Εποχική και με μισθούς "πείνας" η αγορά εργασίας στο ν. Λάρισας

ΧΑΘΗΚΑΝ 840 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ 99 "ΚΛΕΙΔΩΣΕ" ΣΤΟ 8ΜΗΝΟ Ο ΝΟΜΟΣ - ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ - Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΤΑ 10 ΕΠΕΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 22:18
Ρεκόρ στην αύξηση μισθωτής απασχόλησης στη Θεσσαλία σημειώθηκε στο 8μηνο αλλά οι ελαστικές μορφές εργασίας οργιάζουν στο 8μηνο Ρεκόρ στην αύξηση μισθωτής απασχόλησης στη Θεσσαλία σημειώθηκε στο 8μηνο αλλά οι ελαστικές μορφές εργασίας οργιάζουν στο 8μηνο

Μείωση της απασχόλησης κατά 840 θέσεις, που φωτογραφίζει την εποχικότητα στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στο ν. Λάρισας.

Αν και συνολικά στο 8μηνο του 2018, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που αποτυπώθηκαν στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων είναι θετικό στο νομό κατά 99 νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο η εποχικότητα άφησε ξεκάθαρα τα σημάδια μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζομένων, από τους 3.694 συνολικά που μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία, δεν κατάφερε να μονιμοποιηθούν στη δουλειά τους καθώς το τέλος του καλοκαιριού συνδυάστηκε με 4.534 αποχωρήσεις- απολύσεις…

Να σημειωθεί ότι η επίδοση του φετινού Αυγούστου δεν διαφοροποιείται από τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, μιας και το 2017, το ισοζύγιο προσλήψεων -αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 51 θέσεις (προσλήψεις 3.340, αποχωρήσεις 3.391) και το 2016 κατά 329 θέσεις (προσλήψεις 2.996, αποχωρήσεις 3.325).

 Την ίδια στιγμή οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούν σε μερική απασχόληση καθώς το 55,8% των προσλήψεων ήταν για ελαστική εργασία και το 44,12% ήταν για πλήρη απασχόληση, ενδεικτικό και χαρακτηριστικό στοιχείο πως η όποια αποκλιμάκωση της ανεργίας παραμένει συνδεδεμένη με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.  Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στα ποιοτικά στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ δεν αντανακλάται η συνεχής αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, ενώ εν πολλοίς η μείωση της ανεργίας, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο β΄ φετινό τρίμηνο έπεσε στο 18,9% στη Θεσσαλία, μάλλον οφείλεται στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι η ανεργία πέφτει αλλά οι θέσεις εργασίας που τη μειώνουν δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στους εργαζόμενους.

Ανάλογη εικόνα, που αναδεικνύει την εποχικότητα της εργασίας εντοπίζονται και στα στοιχεία της περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Αύγουστο να καταγράφει αρνητικό ισοζύγιο κατά 673 θέσεις εργασίας. Έτσι το τέλος Αυγούστου συνδυάστηκε με μείωση θέσεων κυρίως λόγω της αύξησης των απολύσεων σε ξενοδοχεία και επισιτισμό και παρά τις προσλήψεις στην ιδιωτική εκπαίδευση... Η ίδια αρνητική εικόνα, αποτυπώθηκε και στις Σποράδες , όπου χάθηκαν 443 θέσεις εργασίας, ενώ στο ν. Μαγνησίας, στο ν. Τρικάλων και στο ν. Καρδίτσας το ισοζύγιο ήταν θετικό με 152, 234 και 224 νέες θέσεις απασχόλησης αντίστοιχα…  

 Πάντως τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος συνολικά για χώρα στο 8μηνο καταγράφουν την υψηλότερη επίδοση, μεταξύ προσλήψεων-αποχωρήσεων, από το 2001. Και αυτό γιατί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου βρέθηκαν στο προσκήνιο της εργασιακής αναζήτησης εποχικά επαγγέλματα με αποτέλεσμα οι προσλήψεις να υπερισχύσουν των απολύσεων. Στη Θεσσαλία ενδεικτικά, στο διάστημα αυτό, δημιουργήθηκαν 7.480 νέες θέσεις εργασίας καθώς οι προσλήψεις έφτασαν τις 85.433 και οι συνολικές αποχωρήσεις τις 77.953. 

Αθροιστικά και συνολικά σε όλη τη χώρα για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων αφορούσαν 1.786.045 θέσεις εργασίας, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν το 1.504.232, εκ των οποίων οι 863.552 ήταν αποτέλεσμα απολύσεων ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 640.680 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο του 2018, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Εργασίας, καταγράφουν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 7.748 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 187.160, ενώ οι αποχωρήσεις σε 194.908. Από τις συνολικά 194.908 αποχωρήσεις, οι 93.941 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.967 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η εποχικότητα της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνεται και από τις ροές στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας. Τα πρωτεία των προσλήψεων κατέχει, όπως είναι αναμενόμενο, ο κλάδος της εκπαίδευσης, ενώ στον αντίποδα «πρωταθλητές» των απολύσεων αναδεικνύονται οι κλάδοι των τουριστικών καταλυμάτων και της εστίασης.

Αναλυτικότερα, επικράτηση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων καταγράφεται στην εκπαίδευση, όπου δημιουργήθηκαν 5.670 νέες θέσεις εργασίας, καθώς ξεκινούν οι προσλήψεις στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης. Αντίθετα, επικράτησαν οι απολύσεις στην εστίαση, όπου χάθηκαν 6.547 θέσεις εργασίας και ακολουθούν η βιομηχανία τροφίμων (-3.822 θέσεις) και τα καταλύματα (-3.560 θέσεις).

ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Την ίδια στιγμή, η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθούν να διευρύνονται, οδηγώντας σε πολύ χαμηλούς μισθούς. Είναι ενδεικτικό ότι τον φετινό Αύγουστο το 44,12% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης, το 40,87% μερικής και το 15,01% εκ περιτροπής απασχόληση. Σε επίπεδο 8μήνου, το μερίδιο της πλήρους απασχόλησης στις νέες θέσεις διαμορφώνεται στο 47,91%.

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ OI NEOI

Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, τη μερίδα του λέοντος στη μείωση των θέσεων εργασίας κατέχουν οι νέοι από 15 έως 24 ετών (-11.140 θέσεις εργασίας). Το αρνητικό ισοζύγιο στις ηλικίες αυτές διαδέχεται τις αυξημένες προσλήψεις που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες, λόγω της «προτίμησης» των εργοδοτών στον «υποκατώτατο» μισθό αλλά και το καθεστώς της «μαθητείας», αποδεικνύοντας πως οι προσλήψεις αφορούν θέσεις εργασίας όχι μόνο κακοπληρωμένες αλλά και με ημερομηνία λήξης.

 

Του Γιώργου Νούλη

 

 

Τα 10 περιζήτητα επαγγέλματα 

Τα δέκα επαγγέλματα που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση και συνεπώς τις περισσότερες προσλήψεις τον περασμένο μήνα σε όλη τη χώρα ήταν: Καλλιτέχνες: 25.151, Γραμματείς και υπάλληλοι γραφείου: 12.998, συσκευαστές, κονσερβοποιοί φρούτων και λαχανικών, σταφίδας, κλπ με χειροκίνητα εργαλεία και μηχανές 6.412, καθαριστές και καθαρίστριες: 5970. Έπονται διδακτικό προσωπικό (καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, οδηγοί, συνοδοί μαθητών, θυρωροί, φύλακες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, φωτογράφοι και χειριστές εικονοληπτικού και ηχογραφικού εξοπλισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass