ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ερχονται συγχωνεύσεις στις Συνεταιριστικές Τράπεζες

* Πρωταγωνιστικός ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Τράπεζα Θεσσαλίας στις επερχόμενες εξελίξεις

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2015 0:15
Η κεφαλαιακή επάρκεια της Συνεταιριστικής Θεσσαλίας θα αποτελέσει κλειδί στην ανασύσταση του θεσμού και στη στήριξη της περιφερειακής οικονομίας Η κεφαλαιακή επάρκεια της Συνεταιριστικής Θεσσαλίας θα αποτελέσει κλειδί στην ανασύσταση του θεσμού και στη στήριξη της περιφερειακής οικονομίας

 
 
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομίας προκειμένου να δοθεί οριστικά το «πράσινο φως» για την ανακεφαλαιοποίηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και την αμφίσημη ερμηνεία από κάποιες πλευρές, σύμφωνα με την οποία η σχετική ένταξή τους στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει εφόσον αυτές οι τράπεζες υποβάλουν αίτημα στην TτE για την υπαγωγή τους, επικαλούμενες αδυναμία να καλύψουν μόνες τους τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, φαίνεται ότι το θέμα επιλύεται… Έτσι, εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, στον υπό κατάρτιση νόμο, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τη συμμετοχή των μη συστημικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση. Tα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 400 - 600 εκατ. περίπου ενώ οι εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών τραπεζών τα τοποθετούν στα 100 -200 εκ. ευρώ.
 Ωστόσο, το σχέδιο θα προβλέπει ισχυρότερα σχήματα, κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές ώστε, μεταξύ άλλων, να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας αλλά και ομογενοποίηση του θεσμού.
 Στόχος, είναι η περαιτέρω σύνδεση του θεσμού των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και τους Δήμους και Περιφέρειες ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μαζί τους και με αυτό τον τρόπο να υλοποιηθούν προγράμματα τοπικής ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι θα προηγηθούν συγχωνεύσεις μεταξύ των δέκα συνεταιριστικών τραπεζών σε δύο ή τρία σχήματα και στη συνέχεια το TXΣ θα παράσχει κεφάλαια στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (TEKE) για την εξυγίανση και την κεφαλαιακή τους ενίσχυση τους.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, δύο είναι οι συνεταιριστικές που θα παίξουν ρόλο κλειδί σε αυτό το εγχείρημα. H Παγκρήτιος Tράπεζα που αναμφισβήτητα αποτελεί μία συνεταιριστική τράπεζα - πρότυπο με ευρεία αποδοχή και η Tράπεζα Θεσσαλίας που και αυτή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.
 Αν και οι διοικήσεις των δύο αυτών συνεταιριστικών τραπεζών προβάλλουν με αξιώσεις την αυτόνομη πορεία τους, εξετάζουν και το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει ανάγκη ή ευκαιρία για ισχυρότερο ρόλο στο σχέδιο αναδιάταξης του κλάδου. Σημειώνεται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έξι συνεταιριστικές τράπεζες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη λόγω προβληματικής λειτουργίας και ανεπάρκειας κεφαλαίων. H λειτουργία αυτών των τραπεζών δεν ήταν αποδοτική και υπήρχαν πολλά προβλήματα κυρίως με τα απαραίτητα κεφάλαια και με την παρεχόμενη ρευστότητα από ELA και EKT.
Σήμερα το οικονομικό επιτελείο κρίνει ότι ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών πρέπει να μπει σε νέα βάση, να εκσυγχρονιστεί με βάση τις διεθνείς πρακτικές και να εμπλουτισθεί. Άλλωστε οι αλλαγές στην αναδιάρθρωση του κλάδου της Συνεταιριστικής Πίστης αποτελούσαν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και πλέον το θέμα θα αντιμετωπιστεί πλέον στο πλαίσιο της νέας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών και μη τραπεζών.
 ΕΧΟΥΝ ΤΟ 2% ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
 Πάντως οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν κάτω από το 2% της αγοράς, η εικόνα στην Ευρώπη είναι διαφορετική. Tο πανευρωπαϊκό δίκτυο συνεταιριστικών τραπεζών έχει σήμερα, 4.000 Συνεταιριστικές Τράπεζες, 72.000 καταστήματα, 217 εκ. πελάτες, 56 εκ. μέλη, 858.000 εργαζόμενους, και 20%, κατά μέσο όρο, μερίδιο αγοράς.  Οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση δεδομένου ότι οι περισσότερες αυτού του είδους στην EE ήταν σε θέση να αντιμετωπίζουν την οικονομική θύελλα σχετικά καλά και να συνεχίσουν να στηρίζουν την τοπική και περιφερειακή οικονομία, αλλά πολλές και την «πράσινη» μεταστροφή και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
 H περιορισμένη έκθεσή τους σε «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα, η διοίκηση χαμηλού ρίσκου, αλλά κυρίως οι μακροχρόνιες, προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες τους αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά τους, και συνέβαλλαν ώστε οι συνεταιριστικές τράπεζες να έχουν σταθερά αποτελέσματα ακόμα και μέσα στην κρίση, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass