ΛΕΝΕ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΟΕΕ

Αποσπασματικά και άδικα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

* «Καλό φορολογικό σύστημα δεν είναι αυτό που εισπράττει τους περισσότερους φόρους, αλλά αυτό που δημιουργεί το αίσθημα δικαίου στον κάθε πολίτη», επισημαίνουν

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2008 3:57 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
michou@eleftheria.gr
Εισπρακτικού χαρακτήρα, αποσπασματικά και άδικα χαρακτηρίζουν τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν οι οικονομολόγοι της Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας ότι καλό φορολογικό σύστημα δεν είναι αυτό που εισπράττει τους περισσότερους φόρους, αλλά αυτό που δημιουργεί αίσθημα δικαίου στον κάθε πολίτη. Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος- Τμήμα Θεσσαλίας, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων δημιουργούν φοροφυγάδες και απογοητεύουν τους συνεπείς, ότι απαιτείται τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια, ώστε αν μη τι άλλο να ισχύσει η συνταγματική αρχή κάθε πολίτης να εισφέρει ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.
Στις επισημάνσεις τους οι Θεσσαλοί οικονομολόγοι τονίζουν πως ειδικά το μέτρο της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει σε απόγνωση τους χαμηλά αμειβόμενους και υποαπασχολούμενους νέους επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς δελτίων παροχής υπηρεσιών, τα οποία, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις υποκρύπτουν, ουσιαστικά, μισθωτή σχέση.
«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, αποσπασματικά, με άδικη κοινωνική κατεύθυνση σε βάρος των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και ιδιαίτερα επιβαρύνουν τους μικροεπιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η επιβάρυνσή τους αυτή είναι πραγματικά άδικη, αφού δεν στηρίζεται στη βασική συνταγματική αρχή κάθε πολίτης να εισφέρει ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα. Σημειώνουμε ότι οι χαμηλά αμειβόμενοι και συχνά υποαπασχολούμενοι νέοι επαγγελματίες οδηγούνται σε απόγνωση με την κατάργηση του αφορολόγητου, αφού πολλές φορές αναγκάζονται να εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών υποκρύπτοντας ουσιαστικά μισθωτική σχέση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι παρόλο που συνεδρίασε, τον περασμένο Ιούλιο, το Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην οποία συμμετέχει και το ΟΕΕ, δεν συζητήθηκε κανένα μέτρο αυτού του χαρακτήρα, αλλά ούτε έχει ζητηθεί η γνώμη του ΟΕΕ ως θεσμοθετημένου συμβούλου της ελληνικής πολιτείας.
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Οι προτάσεις που καταθέτουν οι οικονομολόγοι της Θεσσαλίας, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων «για την τόνωση της Ελληνικής Οικονομίας και την ενίσχυση του Κρατικού Προϋπολογισμού», κινούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής του κάθε πολίτη στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα, στη μη περαιτέρω επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων, στην αλλαγή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων (με μείωση των έμμεσων και αύξηση των άμεσων φόρων) και στην κατεύθυνση δημιουργίας φορολογικής συνείδησης.
«Πιστεύουμε ότι πέρα από τις προτάσεις πρέπει να καλλιεργηθεί στον πολίτη φορολογική συνείδηση, που θα ξεκινάει από μικρή ηλικία (σχολείο), όμως ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα δεν θα πρέπει λειτουργεί με την πίεση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, αλλά με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και δε θα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
 
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
 Οι ρυθμίσεις και τα κλεισίματα ανέλεγκτων χρήσεων δημιουργούν φοροφυγάδες και απογοητεύουν τους συνεπείς φορολογούμενους. Η φορολογητέα ύλη πρέπει να προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο και να ελέγχεται στην πενταετία. Αν δεν ελέγχεται να παραγράφεται.
Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αλλαγή της με περισσότερα κλιμάκια ώστε να γίνει προοδευτικότερη η φορολόγηση των εισοδημάτων. Μέχρι τότε διατήρηση της υπάρχουσας φορολογικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ενεργοποίηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι προφανές ότι πρέπει οι μηχανισμοί αυτοί να στελεχωθούν και από ανθρώπους της αγοράς, όπως π.χ. μέλη μας κατόχους αδείας λογιστή Α’τάξης.
Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ελέγχου των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα με παράλληλη εφαρμογή εξυγιαντικών μέτρων.
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης όχι μόνο βάσει φορολογητέου εισοδήματος αλλά βάσει συνδυασμού εισοδήματος και άλλων παραγόντων (ενδεικτικά: μη ύπαρξη πρώτης κατοικίας, γεωγραφικά κριτήρια κ.λπ.).
Αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ με μείωσή του στα είδη πρώτης ανάγκης και με αύξησή του στα είδη πολυτελείας.
Υποχρεωτική λογιστική τυποποίηση στους οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Απλοποίηση φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων ως εξής: Διατήρηση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ και εφαρμογή συντελεστή 20% από 10.500 έως 30.000 ευρώ.
Μη επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα εισοδήματα από μερίσματα και ατομικά μερίδια των εταιριών γιατί αυτό οδηγεί σε πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος αλλά και πιθανή μείωση των συνολικών και επομένως των διανεμομένων κερδών κυρίως εις βάρος των μικρομετόχων. Ο λήπτης μερίσματος πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μόνιμος επενδυτής για να μπορεί να διατηρεί τα επενδυτικά του κίνητρα.
Πιστεύουμε επίσης ότι καλώς τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν τεκμήρια κατοχής κινητών και ακινήτων. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί πρέπει να αφορά στους έχοντες και όχι μικροϊδιοκτήτες και κατόχους μικρού κυβισμού Ι.Χ.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass