Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Λόγου στα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2024 12:54

Συνέντευξη του κυρίου Δασταυρίδη Αναστασίου, Διευθυντή του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων

 

* Ποιοι συμμετέχουν στους αγώνες κύριε Δασταυρίδη;
- Τα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη συνδιοργανώνουν με το Anatolia College της Θεσσαλονίκης Αγώνες Λόγου από την Παρασκευή ως την Κυριακή 9-11 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη στην Τερψιθέα Λάρισας. Στους Αγώνες συμμετέχουν δώδεκα γυμνάσια και δεκαπέντε λύκεια από όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι εκτός από σχολεία της πόλης μας ή πόλεων της Θεσσαλίας, αναμένουμε την άφιξη μαθητών και καθηγητών κρατικών και ιδιωτικών σχολείων από την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα.

 

* Ποιος ο στόχος της διοργάνωσης και τι προσφέρει στους νέους η συμμετοχή στους αγώνες;
- Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανταλλαγή απόψεων με συνομηλίκους τους για θέματα επικαιρότητας, η ευαισθητοποίηση κι ο προβληματισμός τους για ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Επιθυμούμε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα, να καλλιεργήσουν την ευγλωττία τους, να εκφράσουν με ευπρεπή και αποτελεσματικό τρόπο τις ανησυχίες και τις απόψεις τους, αλλά και να εντρυφήσουν στη λογοτεχνία, ασκούμενοι στη σωστή ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Η εμπειρία της συμμετοχής θα τους προσφέρει γνώσεις, βαθύτερη σκέψη, μεστή και πλουσιότερη έκφραση, άνεση και αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία τους, αλλά και εξοικείωση με σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας. Σε μια περίοδο όπου καθημερινά ενημερωνόμαστε για φαινόμενα βίας και νεανικής εγκληματικότητας, διοργανώσεις όπως η επικείμενη λειτουργούν ως φάροι που σκοπό έχουν να φωτοδοτήσουν και να νοηματοδοτήσουν τη ζωή των νέων μαθητών και αυριανών πολιτών.
Το εξεταστικοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί ως σαρκοφάγος της ουμανιστικής παίδευσης, ως ατραπός που με μοναδικό όπλο τη στείρα αποστήθιση οδηγεί στην αναμέτρηση μαθητών με τη βάσανο των εξετάσεων. Πώς περιμένουμε λοιπόν να αναδειχθούν εκείνες οι αξίες που καθιστούν τον άνθρωπο ικανό να αγωνίζεται για ιδανικά όταν το κακό βρίσκεται στα θεμέλια; Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας, εκπαιδευτικοί και γονείς, να ενσταλάξουμε στις ψυχές των παιδιών ιδεώδη ανθρωπιστικής παιδείας, αρχές αξίες και ιδανικά. Στους συγκεκριμένους αγώνες, πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Ο καθηγητής καλεί τους μαθητές του να παίρνουν μέρος στη ζωή των αξιών μένοντας φαινομενικά αδρανής και λειτουργώντας ως πρόσωπο – καταφύγιο. Και θα αντιληφθείτε ότι είναι τουλάχιστον άξιο σεβασμού το παιδί που θα παραμερίσει την καθολικά επιβλαβή οθόνη για να μελετήσει, θα διανύσει ενδεχομένως τόσα χιλιόμετρα για να αδράξει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τόσο τη λογική του σκέψη, όσο και τον καλλιεργημένο έναρθρό του λόγο για να εκφράσει ενώπιον κοινού σκέψεις και συναισθήματα.

 

* Ποιο το όφελος για την πόλη μας;
- Τα οφέλη είναι πολλά. Κατ’ αρχάς να σημειωθεί ότι αντίστοιχη δράση, τέτοιου βεληνεκούς δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στην πόλη μας. Συνεπώς καθίσταται κέντρο πνεύματος και πολιτισμού. Από την άλλη ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν… Η έλευση πλέον των τριακοσίων μαθητών και εβδομήντα εκπαιδευτικών στην πόλη μας συνεπάγεται ένα σύνολο διανυκτερεύσεων, διατροφής και ευρύτερης κίνησης στην πόλη μας που αδιαμφισβήτητα θα επιφέρει οικονομικά οφέλη στους αντίστοιχους επαγγελματίες της περιοχής.
Κλείνοντας να σημειώσω ότι οι τελικοί των Αγώνων Λόγου θα διεξαχθούν το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Η παρουσία οποιουδήποτε συμπολίτη θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass