ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΕΙ ΕΣΟΔΑ

«Γενναία» ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2008 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:31
Η υστέρηση των κρατικών εσόδων έναντι των επίσημων στόχων, η «έκρηξη» της φοροδιαφυγής και οι αυξημένες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου φαίνεται πως οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών σε νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα είναι «γενναία», κάτι που σημαίνει ότι η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 80% που ίσχυσε στην προηγούμενη ρύθμιση. Από την άλλη μεριά, όμως, ο αριθμός των δόσεων θα είναι μικρότερος, αφού όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ουκ ολίγοι οφειλέτες που υπήχθησαν στην προηγούμενη ρύθμιση κατέβαλαν τις πρώτες 3- 4 δόσεις -λαμβάνοντας φορολογική ενημερότητα- και μετά σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους
Το ΕΒΕΑ προτείνει στο υπουργείο Οικονομίας να καθορίσει ειδικό, προαιρετικό τρόπο περαίωσης των ανέλεγκτων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των επιτηδευματιών και επίλυσης των φορολογικών διαφορών που προκύπτουν από τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις.
Επίσης, ζητά σε ενδεχόμενο νέας ρύθμισης να καθορισθούν χαμηλοί συντελεστές περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Την ίδια ώρα, τα νέα στο μέτωπο των εσόδων δεν είναι καθόλου καλά.
Όπως επισημαίνει η Αlpha Βank, η υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα είναι ήδη πολύ μεγάλη (σε πραγματικές τιμές η αύξησή τους είναι ουσιαστικά μηδενική), ενώ δεδομένου ότι η αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος σε ετήσια βάση υπερβαίνει την αύξηση των εσόδων κατά 3,3%, συμπεραίνεται ότι για ένα ακόμη εξάμηνο αυξήθηκαντόσο η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή όσο και οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές απαιτήσεις του κράτους.
Τα εισπράξιμα έσοδα που μπορούν να αντληθούν από την τελευταία πηγή ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Η αύξηση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού στο σύνολο του 2008 δεν φαίνεται να μπορεί τώρα να ξεπεράσει το 8%, έναντι πρόβλεψης του οικονομικού επιτελείου για 13%.
 ρύθμιση του 2004 προέβλεπε είτε εφάπαξ καταβολή με απαλλαγή του 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής είτε σε 6 έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από 77% μέχρι 50% των προσαυξήσεων αντίστοιχα.
Με τη νέα ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι μπορεί να αντλήσει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass