Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ «ΣΥΝΟΔΟ» ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Η Λάρισα έχει και παρελθόν και μέλλον

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2016 20:30

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Το παρελθόν και το μέλλον της Λάρισας, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη με αφορμή την έκθεση «Λάρισα από ψηλά-η πόλη μέσα από τη ματιά των εικαστικών» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες. Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Δημήτρης Μαβίδης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της στρατηγικής της δημοτικής αρχής για τη Λάρισα των επόμενων 20-30 χρόνων. Θέματα πολεοδομικής συγκρότησης, σχέδια κινητικότητας, αστικοποίησης και εξοικονόμησης ενέργειας είναι στο πλάνο. Ήδη όπως ανέφερε έχουν ανοίξει τα κεφάλαια για την αξιοποίηση των μεγάλων αδόμητων χώρων(εκτάσεις ΟΣΕ, στρατόπεδα, ΕΘΙΑΓΕ) με τη δημιουργία δικτύου κοινών συμφωνιών με γνώμονα την ανάπτυξη της πόλης. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για έργα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Μια ακόμη μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητα, είπε ο κ. Μαβίδης είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η παραγωγή ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές. Μεγάλο κομμάτι στη «πίτα» στρατηγικού σχεδιασμού καταλαμβάνει και ο πολιτισμός, αφού όπως κατέληξε ο αντιδήμαρχος είναι επιτακτική ανάγκη η πόλη να ξαναβρεί την ταυτότητά της. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, παρουσίασε στοιχεία για τις αρχαιολογικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς στην πόλη. «Μέσα από τις ανασκαφές και τα έργα αποκατάστασης των τελευταίων χρόνων έχει δημιουργηθεί ένας αρχαιολογικός περίπατος στη Λάρισα, που περιλαμβάνει αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, τα οποία εκτείνονται στην ευρύτερη περίμετρο του Λόφου του Φρουρίου. Με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο και άλλα γνωστά μνημεία, όπως η βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, στη διαδρομή εμφανίζονται και άλλα λιγότερο γνωστά, όπως το οθωμανικό Λουτρό της οδού Βενιζέλου και το Μπαϊρακλί τζαμί, των οποίων τμήματα μόνον είναι ορατά. Όλα τα παραπάνω συνιστούν μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο για την πόλη και μπορούν να προβληθούν με πολλούς τρόπους» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η κ Σδρόλια. Κατόπιν, μέσω εικόνων παρουσίασε προτάσεις περαιτέρω ανάπτυξης του περίπατου αυτού με έργα ανάπλασης και δικτύωσης, καθώς και τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων. Επίσης δρομολογείται εξοικείωση του κοινού με αυτόν μέσω ξεναγήσεων, αναπαραστάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η υπεύθυνη του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού αναφέρθηκε στην εικόνα της Λάρισας όπως διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωση μέχρι την αστικοποίηση της αλλά και στον νεοκλασικισμό. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Λάρισα μετά την Απελευθέρωσή της (1881) με αλματώδη ρυθμό μεταβάλλεται, μέσα σε λίγα χρόνια, από τουρκόπολη, σε πόλη ελληνική με εκσυγχρονισμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Κατά την μετάβασή της από την παράδοση στην αστικοποίηση παρατηρείται ως προς τη μορφολογία των οικοδομών, μια ανάμειξη στοιχείων παραδοσιακών – νεοκλασικών. Το εννοιολογικό περιεχόμενο του «νεοκλασικού» παραπέμπει σε αρχιτεκτονικά έργα με τεχνοτροπία που το σημείο αναφοράς της είναι η ελληνορωμαϊκή και σε αυστηρότερη εκδοχή η ελληνική κλασική αρχιτεκτονική. Στα τέλη του 19ου αι, οι γαιοκτήμονες και κεφαλαιούχοι της Λάρισας κτίζουν μέγαρα σύμφωνα με το νέο αρχιτεκτονικό ρυθμό Παράλληλα, την ίδια εποχή δημόσια νεοκλασικά κτίρια κοσμουν την πλατεία Θέμιδος και το κέντρο της πόλης. Πολλά νεοκλασικά οικήματα της Λάρισας κτίζονται σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ με τις ζωγραφιστές διακοσμήσεις στις οροφές των δωματίων να είναι εφάμιλλες των αντίστοιχων στις οικοδομές της Αθήνας.

Ο σταδιακός εξαστισμός στο πλαίσιο του Νεοκλασικισμού, φέρνει το μετασχηματισμό της πόλης αλλα και της κοινωνίας της Λάρισας που αφήνει πίσω της το παρελθόν αιώνων δουλείας και προσβλέπει το μέλλον που σηματοδοτείται από ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ευρωπαϊκές ενδυμασίες, πολυτελή είδη για τα αστικά νοικοκυριά, ευρωπαϊκά ήθη, νέος τρόπος ζωής και ψυχαγωγίας .

Όμως αυτό το άνοιγμα προς τη Δύση δε σβήνει τα παραδεδομένα. Οι παραδόσεις διατηρούν τη συνέχειά τους, μέσω της ανανέωσης, με βραδύ ρυθμό».

Η ημερίδα πλαισιώθηκε από έκθεση αεροφωτογραφιών με θέμα την πόλη της Λάρισας, του Θανάση Ευθυμιόπουλου, στο χώρο του φουαγιέ του αμφιθεάτρου ενώ υπήρξε και μουσικό μέρος με εκτελεστές τον Γιώργο Κωστούλη στο κόντρα μπάσο, τη Φρόσω Αστ. Κτιστάκη στο πιάνο και τραγούδι τη σοπράνο Έλενα Γκατζά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass