ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μνήμες ιστορίας σε δρόμους και πλατείες

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2016 0:30

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Ένα ταξίδι στο χρόνο έκαναν οι Λαρισαίοι που βρέθηκαν χθες το βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» της Λάρισας για να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του ιατρού κ. Νίκου Παπαθεοδώρου, σχετικά με την ονοματοθεσία των οδών και πλατειών της πόλης. Ο κ. Παπαθεοδώρου με τη βοήθεια εικόνων και αναμνήσεων ταξίδεψε το κοινό πίσω στο χρόνο, με «στάσεις» σε σημαντικά γεγονότα που σημάδευσαν την ιστορία της πόλης και οδήγησαν στη μετονομασία κεντρικών δρόμων και πλατειών.

Αναφερόμενος γενικά στο θέμα της μετονομασίας των οδών κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε μεταξύ άλλων «Στην καθημερινότητα της ζωής μας τα ονόματα των δρόμων μιας πόλεως μπορεί να περνούν απαρατήρητα, δεν παύουν όμως να είναι σημεία διαρκούς συλλογικής μνήμης, γιατί προφέρονται και αναγράφονται συχνά και για διαφορετικούς λόγους. Ουσιαστικά αποβλέπουν στην ίδια σκοπιμότητα όπως και τα διάφορα μνημεία που στήνονται για να τιμήσουν ιστορικά γεγονότα και επώνυμα άτομα. Αποτελούν αναβίωση κάποιας εθνικής ή τοπικής μνήμης και αντικατοπτρίζουν τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με την ιστορία της, με αυτό που η ίδια ορίζει ως «ρίζες» και ως «κληρονομιά» της. Το όνομα κάθε δρόμου κρύβει και ένα γεγονός το οποίο συνήθως είναι πολύ γνωστό (λ.χ. οδός 28ης Οκτωβρίου) ή αναδεικνύει τη συμβολή κάποιου τοπικού παράγοντα (λ.χ. οδός δημάρχου Γεωργιάδου)».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθεοδώρου εστίασε στην αλληλουχία μετονομασίας πέντε κεντρικών οδών της Λάρισας (Κύπρου, Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Παναγούλη και 23ης Οκτωβρίου και τριών πλατειών (Μιχαήλ Σάπκα, Αγαμέμνονα Μπλάνα και Εθνάρχη Μακαρίου) από την απελευθέρωση της πόλεως το 1881 μέχρι σήμερα.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Λάρισα μέσα σε μόλις 135 χρόνια ελεύθερης ζωής, έχει βιώσει καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, σεισμοί), αρκετούς πολέμους (ο ελληνοτουρκικός του 1897, οι βαλκανικοί του 1912-13, το θλιβερό 1922, οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι), εσωτερικές πολιτικές και πολιτειακές αναταραχές (εθνικός διχασμός, δικτατορίες, εξώσεις βασιλέων, κατοχική ταπείνωση, εμφύλιος). Όλα αυτά τα γεγονότα φαίνεται ότι αντανακλούν και στις εκάστοτε ονοματοθεσίες των δρόμων, γιατί αναζητώντας ιστορικά την ευκολία διαδοχικής αλλαγής στην ονομασία τους, παρατηρούμε ότι η διαδικασία αυτή παρακολουθεί σε μεγάλο βαθμό και την ιστορική διαδρομή της.

Χαιρετισμό, στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Μπατζανούλης ο οποίος αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η επιτροπή ονοματοθεσίας στη πόλη, καθώς βοηθά σπουδαίοι άνθρωποι που διέπρεψαν σε διάφορους τομείς, να έχουν το δικό τους ρόλο στην ιστορία της πόλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass