Κίνητρο 40% μείωση ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση κατοικίας

ΖΗΤΑ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - «ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ 10%» ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΙΑΣ -ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ «ΚΛΕΙΣΤΑ» ΣΠΙΤΙΑ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2024 13:01

Στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κ. Στράτος Παραδιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο ξενοδοχείο «Grand» στη Λάρισα.

Ο κ. Παραδιάς που αυτόν τον καιρό περιοδεύει σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον χώρο των ακινήτων, στους κινδύνους από τους νόμους που αλλάζουν συνεχώς, στη θέσπιση έκπτωσης 10% ασφάλισης της κατοικίας για τις φυσικές καταστροφές, που «αν και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση» όπως τόνισε «δεν είναι αρκετή».
Αρχικώς ο κ. Παραδιάς αναφέρθηκε στα σπίτια που είναι «κλειστά» λέγοντας ότι «η πρότασή μας προς το Υπουργείο, είναι τα σπίτια που ήταν κλειστά το 2023, να μπορέσουν να νοικιαστούν για τρία χρόνια χωρίς φόρο εισοδήματος, κάτι που πιστεύουμε πως θα βγάλει πολλά σπίτια στην αγορά, χωρίς απώλεια από το δημόσιο, μιας και αν παρέμεναν κλειστά δεν θα είχε ούτως ή άλλως κανένα εισόδημα».
Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί που διέθεσαν πολλά λεφτά για να ανακαινίσουν τα σπίτια τους για να τα διαθέσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά για κάποιους παράγοντες αυτό δεν τους επέφερε τα προβλεπόμενα έσοδα. Αν αυτής της κατηγορίας τα σπίτια, δεχτούν οι ιδιοκτήτες τους να τα αποσύρουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και να τα διαθέσουν στη μακροχρόνια και σ’ αυτά τα σπίτια ισχύσει η τριετία χωρίς φόρο εισοδήματος, θα αποτελούσε ικανό κίνητρο να έχουμε σε σύντομο χρόνο μια τεράστια προσφορά σπιτιών».
Για τις επαγγελματικές μισθώσεις ανέφερε: «Εχουμε το πλαφόν του 3%, το οποίο κακώς συνεχίστηκε για τρίτη χρονιά, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, πολύ κακώς λέμε εμείς και ότι πρέπει να σταματήσει γιατί αλλιώς πρέπει να πάμε σε ενοικιοστάσιο».
Για το Εθνικό Κτηματολόγιο επισήμανε τα εξής: «Εχουμε σημαντικές προόδους στον τρόπο που παρουσιάζονται τα στοιχεία όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Εχουμε μείνει πίσω όμως στον ρυθμό καταγραφής των δικαιοπραξιών. Κι αυτό πρέπει να το φροντίσει το Υπουργείο ώστε να πάψει η καθυστέρηση της μεταγραφής».
Για «αποκλίσεις από τους τίτλους ιδιοκτησίας που εντοπίζονται κατά τη μέτρηση για τη δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου» έκανε λόγο ο κ. Παραδιάς, τονίζοντας τα εξής: «Οι αποκλίσεις αυτές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ελάχιστες, έχουν μια δυσκίνητη διαδικασία, για αυτό και ζητούν να έχει τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης να διορθώσει το συμβόλαιο ιδιοκτησίας, και να εναρμονίσει το συμβόλαιο με αυτό που λέει η ταυτότητα κτιρίου».
Σοβαρό πρόβλημα, σημειώνει ότι υπάρχει με την εκτός σχεδίου δόμηση και δήλωσε «Βρισκόμαστε απέναντι σε αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες είναι καταδικαστικές για την ιδιοκτησία και είμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να πει για το θέμα».
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
«Τρέχουν» τα δημοτικά τέλη σε μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια…» ανέφερε ο κ. Παραδιάς και αναλυτικότερα σημειώνει: «Εχουμε ένα πολύ σημαντικό αίτημα που ζητάμε να ικανοποιηθεί. Οταν ένας ιδιοκτήτης κόβει το ρεύμα από ένα σπίτι ή ένα κατάστημα που ξενοικιάστηκε πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάποια οφειλή που να τρέχει σε βάρος του. Ούτε το 1% των πολιτών αυτής της χώρας δεν γνωρίζει ότι συνεχίζουν να τρέχουν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, με αποτέλεσμα να το μαθαίνουν μετά από χρόνια οι ιδιοκτήτες τους αφού έχουν βεβαιωθεί σε βάρος τους σημαντικά ποσά. Εμείς ζητάμε στην εποχή την ηλεκτρονική του gov.gr όταν κόβεται το ρεύμα να κόβεται και η χρέωση δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού».
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Στην ασφάλιση κτιρίων αναφέρθηκε ο ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, τονίζοντας «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήρωσαν στις τρεις μέρες που διήρκεσε ο «Daniel», αθροιστικά περίπου όσα είχαν πληρώσει τα τελευταία δέκα χρόνια» τόνισε ο κ. Κεχαγιάογλου, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Αυτό που ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, είναι όχι αυτό που έγινε φέτος με τον ΕΝΦΙΑ με αφορμή τις καταστροφικές ζημιές που γίνονται μια έκπτωση 10%, αλλά να ισχύσει μια καθολικότητα στην ασφάλιση. Φανταστείτε να ήταν ασφαλισμένα όλα τα ακίνητα στα οποία πάθανε ζημιά στη Θεσσαλία, σήμερα θα μιλούσαμε για μια ουτοπική πραγματικότητα, με άμεσες αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες και ο καθένας θα μπορούσε να ξαναχτίσει το σπίτι του στο ίδιο σημείο ή αλλού εφόσον χρειαζόταν».
Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι πάρα πολύ μικρή, ουσιαστικό κίνητρο θα δινόταν αν αυτό ήταν γύρω στο 40% και την έκπτωση αυτή την έπαιρναν όσοι είχαν ασφαλιστεί για τους κινδύνους της φωτιάς, της πλημμύρας και του σεισμού και εφόσον έχουν ασφαλίσει την κατοικίας τους με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό».
Στη συνέντευξη συμμετείχε και η Λαρισαία οικονομική επόπτρια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΜΙΔΑ Χριστίνα Πουλούλη.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass