«Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή δεν λένε την αλήθεια»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2023 10:11

Παραπάνω από δύο μήνες τώρα, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, που αντλούν στοιχεία από την ΑΑΔΕ, συμπεραίνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μας λένε ότι 440.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ δηλώνουν εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ, έχουν καταναλωτικές δαπάνες από 40.000-100.000 ευρώ. Και πράγματι αυτά είναι τα στοιχεία στους αντίστοιχους κωδικούς από τους οποίους τα αντλεί η ΑΑΔΕ. Δε λένε όμως την αλήθεια όσον αφορά τις πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες, διότι στον ίδιο κωδικό φαίνονται και οι επαγγελματικές δαπάνες. Έτσι για έναν έμπορο, στον κωδικό αυτό φαίνονται και οι αγορές εμπορευμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους κ.λπ.  Η ΑΑΔΕ βέβαια μπορεί να κάνει δεκάδες διασταυρώσεις, ώστε να διαπιστώσει γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ εισοδημάτων και καταναλωτικών δαπανών. Θα μπορούσε να καλέσει για έλεγχο 50-100 φορολογούμενους με τόσο μεγάλες διαφορές, ώστε να βγάλει πραγματικό συμπέρασμα πριν κατηγορήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες για φοροδιαφυγή.  Το ερώτημα είναι : γιατί ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι δεν το έκανε;   Εάν είχε κάνει αυτή την απλή κίνηση, ούτε στις εφορίες θα πρόσθετε όγκο εργασιών, ούτε οι χιλιάδες επαγγελματίες θα έχαναν την ηρεμία τους και τις ώρες τους να τρέχουν στις τράπεζες για να συγκεντρώσουν τα παραστατικά που θα δείχνουν ότι οι πληρωμές που φαίνονται ως καταναλωτικές δαπάνες, είναι εμβάσματα για εξόφληση των λογαριασμών τους προς τους προμηθευτές.
Εκτός εάν τα στοιχεία όπως τα παρουσιάζει η ΑΑΔΕ διευκολύνουν το Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη φορολογικών μέτρων!
Μηνάς Μάτσακας
συνταξιούχος έμπορος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass