Εισαγγελική έρευνα για εξαπάτηση εκλογέων

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο από τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Λευτ. Αυγενάκη

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2024 9:51

Μπορεί κατά την ορκωμοσία προχθές του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτα, με την κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πολιτικά παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτ. Αυγενάκη (φωτ.), η πολιτική αβρότητα να παραχώρησε τη θέση της στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου, η πρωτοβουλία, ωστόσο, δύο τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρουν την πολιτική κριτική (και) στις δικαστικές αίθουσες προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.
Όπως είναι γνωστό, με αφορμή τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Αυγενάκη, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάνν. Σαρακιώτης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και του (πρώην) περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού, ζητώντας «την ποινική διερεύνηση του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων, κατά συναυτουργία, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος». Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, με αποτέλεσμα ο διευθύνων την Εισαγγελία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- να παραγγείλει προκαταρτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα των δύο τομεαρχών και δη τα περί εξαπάτησης των εκλογέων.
«ΝΟΘΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ»
Η «νόθευση» του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι και από τις πλέον… συνηθισμένες περιπτώσεις μεταφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης στις δικαστικές αίθουσες, ωστόσο θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, καθώς, όπως εισαγωγικά σημειώνουν οι δύο τομεάρχες στη μηνυτήρια αναφορά τους, «το χρονικό διάστημα από την 8η.10.2023 έως και τη λήξη της προβλεπόμενης προεκλογικής περιόδου, ενόψει της διεξαγωγής του β’ γύρου των εκλογών την 15η.10.2023 έλαβαν χώρα πράξεις και γεγονότα τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης, καθώς κατευθύνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου, νοθεύοντας τη διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα».
Ειδικότερα, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. το κόμμα των οποίων στήριξε την υποψηφιότητα Κουρέτα) αντέδρασαν στις κατακριτέες από το σύνολο της αντιπολίτευσης και πρωτοφανείς δηλώσεις του κ. Αυγενάκη στις 11 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ, δηλαδή, του πρώτου και δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, δηλώσεις με τις οποίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνέδεσε αυθαίρετα την οικονομική στήριξη των πληγέντων αγροτών με την επανεκλογή του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε».
Δήλωση που μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα -εκ του ασφαλούς πλέον προκύπτει- πως δεν φαίνεται να ωφέλησε εκλογικά τον υποψήφιο περιφερειάρχη, Κων. Αγοραστό, αλλά αυτή είναι διάσταση που αφορά στον πολιτικό κόσμο και όχι στην προκαταρτική έρευνα.
ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΩΝ
Οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, στη μήνυσή τους περιγράφουν τα γεγονότα εκείνων των ημερών για να σημειώσουν, μεταξύ άλλων, πως «η εν λόγω επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Λάρισα και στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά το διάστημα πριν τη διεξαγωγή του β’ γύρου των εκλογών εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επίσης οι από κοινού δηλώσεις των ως άνω προσώπων, καθώς και η εξαγγελία «Γενναίων μέτρων στήριξης των πληγέντων παραγωγών, μετά από συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», ήταν απολύτως συνδεδεμένο με τον επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, ενόψει του β’ γύρου των εκλογών, υπέρ του εκ νέου υποψηφίου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε μεν δικαίωμα να μεταφέρει την πολιτική του στήριξη στον κ. Αγοραστό, ως μέλους του κόμματος της ΝΔ, ήτοι του πολιτικού φορέα που παρείχε πολιτική στήριξη στον εν λόγω υποψήφιο. Όμως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρείχε ευθεία στήριξη και προσπάθησε να επηρεάσει τη βούληση του εκλογικού σώματος υπέρ του κ. Αγοραστού, κάνοντας κατάχρηση και εκμεταλλευόμενος τη θεσμική του ιδιότητα, ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταχρώμενος δε την καθ’ ύλην αρμοδιότητά του για το πλέον καίριο και μείζον ζήτημα του αγροτικού κόσμου στη Θεσσαλία, αναφορικά με το είδος των αποζημιώσεων, την έκταση αυτών και την ταχύτητα καταβολής αποζημίωσης του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, που επλήγη από την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel» στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Χρησιμοποίησε την κυβερνητική του ιδιότητα και το χαρτοφυλάκιό του που αφορά στον αγροτικό κόσμο, συνέδεσε το δικό του πεδίο ευθύνης και αρμοδιότητας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο κατά τρόπο ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και εκλογέας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι το αναφαίρετο δικαίωμά του στη λήψη γρήγορων, δίκαιων και επαρκών αποζημιώσεων, τελεί σε εξάρτηση από το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023».
«ΗΘΙΚΟΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ»
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι ο Υπουργός, με τις δηλώσεις του «δημιούργησε την πλάνη στους πολίτες ότι η αλλαγή Περιφερειακής Αρχής και προσώπου Περιφερειάρχη ισοδυναμεί με καθυστέρηση, διακοπή και αβεβαιότητα ως προς την καταβολή των δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων. Γνώριζε, όμως, τόσο ο Υπουργός όσο και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ότι τούτο είναι απολύτως αναληθές, αποσκοπούσαν όμως στην πρόκληση διλήμματος και στον ηθικό εξαναγκασμό των εκλογέων, ώστε να επιλέξουν κατά την ψηφοφορία του β’ γύρου των εκλογών τον κ. Αγοραστό».
Με τη μήνυση να καταλήγει σημειώνοντας ότι «επειδή, ειδικότερα, ο πρώτος εξ αυτών, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παραπλάνησε αόριστο και απροσδιόριστο αριθμό εκλογέων της Θεσσαλίας, πείθοντάς τους ότι η λήψη των αποζημιώσεων που δικαιούνται, ο χρόνος και το εν γένει πρόγραμμα υλοποίησης, εξαρτάται από το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, ότι μόνο υπό την ηγεσία του ίδιου Περιφερειάρχη θα υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου των αποζημιώσεων, ότι η διοικητική δομή της Περιφέρειας μεταβάλλεται και επηρεάζεται το έργο της, κάθε φορά που μεταβάλλεται το πρόσωπο του Περιφερειάρχη και εν γένει δημιούργησε την εσφαλμένη και πεπλανημένη άποψη στον αγροτικό και όχι μόνο κόσμο - εκλογείς, όχι η Περιφέρεια είναι καθ’ ύλην αρμόδια για το έργο των αποζημιώσεων και της κρατικής αρωγής και ότι η Περιφέρεια διά του Περιφερειάρχη ασκεί αρμοδιότητες που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επειδή, ο δεύτερος από κοινού με τον πρώτο, εκμεταλλεύτηκαν το μείζον ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών, άμεσα συνυφασμένο με την επιβίωση αυτών, ώστε να πλανηθεί το εκλογικό σώμα, μέσω του φόβου απώλειας και καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων, σε περίπτωση που εκλεγεί έτερο πρόσωπο ως Περιφερειάρχης» καταλήγουν οι δύο τομεάρχες, ζητώντας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «να παραγγείλετε τη δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων εισαγγελικών πράξεων για την ποινική διερεύνηση του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων, κατά συναυτουργία, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass