ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ 54 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Καταργείται η Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας

* Κίνδυνος για παραγραφή εκατοντάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής - Θύελλα αντιδράσεων από εφοριακούς

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2015 8:01



Του Γιώργου Νούλη
Παρελθόν, μετά από 18 χρόνια παρουσίας στη Λάρισα, θα αποτελέσει από τον ερχόμενο μήνα η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας… Η λειτουργική ενοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που συμφωνήθηκε με το τρίτο μνημόνιο, δρομολογεί την κατάργηση όλων των περιφερειακών Διευθύνσεων και την μετάταξη των υπαλλήλων σε νέες θέσεις.
Αυτή τη στιγμή 54 συνολικά υπάλληλοι, 30 από την διεύθυνση Θεσσαλίας και 24 από τη υποδιεύθυνση Στ. Ελλάδας, βρίσκονται υπ΄ ατμόν, ενώ εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής και πλείστες εισαγγελικές εντολές κινδυνεύουν να ανασταλούν ή να παραγραφούν και έτσι να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από φόρους που θα έπρεπε να έχουν καταλογιστεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα…
Η αναδιάρθρωση της ελεγκτικής υπηρεσίας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των εφοριακών, με τη ΔΑΚΕ να αφήνει υπόνοιες για το ποιοι και γιατί θέλουν να αποκόψουν το ΣΔΟΕ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και το προεδρείο της Ομοσπονδίας να σπεύδει στον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη και να ζητά "εξηγήσεις" για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που αλλάζουν χέρια.
Πρωτίστως να σημειώσουμε πως όλες οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, μεταφέρονται από τις 30 Οκτωβρίου από την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού στη ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις της ΓΓΔΕ προστίθενται 500 νέες, οι οποίες θα καλυφθούν από προσωπικό που υπηρετεί στο ΣΔΟΕ. Ειδικότερα, εξ αυτών οι 350 θα είναι έμπειροι ή πιστοποιημένοι ελεγκτές και 150 θα είναι υπάλληλοι του Σώματος. Επίσης μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει με την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων να μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τα φυσικά και μαγνητικά αρχεία των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
"ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ" ΑΛΕΞΙΑΔΗ
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Αλεξιάδη προς τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΔΟΥ, στη συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ειπώθηκε ότι δεν θα γίνει καμία μετακίνηση προσωπικού του ΣΔΟΕ κατά την προεκλογική περίοδο και πως θα ζητηθεί παράταση για να συμπληρωθούν μόνο τα απογραφικά δελτία με την προτίμηση παραμονής ή όχι. Σε ότι αφορά την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και διαπιστωτικών πράξεων για μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από το ΣΔΟΕ , υποστήριξε ότι είναι υπηρεσιακός υπουργός και οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο. Όπως είπε προς το παρόν το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αντικείμενο το οικονομικό έγκλημα, τα όπλα, τα ναρκωτικά, τους διαχειριστικούς ελέγχους, θέματα απάτης και τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας. Κατά τον ίδιο, το Σώμα προβλέπεται να ενισχυθεί με προσωπικό και εργαλεία, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών αντίστοιχων σωμάτων. Ενδεικτικά είπε πως «έμπειρο προσωπικό θα φύγει από το ΣΔΟΕ και έμπειρο θα παραμείνει.
Ο κ. Αλεξιάδης αποσαφήνισε επίσης πως οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Διαφθοράς, για την επιλογή. Οι δε Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίζουν από ποια υπηρεσία, το ΣΔΟΕ ή την ΓΓΔΕ, θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες.
ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ
Η απόφαση για την μεταφορά προσωπικού και υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκάλεσε την αντίδραση της ΔΑΚΕ που επιρρίπτοντας αιχμές κατά του κ. Αλεξιάδη και υπονοούμενα για συμφέροντα στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούν τη διάλυση του ΣΔΟΕ και του κλάδου.
"Δυστυχώς, το νέο αριστερό μνημόνιο, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της, που συνυπογράφηκε και από εφοριακό συνάδελφο, πρώην συνδικαλιστή, αντί να ενώσει τον κλάδο παγιώνει και βαθαίνει την διάσπαση και διαλύει για άλλη μια φορά το ΣΔΟΕ, τορπιλίζοντας την προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνάδελφοι να εκτελούν ευσυνείδητα τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα στους προληπτικούς ελέγχους. Όταν τον Μάρτιο του 2015 οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ έπαψαν να αποτελούν δελτία πληροφοριών, πιστέψαμε ότι κάποια πράγματα άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους. Δυστυχώς, με το νέο μνημόνιο το καθεστώς των δελτίων Πληροφοριών επανέρχεται ως επιτομή της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων και της σκόπιμης αναποτελεσματικότητας.
* Πώς και με ποιά κριτήρια θα γίνει η επιλογή των 3.500 υποθέσεων και των 500 συναδέλφων; Ποιοί θέλουν να αποτελειώσουν το Σ.Δ.Ο.Ε., από την πιο νευραλγική υπηρεσία του κλάδου, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην πάταξη της φοροδιαφυγής; Η ΔΑΚΕ αγωνίζεται για την μεταφορά αυτούσιου του ΣΔΟΕ στην Γ.Γ.Δ.Ε. και δεν θα δεχτούμε τη διάλυση του Σώματος και του κλάδου".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass