ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Κωδωνοφόροι των Γόννων στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2016 0:00

 

Σείστηκε η νύμφη του Θερμαϊκού από τον επιβλητικό ρυθμό των κουδουνιών, το πάθος, την ένταση και την ορμή εκατοντάδων κωδωνοφόρων που παρέλασαν στο κέντρο και στη συνέχεια χόρεψαν στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ξεσήκωσε την Θεσσαλονίκη η εντυπωσιακή παρέλαση κωδωνοφόρων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Συνάντησης Κωδωνοφόρων «Οι δρόμοι του Κουδουνιού». Η μεγάλη και εντυπωσιακή πομπή ομάδων κωδωνοφόρων, 25 συνολικά ομάδων και 1500 κωδωνοφόρων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σ’ αυτούς και η ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου-Λαογραφικού Μουσείου Γόννων- 30 ατόμων ανδρών, γυναικών, παιδιών με την συνοδεία ενόργανης μουσικής των κ. Τσουλούφα Χρήστου και Ριζούλη Αστέριου, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους στίγμα στο πολύχρωμο φολκλορικό μουσικό χαλί της παρέλασης τοποθετώντας έτσι το δικό τους λιθαράκι στο εγχώριο και ευρωπαϊκό κομμάτι του πολιτισμού.

Οι κωδωνοφόροι ξεκίνησαν από τον Λευκό Πύργο στις 11 το πρωί, αφού ζώστηκαν τα κουδούνια τους στη μέση. Μέσω της Λεωφόρου Νίκης ξεχύθηκαν στη μεγαλύτερη ανθρώπινη παρέλαση υπό των ήχο των κουδουνιών με κύριο σκοπό τους να διασκεδάσουν υπό τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών τους και να γεμίσουν με κέφι και ζωντάνια το κέντρο της πόλης έχοντας ως τελικό προορισμό τους την πλατεία Αριστοτέλους, όπου και πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση δρώμενων.

Στόχος της γιορτής αυτής ήταν η σύνδεση της ελληνικής παράδοσης, στα δρώμενα της κωδωνοφορίας, με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου, έχοντας ως κύριο σκοπό τους να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες, να προσεγγίσουν μέσα από την τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα εντυπωσιακά έθιμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass