Oλες οι αλλαγές στις φοροδηλώσεις

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ OΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΟΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ «ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ» ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2024 12:30

Σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αρκετές και μεγάλες αλλαγές.


Την αυτόματη οριστικοποίηση των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων, την κατάργηση της προσκόμισης βιβλίων στην εφορία, την αποκλειστικά ηλεκτρονική επικοινωνία με τη φορολογική διοίκηση, την ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, αλλαγές στη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων, αλλά και αλλαγές στην παραγραφή φορολογικών υποθέσεων, προβλέπει το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» που παρουσιάσθηκε σήμερα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και το οποίο θα δοθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Ο υπουργός ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως οι περισσότερες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ήδη υπάρχουν και πως οι νέες παρεμβάσεις στηρίζονται στις παλαιότερες.
Ενδεικτικά είπε πως οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις ήδη προβλέπονται και πως ήδη στα έντυπα της φορολογικών δηλώσεων συμπληρώνονται αυτόματα τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ξεκαθάρισε δε πως αυτό που θα αλλάξει είναι η αυτόματη οριστικοποίηση της φορολογικής δήλωσης που θα έχει τα προσυμπληρωμένα στοιχεία.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εν συνεχεία στη νέα διάταξη για την κατάργηση της προσκόμισης βιβλίων από επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Πλέον οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς θα εφαρμόζεται καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
Για τις αλλαγές στην επικοινωνία με τις εφορίες ο υπουργός ανέφερε πως αυτή θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ώστε η κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.
Ακόμη, ανέφερε πως μια από τις νέες παρεμβάσεις αφορούν στην ταχύτερη έκδοση της φορολογικής ενημερότητας πολιτών που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Όπως ξεκαθάρισε, όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία.
Κατά τον κ. Χατζηδάκη αλλαγές θα επέλθουν και στους φορολογικούς ελέγχους, με τις νέες διατάξεις να προσδιορίζουν με σαφήνεια τις έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών. Όπως είπε, πλέον θα συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και θα ορίζεται σε ένα έτος η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου, εκτός εάν απαιτείται παράταση.
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη πως το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» θα προβλέπει και τον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου, ο οποίος όπως ξεκαθάρισε θα αφορά σε εποχικές επιχειρήσεις που πληρώνουν την πρώτη δόση ΦΠΑ, αλλά όχι τις επόμενες δόσεις.
Τέλος, σε σχέση με την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι, ο πενταετής χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της ισχύουσας ημερομηνίας έκδοσης αυτής. Δηλαδή, ο χρόνος παραγραφής θα αρχίσει να τρέχει από την στιγμή που ενημερώνεται ο πολίτης και όχι από τη στιγμή που βεβαιώνει το φόρο η εφορία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass