ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Α ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΜΕΧΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Πλήγμα τα μέτρα για τους επενδυτές

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2008 3:37 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
"Δυσμενέστατη εξέλιξη" για το ελληνικό χρηματιστήριο και περισσότερο για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, τα εξαγγελθέντα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών μέτρα. «Δυστυχώς είναι και κοινωνικά άδικα για τους μικρούς Έλληνες επενδυτές και λειτουργούν τελικά υπέρ ξένων οικονομιών» πρόσθεσε επικαλούμενος τους εξής λόγους:.
1. Το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται ότι θα πιάνει τις μεταβιβάσεις μετοχών μέσω του Αποθετηρίου Αθηνών και ως εκ τούτου μπορεί ο φόρος υπεραξίας να εφαρμοστεί στην πράξη. Τονίζεται όμως ότι δεν μπορεί να πιάσει τις εσωτερικές μεταβιβάσεις μέσα στον ίδιο θεματοφύλακα και τέτοιοι θεματοφύλακες είναι οι 7 μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που θα ωφεληθούν από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.
2. Δεν θα μπορεί να πιάσει γιατί εξαιρεί τα Αμοιβαία Κεφάλαια Λουξεμβούργου και λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία μπορεί να σχηματίσει κανείς άνετα με ελάχιστο ποσό 3 εκατ. € ή/και λιγότερο σε μικρές ΑΕΔΑΚ.
3. Σαν παρενέργεια αυτού του μέτρου, οι ελληνικές εταιρίες θα προτιμούν να εισάγονται στο εξής και να διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια και πλατφόρμες όπου το άγρυπνο μάτι του Αποθετηρίου Αθηνών δεν θα μπορεί να συλλάβει τις μεταβιβάσεις. Οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου να διαπραγματεύονται παράλληλα και στην Ελλάδα οι 27 ναυτιλιακές εταιρίες που διαπραγματεύονται αυτήν την στιγμή σε ξένα χρηματιστήρια θα μειωθούν ή/και θα εκλείψουν.
4. Δεν λαμβάνει υπόψη του κατά τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας τις ζημιές (υποαξίες) που προκαλούνται. Αυτό κατά την άποψή μας εγείρει ενστάσεις συνταγματικότητας και είναι βέβαιο ότι οι Συνταγματολόγοι της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής θα το εξετάσουν.
5. Δεν λαμβάνει υπόψη του ότι 21 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχουν φόρο υπεραξίες για υπεραξίες μέχρι 50.000 € και χρόνο διακράτησης μέχρι 2 χρόνια.
6. Δεν λαμβάνει υπόψη τους φορολογικούς συντελεστές και τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών των γειτονικών χωρών, Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, που είναι χαμηλότερα από τα ελληνικά και την πιθανότητα μετανάστευσης κεφαλαίων και εταιριών.
7. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι το παρακρατούμενο μέρισμα θα λαμβάνεται πίσω από πρόσωπα χώρας που η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης. Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης όμως δεν υπάρχει με τα νησιά Cayman, Virgin, κλπ, στα οποία έχουν έδρα η συντριπτική πλειοψηφία των hedgefunds. Για τους επενδυτές αυτούς το ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει λιγότερο ελκυστικό κατά ποσοστό 10% επί των κερδών.
8. Δεν ανακοινώθηκε τίποτα για να προσελκυσθούν τα ελληνικά κεφάλαια που αρμενίζουν σε ξένες επενδυτικές τράπεζες οι οποίες θα κερδίσουν και από αυτήν την φορολόγηση. Πρέπει επιτέλους οι ελληνικές αγελάδες που δίνουν γάλα στους ξένους να αξιοποιηθούν υπέρ της ελληνικής οικονομίας. Θα αναμένουμε τις λεπτομέρειες των μέτρων.
ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Να σημειώσουμε πως ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι το φόρο για την υπεραξία που θα προκύπτει κατά την αγορά και πώληση μετοχών, θα πληρώνει ο επενδυτής που θα αγοράζει μετοχές τόσο στο ΧΑ όσο και στα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όσους αγοράσουν μετοχές μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.
Επίσης καταργείται ο φόρος συναλλαγών (0,15% στην πώληση) ενώ επιβάλλεται φόρος 10% στα μερίσματα. Για πρώτη φορά, θα φορολογηθούν τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2009 και τα οποία θα αφορούν στα κέρδη του 2008.
Ακόμη επιβάλλεται φόρος στα stock options που δίνονται στα στελέχη των επιχειρήσεων. Η υπεραξία θα φορολογείται με συντελεστή 10%. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, τυχόν ζημιές από αγοραπωλησία μετοχών δεν θα συμψηφίζονται ενώ εξαιρείται του φόρου, η υπεραξία που θα προκύπτει από την αγορά και πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας δεν απέκλεισε στο μέλλον να περάσει ρύθμιση για χαμηλότερη φορολόγηση της υπεραξίας σε περιπτώσεις που ακολουθείται μεγαλύτερη περίοδος διακράτησης των μετοχών.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ
Ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του φόρου, ισχύουν τα εξής:
Όποιος αγοράσει μετοχές από εδώ και στο εξής καθώς και όποιος έχει μετοχές στην κατοχή του, δεν θα πληρώσει φόρο υπεραξίας κατά την πώληση. Θα επιβαρυνθεί μόνο με το τέλος συναλλαγής (0,15%). Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όποιον αγοράσει μετοχές μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.
Η υπεραξία που θα προκύψει κατά την πώληση, θα συμπεριληφθεί στην φορολογική δήλωση και θα προστεθεί στα εισοδήματα του κάθε φορολογούμενου.
 Στο ν/σ θα ξεκαθαριστεί και πως θα φορολογούνται οι κάτοικοι εξωτερικού καθώς ο φόρος υπεραξίας εμπίπτει και στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass