«Πνιγμένοι» στα δάνεια και τα χρέη οι Λαρισαίοι

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ «ΠΕΛΑΤΕΣ»

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2018 15:08

Του Γιώργου Νούλη

Σε «καταφύγιο» και διέξοδο για εκατοντάδες οικονομικά αδύναμους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, για  ζητήματα ρύθμισης οφειλών, εξελίσσεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) της Λάρισας που έχει συστήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Ήδη και καθώς έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη λειτουργία του, το Κέντρο στη Λάρισα, το οποίο στεγάζεται επί της Αεροδρομίου 13 δίπλα από το ΚΕΠ, έχει υποδεχθεί και εξυπηρετήσει 371 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αντίστοιχη είναι και η προσφορά του ΚΕΥΔ Βόλου (η λειτουργία του ξεκίνησε 10 εβδομάδες μετά τη Λάρισα) που μέχρι και το τέλος Αυγούστου είχε εξυπηρετήσει 341 πολίτες.


Τα δύο ΚΕΥΔ της Θεσσαλίας σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία που άντλησε η «Ε» από την ΕΓΔΙΧ, το 35% των δανειοληπτών που ζήτησαν υποστήριξη προσήλθαν στα δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 8.000 ευρώ. Είναι δηλαδή είτε άνεργοι, είτε χαμηλόμισθοι και είναι προφανές ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζητήσουν ενημέρωση και υποστήριξη από δικηγορικά γραφεία. Πάντως πέραν των επιτόπιων επισκέψεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γεγονός που ανεβάζει κι άλλο τον αριθμό των δανειοληπτών που αναζήτησε διέξοδο και προστασία έναντι των πιστωτών του.
Το σημαντικότερο όμως σημείο των στοιχείων που παραθέτουμε σήμερα είναι ότι το ΚΕΥΔ Λάρισας, εξαιρουμένων των κέντρων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι αυτό που είχε τις περισσότερες επισκέψεις «κόκκινων» δανειοληπτών από όλη τη χώρα.  Αυτό το λιγότερο που δείχνει είναι η Λάρισα περιστοιχίζεται από μεγάλο αριθμό υπερχρεωμένων δανειοληπτών - οφειλετών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διευθέτηση των χρεών τους καθώς οι μισοί εξ αυτών οφείλουν τόσο σε τράπεζες όσο και στο Δημόσιο ( εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).
 Ειδικότερα εκ του συνόλου των οφειλετών που προσήλθαν στα δύο ΚΕΥΔ Θεσσαλίας υπολογίζεται ότι:
* το 85% ήταν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες)
* το 10% εκπρόσωποι πολύ μικρών επιχειρήσεων
* το 5% εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Εννέα στους δέκα (το 88%) από τους ενδιαφερόμενους ζήτησε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ενώ μόλις το 12% αυτών ζήτησε εξειδικευμένη νομική ή/και οικονομική συμβουλή επί προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι οποίες και καλύφθηκαν μέσω της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΓΔΙΧ.
Βάσει των πληροφοριών που παρουσίασαν ή ανέφεραν οι εξυπηρετούμενοι πολίτες, τους παρουσιάστηκαν οι κατωτέρω εναλλακτικές λύσεις:
* Το 20% των πολιτών δύναται να υποβάλει αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή την αξιοποίηση του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη
* Το 35% των πολιτών πρέπει να ξεκινήσει την επικοινωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναλυτικά περιγράφεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών προς ρύθμιση των οφειλών (διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη).
* Το 35% των οφειλετών δύναται να υποβάλει αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών του (αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες)
* Το 10% των πολιτών μπορεί να προχωρήσει σε μία σειρά από άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα επικοινωνία με φορείς διαμεσολάβησης (π.χ. συνήγορος Καταναλωτή, Καταναλωτικές Οργανώσεις κ.ά), απευθείας ρύθμιση των οφειλών του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – ΟΕΚ, ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία , γενικότερη ενημέρωση για το ρόλο των Κέντρων – Γραφείων, ακατάσχετο λογαριασμών, πλειστηριασμούς κ.ά.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ
Ως προς την κατανομή των χρεών διαπιστώνεται ότι:
* το 50% των οφειλετών που προσήλθαν τόσο στα δύο Κ.Ε.Υ.Δ. της Θεσσαλίας όσο και σε όλα τα Κέντρα και τα Γραφεία Ενημέρωσης (ΓΕΥΔ) της χώρας έχουν οφειλές ταυτόχρονα προς τα πιστωτικά ιδρύματα και προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ/ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.)   
* το 30% των εξυπηρετούμενων δανειοληπτών έχει οφειλές μόνο προς τις τράπεζες  ενώ το 20% έχει οφειλές μόνο προς το Δημόσιο.

ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ
Ως προς το δηλωθέν εισόδημα των πολιτών που επισκέφθηκαν το δίκτυο παρατηρήθηκε ότι το 35% των πολιτών δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 8.000 ευρώ, το 40% των πολιτών δηλώνει εισόδημα μεταξύ 8.000 – 15.000 ευρώ, το 17% των πολιτών δηλώνει εισόδημα μεταξύ 15.000 – 25.000 ευρώ και μόνο το  8% των πολιτών δηλώνει εισόδημα μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους τρεις κόμβους που ενεργοποιήθηκαν την άνοιξη του 2017 (Ρέντη, Αθήνα, Πειραιά) έχουν εξυπηρετηθεί 5.238 πολίτες. Στους 6 κόμβους που λειτούργησαν το προηγούμενο 12μηνο (δύο στη Θεσσαλονίκη και σε Λάρισα, Άρτα, Ιωάννινα και Κοζάνη) έχουν προσφύγει 2.115 πολίτες. Μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη εξυπηρετηθεί 1.103 πολίτες ενώ μεταξύ των υπόλοιπων κόμβων της περιφέρειας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως προαναφέραμε, εκδηλώθηκε στη Λάρισα.  

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες περί των εναλλακτικών λύσεων για τη ρύθμιση των οφειλών, είτε αφορά σε φυσικό πρόσωπο είτε σε επιχείρηση, και στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr).  Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε και λειτουργεί helpdesk από τον Αύγουστο του 2017, μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ocw-info@keyd.gov.gr), προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους, τα οποία αποτελούν πηγή επικαιροποίησης του πληροφοριακού υλικού. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί και απαντηθεί περισσότερα από 12.190 ερωτήματα από την ομάδα υποστήριξης εξωδικαστικού μηχανισμού της ΕΓΔΙΧ. Τέλος να σημειώσουμε πως η επίσκεψη στο ΚΕΥΔ Λάρισας γίνεται μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού, στο 2132-125730 ενώ το γραφείο λειτουργεί καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής, από τις 9.30 π.μ.  έως τις 4 το απόγευμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass