ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΗΔΗ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε9 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΤΑΚ

Σε κλοιό ελέγχων ιδιοκτήτες ακινήτων

* Φορολογικό ξεσκόνισμα σε αυθαίρετα και όσες κατοικίες ηλεκτροδοτήθηκαν την τελευταία τριετία -

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2008 3:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
Στους ιδιοκτήτες ακινήτων, για πολλοστή φορά, καταφεύγει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές εκτροπές που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα περνά από «ηλεκτρονικό κόσκινο» ιδιοκτήτες ακινήτων που απέφυγαν να δηλώσουν στην Εφορία την περιουσία τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή του νέου φόρου κατοχής (Ε.Τ.ΑΚ.) ενώ ταυτόχρονα θέτει στο ''στόχαστρο'' αυθαίρετα και ακίνητα μεγάλης επιφάνειας που ηλεκτροδοτήθηκαν την τελευταία τριετία, σηματοδοτώντας την έναρξη των ελέγχων μετά την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα.
 Ειδικότερα και ενώ εντός του μήνα αναμένονται τα πρώτα ειδοποιητήρια σε Λαρισαίους φορολογουμένους για την πληρωμή του Ε.Τ.ΑΚ. στα τμήματα κεφαλαίου των Εφοριών της Λάρισας τέθηκαν σε συναγερμό καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε διασταυρώσεις, για να εντοπίσει όσους ιδιοκτήτες απέκρυψαν την περιουσία τους, αποφεύγοντας συνειδητά, να δηλώσουν όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους για να γλιτώσουν την πληρωμή του φόρου. Συγκεκεριμένα όπως ειπώθηκε το Υπουργείο Οικονομικών έχει σαφείς ενδείξεις ότι κάποιοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) είτε δεν έχουν υποβάλει ποτέ τη δήλωση Ε9 είτε προχώρησαν φέτος στην υποβολή τροποποιητικού Ε9 διαγράφοντας ακίνητα.
 Οι διασταυρώσεις αυτές, για να εντοπιστούν οι παρατυπίες, γίνονται μεταξύ των δηλώσεων ακινήτων Ε9 και των δηλώσεων ΦΜΑΠ που είχαν υποβληθεί έως το 2007 και μεταξύ των δηλώσεων Ε2 και των δηλώσεων Ε9. Να σημειώσουμε πως κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες που έχουν εισοδήματα από ενοίκια υποβάλλουν την ειδική δήλωση Ε2 με την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων οπότε οι διασταυρώσεις μπορούν να γίνουν αυτομάτως...
 Μα θυμίσουμε πως το ΕΤΑΚ για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων επιβάλλεται με συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής τιμής και από το φόρο εξαιρείται η κύρια κατοικία κάθε νοικοκυριού επιφάνειας έως 200 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ καθώς και τα αγροτεμάχια. Τα νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται με ΕΤΑΚ που υπολογίζεται με συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής τιμής για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους και συντελεστή 0,6% για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα.
ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΕΝΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Στο μεταξύ με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα που κοινοποιήθηκε ήδη στα τμήματα Κεφαλαίου των Εφοριών Λάρισας δίδεται εντολή για δειγματοληπτικό φορολογικό ξεσκόνισμα των ακινήτων τα οποία, τη διετία 2005 - 2006, έλαβαν κανονικά την άδεια ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία τώρα θα ελεγχθούν. Ειδικά για το 2007, οπότε και ίσχυσε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, θα ελεγχθούν όλες οι οικοδομές οι οποίες εξαιρέθηκαν από το καθεστώς και υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης.
 Να σημειωθεί ότι οι οικοδομές από την 1-1-2007 που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, ηλεκτροδοτούνται αυτομάτως με βεβαίωση της εφορίας σε εξαίρεση με τις υπόλοιπες που οι υπόχρεοι θα πρέπει να προσκομίσουν το συναφή όγκο των δικαιολογητικών που απαιτούνται.
 Στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν οι φορολογούμενοι των οποίων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ είναι 6,8 και 0 ενώ με τη συγκεκριμένη ΠΟΛ 1115 καθορίζονται τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες επιλογής του δείγματος ελέγχου των υποθέσεων για τις οποίες χορηγήθηκε από την 1η/1/2005 μέχρι τις 31/12/2007 από την αρμόδια ΔΟΥ για την ηλεκτροδότηση ακινήτων με οικοδομική άδεια από την 1η/1/1995 , καθώς και των υποθέσεων ακινήτων με οικοδομική άδεια μέχρι τις 31/12/1994 και των λοιπών υποθέσεων για τις οποίες θεωρήθηκε από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία επίσης από την 1η/1/2005 μέχρι τις 31/12/2007 η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.
 Εν ολίγοις με τους ελέγχους αυτούς το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο «μάτι» τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ανέγειραν ακίνητα χωρίς όμως να καταβάλουν τους αναλογούντες προς το ελληνικό δημόσιο φόρο (φόρο μεταβίβασης, υποθηκοφυλακείου, ΦΠΑ κλπ) . Είναι αυτονόητο ότι από τους ελέγχους αυτούς δεν θα ξεφύγουν και όσοι κατασκευάσει αυθαίρετες κατοικίες και οικοδομές, χωρίς να πληρώσουν το ΦΠΑ που αναλογεί σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.
ΤΙ ΑΝΑΦΈΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Αναλυτικότερα η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:
«Καθορίζουμε τα κριτήρια και τις λεπτομέρειες επιλογής του δείγματος ελέγχου των υποθέσεων για τις οποίες χορηγήθηκε από 1.1.2005 μέχρι 31.12.2007 από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση ακινήτων με οικοδομική άδεια από την 1.1.1995 και μετά, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του ν. 2238/1994 και της 1137140/2439/ΠΟΛ.1277/5.12.1994 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. όπως ισχύει, καθώς και των υποθέσεων ακινήτων με οικοδομική άδεια μέχρι 31.12.1994 και των λοιπών υποθέσεων για τις οποίες θεωρήθηκε από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία επίσης από 1.1.2005 μέχρι 31.12.2007 η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990, όπως ισχύουν, ως εξής:
α) Υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων με επιφάνεια άνω των εκατόν ογδόντα (180) τ.μ. που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη-ιδιοκτήτη. Εξαιρετικά, εφόσον πρόκειται για αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη – ιδιοκτήτη,είτε αυτά έχουν νομιμοποιηθεί είτε έχει εγκριθεί αρμοδίως η ηλεκτροδότησή τους, οι οικείες υποθέσεις υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται, εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ.
Οι κατά τα προηγούμενα εδάφια υποθέσεις ελέγχονται εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε ή η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη θεωρήθηκε:
αα) εντός του έτους 2005 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 6,
ββ) εντός του έτους 2006 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 8 και
γγ) εντός του έτους 2007 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 0.
Επί υποθέσεων για τις οποίες συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις του έτους χορήγησης της βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και του αριθμού του φορολογικού μητρώου του υπόχρεου, εφόσον εντός του ίδιου έτους χορηγήθηκε βεβαίωση ή θεωρήθηκε υπεύθυνη δήλωση για την ηλεκτροδότηση περισσότερων του ενός ακινήτων του ίδιου υπόχρεου, τότε λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της επιφάνειας όλων γενικά των εν λόγω ακινήτων και ελέγχονται οι αντίστοιχες υποθέσεις όλων των ακινήτων αυτών, αν το παραπάνω σύνολο υπερβαίνει τα εκατόν ογδόντα (180) τ.μ. ή αν η συνολική επιφάνεια ειδικά των αυθαιρέτων υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ.
β) Υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων τα οποία ανεγέρθηκαν από επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους και εφόσον συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις του έτους χορήγησης της βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και του αριθμού του φορολογικού μητρώου του υπόχρεου, εξαιρουμένων των υποθέσεων που αφορούν ακίνητα των οποίων η παράδοση υπάγεται σε Φ.Π.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000).
γ) Στις περιπτώσεις που η οικοδομή ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιώτες-ιδιοκτήτες ή ανεγέρθηκε από περισσότερες της μιας επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ελέγχεται ολόκληρη η υπόθεση, εφόσον ο αριθμός του φορολογικού μητρώου ενός εκ των ιδιωτών -ιδιοκτητών ή μιας εκ των επιχειρήσεων λήγει σταπαραπάνω ψηφία και υπάγεται στο δείγμα.
Ανεξάρτητα από τα κριτήρια της προηγούμενης παραγράφου και του χρόνου χορήγησης από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία βεβαίωσης για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, ελέγχονται οι υποθέσεις για τις οποίες κρίνεται πλήρως αιτιολογημένα από τον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ότι πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος λόγω ύπαρξης συγκεκριμένων στοιχείων που τον επιβάλλουν.»
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass