ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ HBIO CLUSTER

Δυναμική αναπτύσσει ο κλάδος των βιοεπιστημών

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2008 2:23 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:51
Η δυναμική του κλάδου των βιοεπιστημών στη χώρα μας αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «Greek Life Sciences Business Day» που διοργάνωσαν πριν από μερικές ημέρες το HBio cluster και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στην Αθήνα. Η εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία ενημέρωσης και ταυτόχρονα δικτύωσης και διερεύνησης νέων συνεργασιών, συγκεντρώνοντας το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας έντασης γνώσης στον τομέα των βιοεπιστημών καθώς και στελέχη ξένων εταιρειών, ερευνητές από ακαδημαϊκά / ερευνητικά ιδρύματα και εκπροσώπους της πολιτείας που συζήτησαν για τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών βιοεπιστημών. Η ιδιαίτερα απαιτητική -σε πόρους και τεχνογνωσία- διαδικασία ανάπτυξης νέων βιοφαρμακευτικών και βιοϊατρικών προϊόντων, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην από κοινού ανάπτυξη νέας γνώσης / προϊόντων από ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις καθώς και οι πρακτικές διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης και συμφωνιών, ήταν μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν στην ημερίδα.
Επισημαίνεται ότι οι βιοεπιστήμες είναι μεταξύ των τομέων που έχουν επιλεγεί για την υποστήριξη cluster υψηλής τεχνολογίας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) 2007-2013, όπως τονίσθηκε κατά την εισαγωγική ομιλία του ειδικού γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ελευθέριου Σταυρόπουλου. Ο κ. Σταυρόπουλος ανήγγειλε ότι στο προσεχές μέλλον θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης cluster στην ιατρική βιοτεχνολογία και στην αγροβιοτεχνολογία – τεχνολογία τροφίμων, έχοντας ως πετυχημένο παράδειγμα την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia. Κοινή συνισταμένη των όσων συζητήθηκαν είναι ότι η χώρα μας είναι μεν ένας μικρός παίκτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη των βιοεπιστημών, αλλά με αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό διεθνούς εμβέλειας. 8ίνοντας επομένως ιδιαίτερη έμφαση στη γνώση και την αξιοποίησή της μπορεί να εξασφαλίσει μία υπολογίσιμη θέση διεθνώς.
ΠΡΟΦΙΛ
Η γνώση, η συνεργασία και η επιχειρηματική καινοτομία αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις του τομέα των βιοεπιστημών, ενός εκ των δυναμικότερα αναπτυσσόμενων επιχειρηματικών κλάδων τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία των παραπάνω παραγόντων στο πλαίσιο του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος, οι ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται ήδη από το 2004, δημιουργώντας το Hellenic Bio Cluster (HBio) με σκοπό την ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρηματικού κλάδου των βιοεπιστημών και την προώθηση της εικόνας του κλάδου διεθνώς. Το HBio δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και συγκεντρώνει σήμερα 16 εταιρείες-μέλη με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης και με διεθνή προσανατολισμό που κινούνται σε διάφορους τομείς των βιοεπιστημών και της βιοϊατρικής τεχνολογίας, όπως βιοτεχνολογία, διαγνωστική, βιοαισθητήρες, φαρμακευτική τεχνολογία / ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τεχνολογίες χορήγησης, ιατρικές συσκευές, εξειδικευμένες υπηρεσίες. Πρόκειται για εταιρείες που διακρίνονται για την καινοτομία τους όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά, αναπτύσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι κορυφαία διεθνώς. Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης στον ευρύτερο τομέα των βιοεπιστημών και της βιοϊατρικής τεχνολογίας, είναι μέλη του HBio. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του HBio www.hbio.gr.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass