ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

Ήρθε το τέλος των μικρομεσαίων…

* Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο κλάδος - Ποίοι θα πληρώσουν και πόσο την αλλαγή της φορολογίας

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2008 11:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33

Τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών και τού εμπορικού κόσμου της Λάρισας πυροδότησε το νέο φορολογικό «κοκτέιλ» της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για «φορομπηχτική» πολιτική, μέσω μέτρων αντιλαϊκού και εισπρακτικού χαρακτήρα. Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι του νομού, καλούμενοι να υποστηρίξουν τα δυσθεώρητα ταμειακά ελλείμματα του φετινού προϋπολογισμού, εκτιμούν πως θα υποστούν ένα πραγματικό «φοροσοκ» και κάνουν λόγο για ισοπεδωτική πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων που τους οδηγεί σε αφανισμό.   

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Γκουντόπουλος, ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών κ. Κώστας Καγγελάρης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νίκος Τζίκας, εκφράζοντας τις απόψεις τους στην «Ε», έδωσαν το στίγμα των θέσεων των μικρομεσαίων του νομού μίλησαν για κάλυψη αντί για πάταξη της φοροδιαφυγής, χαρακτήρισαν τα μέτρα ομολογία αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και κάλεσαν εμμέσως τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα.  

Να θυμίσουμε πως ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε προχθές, την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και εισοδηματιών αλλάζοντας ριζικά της φορολογίας τους καθώς το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ καταργείται και φορολογείται πλέον με συντελεστή 10%.

 Όπως είναι επόμενο, οι κατηγορίες των επαγγελμάτων αυτών (έμποροι, βιοτέχνες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτές, εστιάτορες, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί αρχιτέκτονες κ.λπ.) θα κληθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2009 να πληρώσουν αυξημένους φόρους που θα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ

Να σημειώσουμε πως μέχρι και πέρυσι τα πρώτα 10.500 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος των φορολογουμένων αυτών ήταν αφορολόγητα. Το φετινό εισόδημά τους θα φορολογηθεί το Μάρτιο του 2009 κατά 10% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα 10.500 ευρώ! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με αύξηση φόρου έως και 1.050 ευρώ. Επιπλέον όμως όσοι από τους φορολογουμένους αυτούς έχουν ένα ή δύο προστατευόμενα τέκνα και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.500 ευρώ θα υποστούν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση κατά 50 έως 170 ευρώ.

Η συνολική αύξηση φόρου θα φθάνει για τους φορολογουμένους τα 1.100 έως 1.220 ευρώ. Αυτό θα συμβεί επειδή η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά των φορολογουμένων αυτών, η οποία ίσχυε για τα εισοδήματα του 2007 και έδινε πρόσθετη μείωση φόρου 150 ευρώ για 1 προστατευόμενο τέκνο και 370 ευρώ για 2 προστατευόμενα τέκνα, μετατρέπεται πλέον σε απλό αφορολόγητο όριο, το οποίο εκπίπτει από το χαμηλό φορολογικό κλιμάκιο των 10.500 ευρώ, όπου αντιστοιχεί ο συντελεστής φόρου 10%, και έτσι μειώνει το φόρο μόνο κατά 100 ευρώ για 1 παιδί και κατά 200 ευρώ για 2 παιδιά.

Οι επιβαρύνσεις με πρόσθετο φόρο εισοδήματος θα είναι αισθητές ακόμη και σε μικροεπαγγελματίες που θα δηλώσουν για το 2008 εισόδημα μειωμένο σε σύγκριση με το 2007. Θα είναι δε μεγαλύτερες γι’ αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι.

 Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου όμως θίγει και χιλιάδες μισθωτούς που αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, οι μισθωτοί που εισπράττουν ενοίκια ή εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα ή ατομική επιχείρηση και τα εισοδήματα αυτά είναι μεγαλύτερα από το 50% τους συνολικού τους εισοδήματος δεν φορολογούνται ως μισθωτοί αλλά με την κλίμακα των επαγγελματιών. Έτσι πολλοί επιτηδευματίες και εισοδηματίες που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα κληθούν τον επόμενο χρόνο να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο.

ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Η ρύθμιση εξάλλου όπως αναφέραμε παραπάνω, που προβλέπει κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ισχύει και για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από ακίνητα. Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς στον κ. Αλογοσκούφη τονίζεται πως η κατάργηση του αφορολογήτου θα οδηγήσει αυτόματα σε δραματική αύξηση της φορολογίας των ενοικίων και σε ουσιαστική «δήμευσή» τους. «Πώς είναι δυνατόν και γιατί για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που μοναδικό του εισόδημα είναι ένα ετήσιο μίσθωμα 10.000 ευρώ και ήταν έως σήμερα αφορολόγητος, πρέπει ξαφνικά να πληρώσει 1.000 ευρώ φόρο;», διερωτάται στην επιστολή ο κ. Παραδιάς. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι οι εκμισθωτές ακινήτων δεν ασκούν επιτήδευμα και συνεπώς δεν έχουν δυνατότητες φοροδιαφυγής δεδομένων και των διασταυρώσεων στα μισθώματα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση σε μεγάλο βαθμό θα μετακυληθεί στους ενοικιαστές» Άρα λοιπόν πιθανότατα να έχουμε σταδιακή αύξηση των ενοικίων.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Βέβαια το νομοσχέδιο περιέχει και  ένα θετικό μέτρο, που είναι η σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών για όλα τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Αυτή όμως θα αφορά στα εισοδήματα της πενταετίας 2010-2014 και στη κλίμακα εισοδήματος από 12.000 έως 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα από 25% που ισχύει το 2009 διαμορφώνεται σε 24% στη χρήση 2010, 23% το 2011, 22% το 2012, 21% το 2013 και 20% από το 2014 και εφεξής.

 

 

ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αφανιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγήσουν τα μέτρα, εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτρης Γκουντόπουλος, που έρχονται να αποδείξουν ότι οι εξαγγελίες περί στήριξης του κλάδου ήταν «παχιά λόγια». «Η κυβέρνηση με την ανακοίνωση μιας νέας δέσμης φοροεισπρακτικών μέτρων, τονίζει ο κ. Γκουντόπουλος, έρχεται να παραδεχθεί ουσιαστικά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της, έρμαιη των λανθασμένων επιλογών της αντί να συρρικνώνει τα ελλείμματα του αδηφάγου δημόσιου τομέα συνεχώς τα διευρύνει.

Απέναντι στο πρόβλημα που οι πολιτικές της δημιούργησαν, βρίσκει και πάλι την εύκολη λύση της φορολεηλασίας σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων.

Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, σημαντικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων και κατ επέκταση των τζίρων της αγοράς, σε μια περίοδο που οι ακάλυπτες επιταγές των μικρομεσαίων κυρίως αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι μια φοροεισπρακτική πολιτική με επίφαση την φοροδιαφυγή, φιλοδοξώντας να γεμίσει τα άδεια ταμεία.

Είναι δεδομένο ότι και αυτή η πολιτική δεν θα πετύχει. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση με τις αλλεπάλληλες πολιτικές της αποδεικνύει περίτρανα ότι οι εξαγγελίες της για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι παρά παχιά λόγια, όπως παχιά λόγια ήταν το δίκαιο φορολογικό σύστημα και μιας σειρά επιλογές της..

Είναι δεδομένο επίσης για μας ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι οδηγούνται συνειδητά πλέον στον αφανισμό.

Ο τζίρος μας, καθημερινά συρρικνώνεται, οι ανελαστικές δαπάνες μέσω των συνεχών αυξήσεων της ΔΕΗ, των δημοτικών τελών, «κτηματόσημα», φόροι ακίνητης περιούσιας, διόδια  κλπ. καθημερινά αυξάνονται , το τοπίο είναι θολό για το μέλλον μας για την  ύπαρξη μας πλέον και όχι ως ανάπτυξη μας.

Δεν μας μένει παρά ο δρόμος των κινητοποιήσεων ως μέσο πίεσης άρσης των κυβερνητικών επιλογών, για την επιβίωση μας».

 

ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ: Αντιλαϊκή πολιτική

 

Για αντιλαική πολιτική μέσω επιβολής κεφαλικών φόρων, που δημιουργούν αρνητικό κλίμα σε βάρος των μικροεπιχειρηματιών κάνει λόγο ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών ν. Λάρισας κ. Κώστας Καγγελάρης θέτοντας τα μέλη των ΕΒΕ σε αγωνιστική επαγρύπνηση...

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ., τονίζει ο κ. Καγγελάρης, σχολιάζοντας τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε φορολογικές ρυθμίσεις που θίγουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους. Για άλλη μια φορά επιχειρούν να κλείσουν τις τρύπες του αντιλαϊκού φιλομονοπωλιακού προϋπολογισμού, μειώνοντας το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, την ίδια στιγμή που βιομήχανοι - εφοπλιστές - τραπεζίτες απολαμβάνουν τεράστιες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές.

Επαναφέρουν το απαράδεκτο αυτόματο κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεων για την περίοδο 2000-2006, που αποτελεί κεφαλικό φόρο και μέσο εκβιασμού με το φόβο των ελέγχων. Καταργούν το ήδη απαράδεκτο χαμηλό αφορολόγητο όριο για να εισπράξουν πρόσθετους φόρους από το φτωχότερο κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων.

Κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή. Ίδια και παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 20 χρόνια από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και η φοροδιαφυγή συνεχώς αυξάνεται. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά - εισπρακτικά μέτρα που θα χειροτερεύσουν την ήδη άσχημη κατάσταση των μικρών αυτοαπασχολούμενων. Καλούμε το Σ.Κ. των ΕΒΕ όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις να ενώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

 

ΤΖΙΚΑΣ: Φοροεισπρακτικά μέτρα

 

 Μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα θεωρεί τα φορολογικά μέτρα ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ και

πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νίκος Τζίκας. Στα θετικά μόνο η περαίωση και η ρύθμιση χρεών. «Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, σχολιάζει ο κ. Τζίκας, για τα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα συνιστά κατάφορη αδικία για τους μικρούς επιχειρηματίες, στους οποίους επιβάλλεται ουσιαστικά κεφαλικός φόρος. Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις ήδη ευρισκόμενες σε δυσχερή κατάσταση μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης 25% σε 20% είναι μεν θετική, αλλά στην ουσία δεν επιφέρει κάποια σημαντική ωφέλεια για τους ασθενέστερους οικονομικά συναδέλφους, των οποίων τα εισοδήματα δεν εμπίπτουν στο συγκεκριμένο συντελεστή.

Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας έρχεται, δυστυχώς, να συμπληρώσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και την επιβολή ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.  Στα θετικά των ανακοινώσεων του υπουργού θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να καταγραφεί η εφαρμογή του μέτρου της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε τις λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής του, προκειμένου να δούμε κατά πόσον το μέτρο είναι ευνοϊκό ή όχι για τις μικρές επιχειρήσεις. Θετική επίσης κρίνεται η εφαρμογή  ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Συνολικά θεωρώ, ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα έχουν  φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και δεν κινούνται στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης. Αντίθετα στοχοποιούν και κατασυκοφαντούν την τάξη των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων, οι οποίοι εκ προοιμίου αντιμετωπίζονται ως φοροφυγάδες, συρρικνώνουν τις προοπτικές ανάπτυξής τους και επιφέρουν την εξόντωση των ασθενέστερων από αυτούς.

Και όλα αυτά εξαιτίας της χρονίζουσας αδυναμίας της πολιτείας για τη δημιουργία των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών, που θα οδηγήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, απ΄ όπου κι αν αυτή προέρχεται, και στην εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος».

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass