ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

Πρόωρη σύνταξη σε μητέρες και χήρους

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2008 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:21
Επέκταση της πρόωρης συνταξιοδότησης κατά τις ευνοϊκές διατάξεις των μητέρων ανηλίκων και στους χήρους πατέρες ανηλίκων παιδιών από 3. 4.08, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν τις μητέρες ανηλίκων προβλέπεται με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 3655/08, σύμφωνα με την εγκύκλιο 54/2008 του ΙΚΑ. Στην ίδια εγκύκλιο, ερμηνεύονται οι διατάξεις του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο καταργείται σταδιακά από 1.1.2010 (προκειμένου να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) η δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης στις μητέρες ανηλίκων με την προσθήκη ενός έτους, αρχής γενομένης από την αρχή του 2010 και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους.
Το όριο ηλικίας λήψης μειωμένης σύνταξης, κατά το μεσοδιάστημα από 1.1.2010 - 1.1.2014, οπότε απαιτείται η συμπλήρωση του 55ου έτους για τη συνταξιοδότηση των μητέρων, διαμορφώνεται ως εξής: κατά το 2010 απαιτείται η συμπλήρωση του 51ου έτους, το 2011 η συμπλήρωση του 52ου έτους, το 2012 συμπλήρωση του 53ου έτους και το 2013 συμπλήρωση του 54ου έτους.
ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν επιβαρυντικές συνθήκες στο καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων από τη ψήφιση της διάταξης κατά τη μεταβατική περίοδο της σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας για λήψη μειωμένης σύνταξης, όσο και από 1.1.2014, οπότε το όριο ηλικίας είναι το 55ο, υφίσταται ρητή πρόβλεψη ούτως ώστε το συνταξιοδοτικό δικαίωμα να θεμελιώνεται, εφόσον η ανηλικότητα του παιδιού και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού έτους και εφεξής και μέχρι το όριο ηλικίας που απαιτείται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή το 55ο έτος (στην περίπτωση χορήγησης πλήρους σύνταξης).
Συνεπώς ανεξάρτητα από το έτος της ηλικίας - 50ό έως και 54ο - κατά το οποίο η μητέρα θεμελιώνει δικαίωμα (ανήλικο τέκνο και συντάξιμο χρόνο) αν η σύνταξη καταβληθεί στο 55ο έτος, θα είναι πλήρης, δεδομένου ότι δεν απαιτείται να συντρέχει η ανηλικότητα του παιδιού στο 55ο έτος.
Αν βέβαια από τη ψήφιση της διάταξης και μετά, και κατά τη μεταβατική περίοδο, επιλέξει η μητέρα να συνταξιοδοτηθεί σε έτος ηλικίας μικρότερο του 55ου έτους, θα υπάρξει ανάλογη μείωση.
Σημειώνεται ότι η δυνατότητα χορήγησης μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει για τις μέχρι 31.12.92 ασφαλισμένες μητέρες που έχουν ανάπηρα παιδιά, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από τη νέα διάταξη.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass