ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΕΒΕ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΕΣΛ

«Ρολά» στα καταστήματα στις 22 Οκτωβρίου

* Ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Νομαρχία – Διαχώρισε τη θέση της η ΔΗΚΕΒΕ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2008 4:01 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:47
«Πλώρη» για τις 22 Οκτωβρίου βάζουν επαγγελματίες-βιοτέχνες και έμποροι του νομού Λάρισας, με κλείσιμο των καταστημάτων τους για 24 ώρες, αντιδρώντας στις εξελίξεις για τον ασφαλιστικό τους φορέα ΟΑΕΕ και τις αλλαγές στη φορολογία τους. Σε μια τραγικά άδεια αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συγκέντρωση των μελών της ΟΕΒΕ και του ΕΣΛ, όπου επισημάνθηκε ότι επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση εκ μέρους της Πολιτείας, με μοιραίο επακόλουθο τη συρρίκνωση της «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας.
Το «παρών» στη χθεσινή συγκέντρωση έδωσαν μόλις περίπου 30 άτομα, κάτι που αποδόθηκε στο γεγονός ότι αρχικά η κινητοποίηση των ΕΒΕ είχε οριστεί για τις 13 Οκτωβρίου και στη συνέχεια έγινε αλλαγή ημερομηνίας για κοινές με τους εμπόρους κινητοποιήσεις μια εβδομάδα αργότερα, την ερχόμενη Τετάρτη, δηλαδή, στις 22 του μήνα.
Οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ και εμπόρων στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της πορείας του ασφαλιστικού φορέα τους, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, έχει αποθεματικά για την κάλυψη των συντάξεων μόνον δύο μηνών. Όπως τονίστηκε, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων από το 1999 για κάλυψη των ελλειμμάτων που θα προέκυπταν από την ενοποίηση, αρχικά των τριών ταμείων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) και στη συνέχεια των άλλων πέντε ταμείων, δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, επιχειρήθηκε, μέσω του ΠΔ 258/2005 δραστική μείωση των συντάξεων του κλάδου, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Ειδικά για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τονίστηκε ότι επιβάλλεται «κεφαλικός φόρος», ο οποίος μαζί με την προκαταβολή θα φτάσει για το 2009 ως και τα 1.650 ευρώ. «Στοχοποιείται και σπιλώνεται συνολικά η τάξη που αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, το παράνομο εμπόριο οργιάζει, στερώντας από έσοδα τα κρατικά ταμεία, η ακρίβεια από τα καρτέλ των πολυεθνικών εξανεμίζει το εισόδημα των πολιτών και 8.000 υπεράκτιες εταιρίες αποτελούν μήτρες φοροαποφυγής», τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα που παρέδωσαν οι εκπρόσωποι ΕΒΕ και εμπόρων στη Νομαρχία.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, ΟΕΒΕ και ΕΣΛ ζητούν άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ, εξασφάλιση θεσμοθετημένης χρηματοδότησης του φορέα, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν από τη διαδοχική ασφάλιση, αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης για τους μετά το 1999 ασφαλισμένους, άμεση κατάργηση του άρθρου 14 για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και υιοθέτηση ενός σύγχρονου, δίκαιου και απλού στην εφαρμογή φορολογικού συστήματος.
ΔΗΚΕΒΕ
Διαφορετικό ψήφισμα εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Λάρισας, ενώ οι εκπρόσωποί της δεν μετέβησαν μαζί με τους υπόλοιπους στη Νομαρχία.
Στο ψήφισμά της η Επιτροπή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα φορολογικά μέτρα δεν έχουν καμία αίσθηση δικαιοσύνης», ότι «ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, που οδηγούν σε πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων, ενώ τα υπέρογκα χρέη για φάρμακα οδήγησαν στην παύση εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία». Παράλληλα επισημαίνεται ότι 150.000 ΕΒΕ δεν μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ταμείο, με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στα αιτήματα της ΔΗΚΕΒΕ περιλαμβάνονται: ατομικό αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια στα 30.000 ευρώ, προοδευτική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος πάνω από το όριο επιβίωσης για κάθε οικογένεια, κατάργηση κάθε μορφής αντικειμενικών κριτηρίων και ανέλεγκτων χρήσεων, αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των εμπόρων, κλείσιμο των χρήσεων με την κατάθεση των δηλώσεων στην εφορία, κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική, με κρατική επιχορήγηση κατά τα 2/3, άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου από τον κρατικό πρϋπολογισμό, κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων στα 1.120 ευρώ, σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες με επίδομα τοκετού και μητρότητας, δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ και δραστική αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass