ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ, ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ, ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΝΩ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Πέντε μέτρα για να «σωθεί» το Κτηματολόγιο

* Δε χρειάζεται να δηλωθούν τα αυθαίρετα - Τις διευκρινιστικές «οδηγίες» περιμένει το Κτηματολογικό Λάρισας

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2008 3:36 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:32
Του Γιώργου Νούλη
 «΄Ωδινεν όρος και έτεκε μυν». Κάπως έτσι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ο σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. για να αντιμετωπιστούν οι πολύωρες αναμονές και η ταλαιπωρία των πολιτών κατά την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στα Κτηματολογικά Γραφεία των 107 Δήμων της χώρας. Αγνοώντας τις εκκλήσεις των εμπλεκομένων φορέων για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας, που θα έλυνε τα χέρια όλων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς αρκέστηκε στην ανακοίνωση εμβαλωματικών μέτρων και συστάσεων προκειμένου να αποφευχθεί το «έμφραγμα» που θα προέκυπτε στα Γραφεία, όσο πλησίαζε το πέρας της διαδικασίας της α΄ φάσης Κτηματογράφησης. Ειδικότερα ο Λαρισαίος υπουργός ανακοίνωσε χθες την παράταση της προθεσμίας κατά ένα μήνα, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των Γραφείων, την αύξηση του προσωπικού τους, την καθιέρωση ιδιαίτερης διαδικασίας για τους πολίτες που έχουν πολλά δικαιώματα και προχώρησε σε συστάσεις για υποβολή των δηλώσεων ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά.
Ειδικότερα ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε:
1. Παράταση ενός μήνα στη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της χώρας. Η καταληκτική ημερομηνία πλέον δεν είναι η 30η Σεπτεμβρίου αλλά η Παρασκευή 31 Οκτωβρίου. Η προθεσμία για τους ομογενείς παραμένει 31 Δεκεμβρίου.
2. Διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης του κοινού από 2 έως 5 ώρες. Στη Λάρισα, στο Βόλο, στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και την Κοζάνη τα γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Θα λειτουργούν δηλαδή σε 12ωρη βάση με τη δημιουργία μιας δεύτερης βάρδιας. Σήμερα το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας είναι από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, για 7 δηλαδή ώρες. Με τη νέα απόφαση το ωράριο θα διευρυνθεί για 5 ώρες. 
Στους υπόλοιπους Δήμους, όπου δεν παρατηρείται μεγάλη κίνηση, το ωράριο διευρύνεται στις 9 ώρες λειτουργίας (έναντι 7 σήμερα) καθώς θα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Επίσης στα γραφεία αυτά το ωράριό τους θα επεκτείνεται μέχρι τις 8 το απόγευμα μία η δύο μέρες την εβδομάδα ανάλογα με την κίνηση που θα υπάρχει.
3. Λειτουργία όλων των Κτηματολογικών Γραφείων και το Σάββατο για να εξυπηρετούν το κοινό από τις 8.30 το πρωί ως τις 3.30 μετά το μεσημέρι. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. ήθελε τα γραφεία να είναι ανοιχτά και την Κυριακή αλλά οι ανάδοχοι στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών, έφεραν σοβαρές αντιρρήσεις… 
4. Δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού και για όσους πολίτες έχουν να δηλώσουν πολλά ακίνητα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται με τις «ουρές» οι υπόλοιποι. Το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας πάντως, με το σύστημα των ραντεβού, εξυπηρετεί από την πρώτη στιγμή όχι μόνον τους επαγγελματίες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές) αλλά και ιδιώτες με πάνω από 10 δικαιώματα. 
5. Αύξηση προσωπικού των Γραφείων Κτηματογράφησης κατά 50% συνολικά. Μάλιστα στα Γραφεία όπου θα υπάρχει μεγάλη κίνηση προβλέπεται μέχρι και διπλασιασμός των υπαλλήλων.
 Το νέο διευρυμένο ωράριο σε όσα γραφεία καταστεί δυνατό θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου ενώ στα υπόλοιπα από τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου. Η ανάδοχος εταιρία του Κτηματολογικού Γραφείου Λάρισας αναμένει σήμερα από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. τις σχετικές οδηγίες και αναλόγως θα αποφασίσει. Πάντως τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στο Κτηματολογικό Γραφείο έχει ομαλοποιηθεί και από το μεσημέρι και μετά η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται απρόσκοπτα.
  Γενικά όμως από τις χθεσινές δηλώσεις του Σουφλιά, που είχαν και το χαρακτήρα απολογισμού της μέχρι τώρα πορείας, θα πρέπει να επισημανθούν τέσσερα ακόμη σημεία:
α. Ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Και αυτό είναι ως ένα σημείο λογικό. Αν υπήρχε προοπτική παράτασης δε θα ανακοινωνόταν διεύρυνση ωραρίου.  
β. Τα αυθαίρετα δε δηλώνονται. Σε ερώτηση εάν πρέπει να δηλωθούν τα αυθαίρετα τόνισε ότι "στο Κτηματολόγιο δηλώνεται ό,τι είναι νόμιμο. Πέρα από αυτό, την ευθύνη έχουν οι πολίτες". Μέχρι τώρα
στο θέμα αυτό δεν υπήρξε ποτέ επίσημη τοποθέτηση. Η δήλωση του κ. Σουφλιά αποσαφηνίζει το ζήτημα.   
γ. Ζήτησε συγγνώμη από το κοινό για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την εβδομάδα του 15 Αυγούστου καθώς τα κτηματολογικά γραφεία είχαν δώσει άδειες στο προσωπικό προβλέποντας χαμηλή προσέλευση
δ. Υπάρχει ικανοποίηση από την πορεία της κτηματογράφησης ανακοινώνοντας ότι έως τώρα έχουν δηλωθεί 1.400.000 δικαιώματα κι έχουν συγκεντρωθεί 54.000.000 € τα α οποία θα διατεθούν μόνο για το Κτηματολόγιο και δε θα κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού.
ΗΜΙΜΕΤΡΑ…
«Η προχειρότητα με την οποία η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα του κτηματολογίου, αντικατοπτρίζεται στην ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί οι πολίτες» είπε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης.
«Η ανακολουθία και η προχειρότητα δεν αρμόζουν στη σοβαρότητα του εγχειρήματος του Κτηματολογίου. Η ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση του δεν πρέπει να σημαίνει την πρόχειρη διεκπεραίωση μιας διαδικασίας κρίσιμης για την άρτια κτηματολογική υποδομή της χώρας» σημείωσε και κάλεσε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να εξετάσει τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ως το τέλος του έτους.
«Η υπόθεση της εγγραφής των ακινήτων στο κτηματολόγιο έχει εξελιχθεί σε μια άγρια, ανάλγητη και άδικη επιχείρηση καταλήστευσης των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, την ίδια ώρα που αυτά τα στρώματα πλήττονται βάναυσα από την ακρίβεια και τη σκληρή λιτότητα, ενώ καλούνται επίσης, να πληρώσουν το απαράδεκτο ενιαίο τέλος επί των ιδίων ακινήτων» σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass