ΕΚΠΟΙΖΩ: ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Ανεπαρκής η «προστασία των δανειοληπτών»

* Ανεφάρμοστη η διάταξη που αφορά τον πλειστηριασμό μοναδικής κατοικίας

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2008 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Ανεπαρκές χαρακτηρίζεται από την "Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής" το νομοσχέδιο για την «προστασία των δανειοληπτών» που κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση, ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. "προσκλήθηκε και συμμετείχε στη συζήτηση, εκπροσωπώντας τους καταναλωτές και επαναδιατύπωσε τα όσα είχε ήδη υποστηρίξει με προηγούμενη επιστολή της προς τα μέλη της Επιτροπής. Δηλαδή ότι πρόκειται για νομοσχέδιο πολύ κατώτερο των προσδοκιών της καθώς αντιμετωπίζει αποσπασματικά τις άδικες και άνισες πρακτικές των τραπεζών αφού περιορίζεται σε θέματα αναγκαστικής εκτέλεσης (δηλ. κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε περίπτωση μη εξόφλησης οφειλών) και ουδόλως υπεισέρχεται σε ζητήματα των σχέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους δανειολήπτες. Ως εκ τούτου είναι κατώτερο των προσδοκιών που ακόμη και ο τίτλος του δημιουργεί".
Παρότι κάποιες από τις ρυθμίσεις που αφορούν στους πλειστηριασμούς είναι θετικές - αναφέρει η Ένωση - η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. επέμεινε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι πρώτα απ' όλα επιβάλλεται η αναμόρφωση και ριζική βελτίωση του άρθρου 5 του ισχύοντος νόμου αναφορικά με τους "Περιορισμούς πλειστηριασμού μοναδικής κατοικίας οφειλέτη", καθώς αν δεν αρθεί η ιδιαίτερα επαχθής προϋπόθεση της άσκησης ανακοπής εντός 15 ημερών από την επίδοση της εντολής προς εκτέλεση, θα καταστεί κενό γράμμα. Πρόκειται για μία διάταξη που αποδείχτηκε ανεφάρμοστη και υπό το ισχύον όριο οφειλής των 10.000 ευρώ (το οποίο πλέον αυξάνεται στις 20.000 ευρώ). Και αυτό, επειδή αφενός μεν η ίδια η επιλογή της διαδικασίας της ανακοπής είναι λάθος (αφού δεν πρόκειται για ελάττωμα στο κύρος του τίτλου αλλά για την ίδια την αναγκαστική εκτέλεση), αφετέρου δε, όσο δεν έχει γίνει η κατάσχεση, ο δανειολήπτης ουδόλως συνειδητοποιεί τον επικείμενο κίνδυνο κατάσχεσης της μοναδικής του κατοικίας κι όταν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αντιδράσει, έχει χάσει την προθεσμία. Θα πρέπει επομένως να δοθεί η δυνατότητα στον δανειολήπτη να επικαλείται τη διάταξη μέχρι και λίγες ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού (η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. προτείνει πέντε εργάσιμες ημέρες).
Ως προς το ίδιο άρθρο, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να θεσπιστεί το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη και όχι της μοναδικής, όπως προβλέπεται.
Μερικές από τις υπόλοιπες προτάσεις της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. είναι οι εξής:
- Λήψη μέτρων για να καταστούν οι τραπεζικές συμβάσεις πιο δίκαιες και ρύθμιση σημαντικών καταχρηστικών όρων που έχουν κριθεί από τα δικαστήρια μετά από συλλογικές αγωγές της ΕΚΠΟΙΖΩ.
- Θέσπιση ακατάσχετου σε έναν λογαριασμό ενός ελάχιστου ποσού, όπως π.χ. τριών μισθών
- Καθιέρωση της πτώχευσης του καταναλωτή
- Απαγόρευση λήψης ποινής προεξόφλησης στα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου
- Διατάξεις που θα προάγουν τον υπεύθυνο δανεισμό.
 
   
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass