ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΦΙΣΤΑ ΤΟ ΝΕΟ INKA - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ

Σε έξαρση οι απάτες με τις κάρτες

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2008 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:35
Μεγάλη έξαρση παρατηρείται στις απάτες κατά τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, όπως επισημαίνει το Νέο ΙΝΚΑ, επικαλούμενο τα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Με αφορμή πρόσφατη περίπτωση απάτης σε βάρος μέλους του, το Νέο ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έξαρση των κρουσμάτων σε βάρος κατόχων καρτών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 700 Έλληνες έπεσαν θύματα απάτης με συνολικές ζημιές που εκτιμώνται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Τους τελευταίους δύο μήνες, οι υπηρεσίες ασφάλειας των τραπεζών σε συνεργασία με τους μεγάλους οργανισμού πιστωτικών καρτών και με εξειδικευμένες υπηρεσίες λογισμικού, προχώρησαν σε αναβάθμιση των συστημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξει εμφανής κάμψη του φαινομένου.
Τα πρόσφατα κρούσματα αφορούσαν κυρίως υποκλοπή προσωπικών στοιχείων (με «σπάσιμο» ηλεκτρονικών συστημάτων, δια της μεθόδου των παραπλανητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων -phishing- είτε με παρακολούθηση μπρoστά στο ATM) και χρέωση με διάφορα ποσά από αγορές που έκαναν οι επιτήδειοι σε διάφορες χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, το 0,035% του τζίρου με πιστωτικές κάρτες είναι προϊόν απάτης. Με δεδομένο ότι ο τζίρος μέσω πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, τότε το κόστος της απάτης υπολογίζεται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα 10 δισ. ευρώ, τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα.
Η ηλεκτρονική απάτη δεν περιορίζεται μόνο στις κάρτες. Εκτιμάται ότι το 0,5-1% όσων κάνουν χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων στις συναλλαγές πέφτουν θύματα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1.300 - 2.500 Έλληνες ετησίως. Το Νέο ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές προκειμένου να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τις συναλλαγές τους, να ενημερώνονται συχνά για την κίνηση των πιστωτικών τους καρτών και εάν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία απάτης αυτή πρέπει να γνωστοποιείται στην Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass