Συστήθηκε Επιτροπή για την σύνδεση εκπαίδευσης-αγορά εργασίας

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2015 13:34

 

 

Στην σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης- Κατάρτισης προχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατόπιν σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αρμοδιότητα τη διατύπωση εισηγήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για θέματα Επαγγελματικής κατάρτισης και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας και ιδίως για τη διερεύνηση και εκτίμηση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας και την ιεράρχηση των επαγγελματικών ειδικοτήτων που πρέπει να λειτουργήσουν στα Ι.Ε.Κ., στα Κ.Ε.Κ. και γενικότερα στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης.

Ουσιαστικά με την συγκεκριμένη Επιτροπή θα γίνει μια προσπάθεια να συνδεθεί η αγορά εργασίας με τον τομέα της εκπαίδευσης στη Θεσσαλία, έτσι ώστε τα δημόσια Επαγγελματικά Λύκεια, αλλά και τα ΙΕΚ-ΚΕΚ να παρέχουν ειδικότητες και να οργανώνουν τμήματα, σύμφωνα με τις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες της εθνικής οικονομίας και τις προτάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ήδη από τις 4 Αυγούστου έχει αποσταλεί ενημερωτικό στους φορείς που συμμετέχουν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους και αναμένονται οι απαντήσεις (μετά από τις συνεδριάσεις των ΔΣ τους), ενώ πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Μπέμπης και αναπληρωματικός ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπουτίνας. Οι φορείς που καλούνται να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι οι εξής: Τα Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ της Θεσσαλίας, τα Εργατικά Κέντρα της Θεσσαλίας, τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας , το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής και Δυτ. Θεσσαλίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ν. Μαγνησίας , το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο ΟΑΕΔ με την συμμετοχή ενός εκπροσώπου των ΚΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔ) , τα Δημόσια ΙΕΚ Θεσσαλίας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, η Ένωση Αγροτικών και Γεωργικών Συνεταιρισμών, η Δ/νση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου & Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Ο Απ. Μπέμπης

Αισιόδοξος ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα εμπνεύσει πολλούς φορείς και οι εκπρόσωποι τους θα αγκαλιάσουν την Επιτροπή, εμφανίζεται με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος της Απόστολος Μπέμπης, ο οποίος καλεί «όλους τους φορείς που εμπλέκονται με την επαγγελματική κατάρτιση και την αγορά εργασίας, να καταρτίσουμε όλοι μαζί μέσα από διαβούλευση το περιφερειακό πρόγραμμα για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την επόμενη 5ετια (2016-2020). Ο στόχος είναι ένας: Να συνδεθεί επιτέλους πραγματικά η επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και να υπάρχει μια σίγουρη θέση εργασίας για κάθε εκπαιδευόμενο. Η επιτυχία του στόχου θα στηριχθεί στο γεγονός ότι η επιχείρηση πραγματικά χρειάζεται έναν τέτοιον εργαζόμενο για τις γνώσεις και για τις δεξιότητες του και όχι μόνο γιατί θα επιδοτείται για 12 ή 24μήνες από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά θα τον απολύει και θα επιστρέφει ξανά στην ανεργία. Σε μια δύσκολη εποχή για την αγορά και για τις επιχειρήσεις, σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον εκείνο που χρειάζεται η αγορά εργασίας είναι ανθρώπους με άρτια γνώση του επαγγέλματος τους, με νέες ιδέες , με νέες γνώσεις και ικανότητες. Χρειάζεται εκείνους τους ανθρώπους που μέσα από την εργασία τους θα προσφέρουν το κάτι παραπάνω και θα κάνουν την επιχείρηση που εργάζονται πιο ανταγωνιστική. Ας μην ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό σε μια επιχείρηση αυξάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα , κατατάσσεται στους άυλους πόρους και δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση. Η επιτροπή θα κάνει άμεσα την 1η συνεδρίαση της με την συμμετοχή όλων των φορέων που έχουν προσκληθεί και εκεί θα αποφασιστεί και η τυχόν διεύρυνση της για να συμπεριλάβει στην σύνθεση της και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Θεσσαλία χρειάζεται σίγουρα αναδιοργάνωση , προγραμματισμό και στόχευση. Καλούμε όλους τους φορείς να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα μας».

                                                                                                            Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass