ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ ΜΕΧΡΙ 70% ΑΛΛΑ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ

Μουδιασμένη η αγορά παρά τις εκπτώσεις

* Τελειώνουν στις 30 Αυγούστου ενώ για τελευταία φορά αύριο θα είναι κλειστά τα εμπορικά Σάββατο

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2008 3:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:31
Mπορεί οι φετινές εκπτώσεις να είναι γενναίες, φτάνοντας ακόμη και το 70% για πρώτη φορά φέτος σε ορισμένες περιπτώσεις, πλην όμως δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής χαμόγελα ικανοποίησης στους Λαρισαίους εμπόρους. Eχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους στην περίοδο αυτή για να καλύψουν και τις απώλειες των προηγούμενων μηνών, διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι ο τζίρος στο ταμείο τους δεν αυξάνεται καθώς οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι…
 Έτσι σήμερα μετά από ενάμιση μήνα εκπτώσεων και ενώ απομένει και η άλλη εβδομάδα για τη λήξη τους (η αυλαία πέφτει το ερχόμενο Σάββατο 30 Αυγούστου), η εμπορική κοινότητα δείχνει μουδιασμένη. 
 «Aν και είναι νωρίς να μιλήσουμε για ποσοστά, το σίγουρο είναι πως έχουμε πτωτική πορεία σε σχέση με πέρυσι, τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Λάρισας κ. Νίκος Τζίκας. Η ικανοποίηση μας θα είναι να φτάσουμε τα περσινά επίπεδα τζίρου…»
Που αποδίδεται όμως αυτό και γιατί οι καταναλωτές εμφανίζονται παρά τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων συγκρατημένοι; «Στις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων, η αγορά κινήθηκε δυναμικά.  Η αγοραστική κίνηση δημιούργησε κλίμα ευφορίας και οι ελπίδες ότι οι φετινές εκπτώσεις θα αποτελέσουν σωσίβιο για τα οικονομικά των μικρομεσαίων ήταν αρκετές. Άλλωστε φέτος τα ποσοστά των εκπτώσεων σε πολλά εμπορικά καταστήματα έφτασαν για πρώτη φορά εξ αρχής και το 70%! ΟΙ καταναλωτές λοιπόν και όχι μόνον Λαρισαίοι, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μπήκαν στη θερινή περίοδο βρίσκοντας φθηνά εμπορεύματα. Η επιλογή των εμπόρων να κερδίσουν λιγότερα και να ξεπουλήσουν άμεσα τα εμπορεύματά τους, συνάντησε αρχικά την αποδοχή του κόσμου. Δυστυχώς όμως με το πέρασμα των ημερών και μέχρι το Δεκαπενταύγουστο το σκηνικό αντιστράφηκε. Οι αγορές λιγόστεψαν και έγιναν επιλεκτικές. Και ο λόγος δεν ήταν η απουσία του κόσμους σε διακοπές ούτε η ζέστη. Tο γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας έχει επηρεάσει τον καταναλωτή, με αποτέλεσμα να επικρατεί αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η οικονομική αδυναμία των συμπολιτών μας είναι ο βασικός παράγοντας της πτώσης των πωλήσεων… Ελπίζουμε τώρα το τελευταίο δεκαήμερο των εκπτώσεων, μιας και βλέπουμε ότι η αγορά να ζωντανεύει να πάρουμε μια «ανάσα» ώστε να ξεκινήσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις τη φθινοπωρινή σεζόν…»
Για το αν τα πολυκαταστήματα επιδρούν αρνητικά στη μείωση του τζίρου των εμπορικών ο κ. Τζίκας ήταν κατηγορηματικός «Αναμφίβολα όχι, το μεγαλύτερο και καλύτερο εμπορικό κατάστημα είναι το ιστορικό κέντρο της Λάρισας και τα μηνύματα που εισπράττουμε είναι πως αυτά ουδόλως επηρεάζουν την αγοραστική κίνηση. Όταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί λόγω της ανόδου των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα, όταν ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όλα αυτά δεν δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι στο κακό κλίμα που υπάρχει στην αγορά έρχεται να προστεθεί η ανασφάλεια των καταναλωτών που από τον Σεπτέμβριο θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν μια σειρά από φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις που τους περιμένουν, με αποτέλεσμα να είναι πιο συγκρατημένοι στις αγορές τους».
ΞΕΚΙΝΑ ΕΡΕΥΝΑ
Στο μεταξύ και φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας θα πραγματοποιήσει δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ των μελών για την κίνηση της αγοράς, προκειμένου να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία των θερινών εκπτώσεων. Απαντήσεις για το αν έμειναν ευχαριστημένοι από τις πωλήσεις αυτή την περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, ποια προϊόντα κινήθηκαν περισσότερο, αν η χρήση των πιστωτικών καρτών ήταν μειωμένη ή αυξημένη, αν προσέλαβαν έκτακτο προσωπικό για την περίοδο των εκπτώσεων, αν η χρονική διάρκεια τους ικανοποίησε, θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εμπορικό κόσμο όχι μόνο για την πορεία της αγοράς αλλά και για τον ίδιο το θεσμό των εκπτώσεων. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα δοθούν και στη δημοσιότητα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Τέλος να σημειώσουμε πως αύριο το Σάββατο είναι το τελευταίο που η αγορά θα είναι κλειστή. Το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου, στις 30 του μηνός, η αγορά θα είναι ανοικτή (από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι), επιστρέφοντας στους κανονικούς της ρυθμούς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass