ΤΑΛΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Συναγερμός στις ελληνικές επιχειρήσεις

* Αυξημένες κατά 40% οι ακάλυπτες επιταγές σε σχέση με πέρυσι * Φτωχοί" και "πλούσιοι" καταναλωτές περιορίζουν δραστικά την καταναλωτική ζήτηση

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2008 4:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:50
Για το μέλλον των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, από τους κλυδωνισμούς της διεθνούς κρίσης που επηρεάζουν και τη δική μας αγορά, ανησυχεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και ζητάει από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εξασφάλιση της ρευστότητας, αναπροσαρμόζοντας την πιστοδοτική πολιτική των ελληνικών τραπεζών προς τους μικρομεσαίους, αλλά και αναθεωρώντας τα σημεία του σχεδίου του προϋπολογισμού, ώστε να μην επιφέρουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις.
Το ΕΒΕΠ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση σήμανε αιφνιδιαστικά συναγερμό σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ο προβληματισμός και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να διατηρούν μέχρι σήμερα ένα κλίμα νευρικότητας και ανασφάλειας σε όλους μας.
Παρά τα μέτρα αποκλιμάκωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης με την προσδοκία ότι θα αποφορτιστεί το αρνητικό κλίμα και θα ανακουφιστούν οι διεθνείς αγορές, καθημερινά ενισχύονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση.
Οι αρνητικές συνέπειες στην ελληνική πραγματική οικονομία και ο αντίκτυπος στην αγορά και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, κατά το ΕΒΕΠ, εστιάζονται σήμερα στην στενότητα των κεφαλαίων των επιχειρήσεων, στην έλλειψη ρευστότητας και στην αύξηση του κόστους του χρήματος από τις τράπεζες.
Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής σε δύσκολους καιρούς, αναφέρει το ΕΒΕΠ και προσθέτει η μεν αγορά είναι εν μέσω βεβαρημένου φορολογικά κλίματος και ο δε καταναλωτής έχει αρνητική ψυχολογία λόγω ακρίβειας, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν ακόμα περισσότερο προς το χειρότερο. Ο καλπασμός της οικονομικής κρίσης σαφώς επηρέασε, τόσο την συμπεριφορά, όσο και τις μέχρι σήμερα συνήθειες του καταναλωτή, με αποτέλεσμα "φτωχοί" και "πλούσιοι" καταναλωτές να περιορίσουν δραστικά την καταναλωτική ζήτηση, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
Το ΕΒΕΠ εκτιμά ότι η κρίση, εάν διαρκέσει, θα επιφέρει ισχυρούς τριγμούς στην φερεγγυότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού για τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει ο κίνδυνος μια στις τρεις να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και μια στις δυο ενδέχεται να καθυστερήσει τις πληρωμές της.
Ιδιαίτερη ανησυχία κατά το ΕΒΕΠ, προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι για έκτο συνεχή μήνα οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν, φθάνοντας το εννιάμηνο τα 815 εκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 40% από πέρσι, ενώ δυστυχώς αναμένεται να επιδεινωθούν οι δείκτες ασφυξίας της αγοράς και να συνεχιστεί η μείωση του όγκου πωλήσεων. Καθώς λοιπόν η κρίση χτυπάει ανελέητα όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι άλλη μια επιπλέον σοβαρή συνέπεια που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η συρρίκνωση της απασχόλησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ΕΒΕΠ υποστηρίζει ότι υπάρχουν απορίες και πολλά ερωτήματα γι’ αυτή την οικονομική κρίση καθώς επίσης και αλήθειες που δεν μας λένε. Για άλλη μια φορά λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, την διαίσθηση της αγοράς και την ψυχραιμία μας, ώστε να ξεπεράσουμε την οικονομική αυτή τρικυμία χωρίς απώλειες.
«Ας ελπίσουμε ότι στις 300.000 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην χώρα μας που απασχολούν 850.000 εργαζόμενους έμπορους και υπαλλήλους δεν θα υπάρξουν αρνητικές μεταβολές. Οι μικρομεσαίοι έμποροι, τόσο στο ξέσπασμα, όσο και στην διάρκεια της κρίσης, έδειξαν εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες και το λιγότερο που περιμένουμε είναι να δείξουν και οι τράπεζες την ίδια εμπιστοσύνη σε εμάς και τις επιχειρήσεις μας. Όλοι καταλαβαίνουμε, ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μας πρωτόγνωρης οικονομικής καταιγίδας και ευχόμαστε να έχει μικρή διάρκεια και ένταση που να μπορούμε να αντέξουμε. Το βέβαιο όμως είναι ότι, τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά την κρίση, οι συνήθειες και η συμπεριφορά των καταναλωτών θα έχουν σίγουρα αλλάξει κατά πολύ, επαναπροσδιορίζοντας και ξανασχεδιάζοντας τον χάρτη του μικρομεσαίου επιχειρηματικού χώρου» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass