ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Στον «αέρα» τα στεγαστικά δάνεια μέσω ΟΕΚ

Διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες ξεκινά άμεσα η υπ. Απασχόλησης

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2008 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:51
Οι τράπεζες κλείνουν η μία μετά την άλλη τη στρόφιγγα της χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, μέσω του ΟΕΚ, καθώς αρνούνται να χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια, ενώ ο Οργανισμός εγκρίνει συνεχώς νέα αιτήσεις των δικαιούχων.
Όπως δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά την Τετάρτη, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, από σήμερα -και- η Εθνική Τράπεζα σταματά τις χορηγήσεις δανείων στους δικαιούχους του ΟΕΚ, καθώς απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι κάλυψε το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που είχε δεσμεύσει για λογαριασμό του Οργανισμού.
Η ΕΤΕ έχει χορηγήσει το 40% των συγκεκριμένων δανείων, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Η κ. Πετραλιά τόνισε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για όσους έχουν λάβει δάνειο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είπε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Η κ. Πετραλιά είχε επισκεφθεί τα γραφεία του ΟΕΚ στις 14 Οκτωβρίου και είχε πει ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με 15 τράπεζες για τις νέες συμβάσεις.
Παράλληλα, είχε παραδεχθεί ότι πέντε τράπεζες είχαν αποστείλει επιστολές στον ΟΕΚ, ζητώντας να επαναπροσδιορίσουν το θέμα των όρων των συμβάσεων και του ύψους των επιτοκίων.
Ένας από τους βασικότερους λόγους αντίδρασης των τραπεζών είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΟΕΚ είχαν δεσμευθεί να παρέχουν δάνεια με βάση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.
Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά (το Euribor 3μήνου ξεπέρασε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ) είχε ως αποτέλεσμα να δανείζονται οι ίδιες οι τράπεζες με υψηλότερο επιτόκιο απ' ότι δανείζουν τους πελάτες τους. Εκτιμάται ότι περίπου 40.000 δικαιούχοι, που έχουν πάρει έγκριση, ψάχνουν τράπεζα για να πάρουν το δάνειο τους.
Τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ έχουν μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια, το επιτόκιό τους βασίζεται στο επιτόκιο της ΕΚΤ πλέον του περιθωρίου κέρδους που ορίζει η τράπεζα, ενώ επιδοτεί τα δάνεια για 9 χρόνια.
ΠΑΣΟΚ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε ότι «είναι πραγματικά λυπηρό, τις περιόδους κρίσης, κάποιοι να τις αντιλαμβάνονται σαν ευκαιρία για μεγαλύτερο κέρδος».
«Η πρόσφατη μονομερής διακοπή της σύμβασης με τον ΟΕΚ και από την Εθνική Τράπεζα, με τον διορισμένο Διοικητή, δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο ανησυχητικά, αλλά ότι η κυβέρνηση, είτε έχει χάσει τον έλεγχο, είτε είναι δίγλωσση» σημείωσε και κάλεσε την υπουργό Απασχόλησης να παρουσιάσει ένα οικονομικά βιώσιμο σχέδιο για τη συνέχιση της χορήγησης στεγαστικών δανείων στους δικαιούχους.
 «Η κυβέρνηση καλείται πρώτιστα να εξασφαλίσει τα δανειοληπτικά δικαιώματα περίπου 50.000 δικαιούχων, των οποίων τα δάνεια βρίσκονται σε εκκρεμότητα» είπε και ζήτησε τη ρητή δέσμευση της υπουργού Απασχόλησης και της κυβέρνησης ότι το παρόν, τουλάχιστον, καθεστώς δανειοδότησης θα συνεχίσει να ισχύει και για νέους δικαιούχους.
ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να διακόψει τη χορήγηση δανείων μέσω του ΟΕΚ, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ευεργετεί τις «αναξιοπαθούσες» τράπεζες με 28 δισ. ευρώ, η μια τράπεζα μετά την άλλη διακόπτουν τη συνεργασία τους με τον ΟΕΚ σταματώντας να χορηγούν δάνεια μέσω του οργανισμού. Η σημερινή απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει τη χορήγηση δανείων μέσω του ΟΕΚ είναι απαράδεκτη και εκβιαστική» είπε.
«Αυτή την ώρα γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να εναποτίθεται στην κερδοσκοπική πρακτική των τραπεζών η στεγαστική πολιτική της χώρας. Γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί, με επίκεντρο τον ΟΕΚ, μια δημόσια στεγαστική τράπεζα η οποία θα αναλαμβάνει να δανειοδοτεί με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και χαμηλά επιτόκια τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, για την απόκτηση πρώτης κύριας κατοικίας» συμπλήρωσε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass