ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

«Οι Δήμοι υποθάλπουν το παραεμπόριο…»

* ΤΙ ζήτησε η ΕΣΕΕ στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Καραμανλή - Το υπόμνημα που κατατέθηκε

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2008 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:32
 «Είναι πλέον αναγκαία η επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων και η απαλλαγή του Κράτους από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς που καλύπτονται ή μπορούν να καλυφθούν από την αγορά» σημειώνει στο υπόμνημά της προς τον Πρωθυπουργό η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και επισημαίνει ότι «η κεντρική εξουσία νομοθετεί αλλά η περιφερειακή δεν εφαρμόζει τους νόμους». Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού δεν τηρούν τις κείμενες διατάξεις και καταχρώνται των αρμοδιοτήτων τους, σε σημείο που να δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες συναλλαγής. Μεταξύ άλλων, προκαλούν έξαρση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου χωρίς να το ελέγχουν όπως ορίζει ο νόμος, αυξάνουν υπερβολικά τα δημοτικά τέλη κάθε είδους και μορφής και με την συνδρομή τους τα περίπτερα είναι εκτός ελέγχου, τόσο ως προς τον αριθμό τους όσο και ως προς την έκταση που καταλαμβάνουν κλπ.
Οι έμποροι εκτιμούν ότι επείγει η προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από την πλήρη ασυδοσία του παράνομου υπαίθριου εμπορίου και η αυστηρή επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες και στους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν με προσήλωση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ακόμα στο υπόμνημα αναφέρεται σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων ότι:
α) Το καθεστώς της αυτοπεραίωσης αποδείχθηκε επιτυχημένο γι αυτό προτείνεται η αύξηση των ορίων υπαγωγής των εμπορικών επιχειρήσεων από τα 300.000 € που είναι σήμερα στα 600.000 €, με την παράλληλη παραμονή του ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 150.000 €
β) Επειδή:
i. έχει συσσωρευτεί στις ΔΟΥ μεγάλος αριθμός ανέλεγκτων υποθέσεων, πολλές εκ των οποίων παραγράφονται στο τέλος του έτους (χρήσεις 2000-2002).
ii. κάθε παράταση αντίκειται στην δέσμευσή σας για σταθερό φορολογικό σύστημα και φορολογική μνήμη 5 έτη maximum προτείνουμε την εκ νέου εφαρμογή της μεθόδου κλεισίματος αυτών, όπως ίσχυσε το 2004.
γ) Απλούστευση έως και κατάργηση των διατάξεων του ΚΒΣ, όπως έχει εξαγγελθεί στο Εθνικό Συμβούλιο κατά της Φοροδιαφυγής.
δ) Το υγιές εμπόριο ποτέ δεν επιβράβευσε την φοροδιαφυγή, η οποία παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις παρανομούσες επιχειρήσεις έναντι των συνεπών. Κατ' ακολουθία, ποτέ δεν στραφήκαμε κατά των ελέγχων. Ωστόσο στρεφόμαστε κατά των επιλεκτικών ελέγχων.
ε) Το εμπόριο σήμερα είναι από τις πλέον συνεπείς φορολογικά δραστηριότητες. Ο κανόνας είναι τα καταστήματα να εκδίδουν αποδείξεις συστηματικά, κάτι που δεν ακολουθείται στον τομέα των υπηρεσιών.
στ) ΕΤΑΚ:
Μείωση συντελεστού 6% φορολόγησης, ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων επιχειρήσεων. Απαλλαγή ημιτελών κτισιμάτων
ζ) Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την διευκόλυνση της μεταβίβασης των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχειά τους.
η) Συνυπευθυνότητα των λογιστών, ειδικά των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
 Αποτελεί επιτακτική ανάγκη των καιρών η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος χρήσεων γης για όλη την χώρα και η σαφής οριοθέτηση των εμπορικών ζωνών.
Αναγκαία επίσης κρίνεται και η γενικότερη μεταβολή της νομοθεσίας στην εξής κατεύθυνση: για οποιασδήποτε μορφής νέα εμπορική επιχείρηση, είτε στο λεκανοπέδιο, είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στην περιφέρεια, η οποία θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο έκτασης, να ισχύει η διαδικασία αδειοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες.
Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων στα κέντρα των πόλεων και στις γειτονιές
Προτείνεται σύσταση ανεξάρτητων τοπικών επιτροπών για το λιανικό εμπόριο, οι οποίες σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία θα αναλάβουν τις απαιτούμενες ενέργειες.
ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΑΓΟΡΑΣ
Το εμπορικό κέρδος δεν είναι η κύρια αιτία της ακρίβειας. Το εμπόριο διαθέτει ακριβά όταν προμηθεύεται ακριβά. Για τα πρόσφατα φαινόμενα ακρίβειας, υπεύθυνες είναι οι διεθνείς οικονομικές συγκυρίες και οι χρόνιες στρεβλώσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά μας.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις υπόσχονται συγκράτηση των τιμών λιανικής, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αντίστοιχη συγκράτηση στην παραγωγή, στην χονδρική πώληση και στις δαπάνες του Δημόσιου Τομέα.
Η ΕΣΕΕ ζητάει την ενίσχυση και ουσιαστική παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να ανταποκριθεί στον ρόλο της, ήτοι στην διαφύλαξη της ισορροπίας της αγοράς από φαινόμενα μονοπωλίων και ολιγοπωλίων.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
α) Η γενίκευση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία σήμερα είναι απόλυτα εφικτή τεχνολογικά, θα απελευθερώσει πολύτιμες εργατώρες στον Δημόσιο τομέα, θα περιορίσει τις επαφές ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που δημιουργούν εστίες αδιαφάνειας και διαφθοράς και θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από ένα τεράστιο γραφειοκρατικό και οικονομικό βάρος.
β) Ενίσχυση τεχνολογικών δυνατοτήτων πολύ μικρών και Μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
α) Το ύψος της σύνταξης να προσδιορίζεται από τα χρόνια ασφάλισης είτε η ασφάλιση πραγματοποιήθηκε σε έναν, είτε σε περισσότερους κύριους οργανισμούς. Το απαράδεκτο καθεστώς του αδικαιολόγητου πλουτισμού των Ταμείων εις βάρος των συνταξιούχων που είχαν την ατυχία να είναι ασφαλισμένοι σε 2 ταμεία κύριας ασφάλισης δεν πρέπει να συνεχιστεί.
β) Να ενταθεί ο εκσυγχρονισμός Ταμείων με παράλληλη αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και της τεχνολογίας και να εξορθολογιστούν οι δαπάνες τους.
γ) Να αρθούν στον ΟΑΕΕ οι ανισότητες και αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων που ανήκαν στο ΤΑΕ και αυτών που ανήκαν στο ΤΕΒΕ.
δ) Να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς της ποινικής δίωξης των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. Να σημειωθεί ότι οι σχετικές εισφορές είναι ίδιες και δεν αποτελούν παρακρατήσεις ή εισφορές για λογαριασμό τρίτου (ως είναι οι εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλονται στο ΙΚΑ).
ε) Υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων ασφαλισμένων. Από το ένα μέρος, οι μισθωτοί με χρηματοδότηση σταθερή από το ΑΕΠ (1%) - ελπίζουμε ότι το Κράτος θα είναι συνεπές στην απόδοση των οφειλομένων, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν είναι ακριβώς όσα πρέπει. Από το άλλο μέρος, έχουμε δυόμισι εκατομμύρια εργαζομένων, οι οποίοι είναι αυτοαπασχολούμενοι ή μικροί εργοδότες, για τους οποίους το Κράτος δεν δείχνει την ίδια μέριμνα.
Είναι επιτακτική η ανάγκη καθορισμού ποσοστού του ΑΕΠ για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας φορέα (ΟΑΕΕ).
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Ο κοινωνικός διάλογος έχει αποδείξει την χρησιμότητά του στις σύγχρονες κοινωνίες. Στην Ελλάδα κατά βάση συνήθως τηρείται σε υπουργικό επίπεδο, αλλά δεν διαπιστώνεται το ίδιο και στον γενικότερο διοικητικό χώρο. Πρέπει να αποτελέσει στόχο της Κυβέρνησης η γενίκευσή του σε κάθε επίπεδο.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΜΕ
α) Να γίνει σχεδιασμός αναπτυξιακών κινήτρων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας ή νομαρχίας υπό το νέο Διοικητικό Χάρτη.
β) Να εκπονηθεί πλήρης νησιωτική πολιτική (ειδικά κίνητρα, δράσεις για την προώθηση του τουρισμού, εφαρμογή κοινοτικής αρχής νησιωτικότητας κ.λπ.)
γ) Εφαρμογή του "μεταφορικού ισοδύναμου", με κάλυψη της αναγκαίας δαπάνης μέσω ΕΣΠΑ
δ) Εντατικοποίηση των προγραμμάτων στήριξης των ΜΜΕ από τους πόρους του ΕΣΠΑ
ε) Εφαρμογή της αρχής "Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα" (Think Small First) σε κάθε διοικητική πρωτοβουλία
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Είναι αναγκαία πλέον η απελευθέρωση αγορών, υπηρεσιών και επαγγελμάτων προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της εσωτερικής Ευρωπαϊκής Αγοράς και η οριστική απαλλαγή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από τις συντεχνιακές νοοτροπίες.
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Μετά τον επιτυχή εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Κώδικα και του Νόμου 2190/1920 για τις ΑΕ, κρίνεται αναγκαία η συνέχεια της αναθεώρησης των λοιπών κεφαλαίων του Εμπορικού Κώδικα.
 
   
 
   
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass