ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΘΕΒ, ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΝΙΟΣ

Έρχεται η κρίση και στην πραγματική οικονομία

* Ιδιαίτερα ευάλωτη η ελληνική οικονομία - Πολύ φιλόδοξος ο προϋπολογισμός, λένε οι Θεσσαλοί βιομήχανοι – Ζητούν μέτρα για συγκράτηση των επιτοκίων

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2008 4:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:49
Φόβους ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος θα κάνουν την εμφάνισή τους στην πραγματική οικονομία –και δη τη θεσσαλική- το επόμενο διάστημα εκφράζουν οι Θεσσαλοί βιομήχανοι. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος ανέφερε ότι αρχίζουν σιγά-σιγά να εκδηλώνονται τα προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό, αλλά ακόμη και σε εξυπηρέτηση δανείων, σε θεσσαλικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ήδη αρκετές επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε κατάθεση επενδυτικών προτάσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθυστερούν υπερβολικά να λάβουν τις χρηματοδοτήσεις (κοινοτικά κονδύλια συν κρατικά κονδύλια), με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε τέλμα. Πρώτο «θύμα» των κραδασμών της κρίσης επί θεσσαλικού εδάφους θα είναι η απασχόληση, εκτίμησε ο κ. Ρώμνιος, που ζητά άμεσα την παρέμβαση της Πολιτείας για το θέμα διαμόρφωσης των τραπεζικών επιτοκίων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, όπως είναι η νέα καταστατική ονομασία του φορέα, εκτίμησε ότι είναι πιθανή η αύξηση της ανεργίας, και μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ιδίως στον παραγωγικό τομέα. Οι επιχειρήσεις έχουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ανέφερε ο κ. Ρώμνιος τονίζοντας ότι η ανάπτυξη και επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας γίνεται μέσω δανεισμού. Οι τράπεζες, αυτή τη στιγμή, ζητούν αύξηση του spread των επιτοκίων τους, με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλίεται απευθείας στους δανειολήπτες.
ΣΥΓΚΥΡΙΑ
«Η σημερινή οικονομική κρίση είναι δομική. Σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, όπως αυτή του 1929 για την παγκόσμια οικονομία και του 1989 για το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα και πηγάζει από τη φύση και τη λειτουργία του οικονομικού συστήματος των τελευταίων 25 ετών, όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας ουσιαστικά αποδεσμεύεται από την πραγματική οικονομία και λειτουργεί χωρίς αποτελεσματικούς ελέγχους. Ευτυχώς στην Ελλάδα το τραπεζικό μας σύστημα είχε τη σωφροσύνη να μην υποκύψει στον πειρασμό παρόμοιων πρακτικών και γι’ αυτό έχει ισχυρές αντοχές. Η διεθνής ανάκαμψη -όταν και όπως έρθει- δεν θα σημάνει και την έξοδο από τα δικά μας αδιέξοδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρώμνιος.
Να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου εκδήλωση του ΣΘΕΒ για τη «Βασιλεία ΙΙ» με ομιλητή τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο, αναβάλλεται, εξαιτίας της γενικής απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
ΑΜΕΣΑ
Στο πλαίσιο αυτό, οι Θεσσαλοί βιομήχανοι ζητούν άμεσα τη λήψη μέτρων με κύρια αιχμή την κρατική παρέμβαση στη διαμόρφωση των επιτοκίων και τη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ζητούν:
- Υποβολή αιτήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για μία νέα άμεση και μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων.
- Σύσταση προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες για μείωση του spread των επιτοκίων.
-Εφαρμογή περιόδου χάριτος δύο ετών για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων (κατά την περίοδο αυτή να αποπληρώνονται μόνον οι τόκοι)
Η διοίκηση του ΣΘΕΒ εκτιμά ότι η λήψη αυτών των μέτρων θα συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς και άλλων κλάδων της οικονομίας της χώρας.
ΕΥΑΛΩΤΗ
Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές δηλώσεις, οι Θεσσαλοί βιομήχανοι επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία, παρά τα βήματα εκσυγχρονισμού που έχουν γίνει, παραμένει μια ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία, με σοβαρά διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα.
«Κύριος άξονας των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της επιστροφής στις παραδοσιακές αξίες της παραγωγής ανταγωνιστικών αγαθών και υπηρεσιών. Η ενθάρρυνση της επιστροφής στην πραγματική οικονομία-τη μόνη που δημιουργεί μόνιμο πλούτο και εγγυάται την κοινωνική πρόοδο», σημείωσε ο κ. Ρώμνιος.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Ενώ μαίνεται μία χωρίς προηγούμενο παγκόσμια οικονομική κρίση, η πορεία και τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμη άδηλα, το κατατεθέν προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2009 είναι πολύ φιλόδοξο», σχολιάζουν οι Θεσσαλοί βιομήχανοι, υπογραμμίζοντας ότι στο εν λόγω προσχέδιο, η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται με αύξηση της φορολογίας και μείωση των δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που απαιτεί η διεθνής κρίση. «Δεν μπορούμε να εμμένουμε σε ένα καταναλωτικό πρότυπο που έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του, αφαιρώντας παραγωγικούς πόρους από την αγορά», είπε ο κ. Ρώμνιος, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά αρνητική τη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 1 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης.
«Με δεδομένα ότι η ζήτηση από το εξωτερικό μειώνεται, η πιστωτική επέκταση στο εσωτερικό περιορίζεται και η φορολογία αυξάνεται, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του 3% είναι μάλλον αδύνατο να διατηρηθεί. Η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων (κατά 11,5%) σε αναλογία με την αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος (6,3%) είναι εξαιρετικά υψηλή για να είναι επιτυχής. Στην πλευρά των πρωτογενών δαπανών ο ρυθμός ανόδου παραμένει υψηλός 8,1%, ενώ οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μάλλον έχουν εκτιμηθεί χαμηλότερα από τις πραγματικές τους διαστάσεις», λέει η διοίκηση του ΣΘΕΒ.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass