ΣΤΟ 0,75% ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ - ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

Δώρο σε δανειολήπτες από την ΕΚΤ

* Ένταση των πιέσεων για την οικονομία στην Ευρωζώνη βλέπει ο Ντράγκι

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2012 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:35
 Μικρή ανάσα σε σημαντικό αριθμό δανειοληπτών δίνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην μείωση του βασικού της επιτοκίου σε νέο ιστορικό χαμηλό και να διαμορφωθεί από το 1% στο 0,75%. Τα σημαντικότερα οφέλη θα έχουν οι δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ.
Στην περίπτωση αυτή για παράδειγμα για ένα δάνειο 100.000 με επιτόκιο συνδεδεμένο με της ΕΚΤ συν περιθώριο 2,5%, με 20ετή διάρκεια η δόση του δανείου διαμορφώνεται σε 565 ευρώ περίπου, από 610 ευρώ περίπου τον Ιούλιο του 2011 και 760 ευρώ τον Ιούλιο του 2008 όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν στα 4,25%. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις των 25% περίπου του συνόλου των στεγαστικών δανείων είναι συνδεδεμένα με την πορεία του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Να σημειώσουμε πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφασίστηκε και η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,25%, ήτοι στο 0%. Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2012. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,00%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2012.
 ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΝΤΡΑΓΚΙ
Στο μεταξύ ένταση των πιέσεων στις προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αδύναμη με έντονες αβεβαιότητες, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας την «ομόφωνη απόφαση» του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%. «Παρατηρούμε επιδείνωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη συμπεριλαμβανομένης της χώρας ή των χωρών που δεν είχαν τέτοια εμπειρία στο παρελθόν» σημείωσε. Οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα, πρόσθεσε. Ωστόσο Ντράγκι χαιρέτισε τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εκτιμώντας ότι οι ευρωμηχανισμοί επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων και της σημερινής κατάστασης της ευρωζώνης. «Το EFSF και ο ESM επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων και των ενδεχομένων», δήλωσε ο Ντράγκι και σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν συζήτησε σήμερα για νέα έκτακτα μέτρα.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν σημαντικοί». Πρόσθεσε πάντως ότι, «πέρα από το βραχυπρόθεσμο επίπεδο αναμένουμε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, αν και η ορμητικότητά της θα περιορίζεται από μια σειρά παράγοντες». Ειδικότερα, οι εντάσεις σε ορισμένες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης και οι επιπτώσεις τους στις πιστωτικές συνθήκες, είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass