Η ΖΩΗ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο γνωστός-άγνωστος Ιωάννης Συκουτρής

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2016 0:49

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Η ιστορία του διακεκριμένου Έλληνα φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή, που στα 36 του χρόνια αυτοκτόνησε , συνταράσσοντας την πνευματική ζωή της χώρας την περίοδο του μεσοπολέμου, ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Βερονάλ». Το αφήγημα, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας.

Ο ποιητής κ. Κώστας Λάνταβος, μέσα σε λίγη ώρα κατόρθωσε να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό της πόλης, την ιστορία του Συκουτρή, όπως την παραθέτει ο κ. Θεοδωρόπουλος, αρχίζοντας από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τον εκούσιο θάνατό του στην Κόρινθο, το 1937, σε ηλικία 36 μόλις ετών. Ολόκληρη η πορεία του ασθενικού νέου με το σπινθηροβόλο πνεύμα που βρισκόταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, βιογραφικά στοιχεία και γεγονότα που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας με ταυτόχρονες παρεμβολές πολλών ιστορικών πληροφοριών για τον πολιτικό, πανεπιστημιακό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό χώρο της εποχής, που σχηματίζουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, περιγράφουν τις συνθήκες και εξηγούν τις αντιδράσεις του πρωταγωνιστή που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Ο κ. Λάνταβος, μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι η πρώτη φορά που πληροφορήθηκε για τον Ιωάννη Συκουτρή ήταν το καλοκαίρι του 1972, όταν άρχισε να διαβάζει το Συμπόσιο του Πλάτωνος, σε μετάφραση Ι. Συκουτρή. Ύστερα από το Συμπόσιο, επανήλθε στον Συκουτρή το 1991 με το βιβλίο Περί ποιητικής του Αριστοτέλη. Σε μετάφραση του Σίμου Μενάρδου και– «εισαγωγή, κείμενον και ερμηνεία υπό Ι. Συκουτρή. «Μπροστά από το κεφαλαίο γιώτα έχει και το σημείο του σταυρού, για να μας τονίσει ότι ο Συκουτρής είναι μακαρίτης πια… Μετά τον πρόλογο, ακολουθεί η εισαγωγή η οποία σταματά στη σελίδα 140, ακολουθούν πολλά αποσιωπητικά και από κάτω παρατίθεται η εξής υποσημείωση: «Το υπόλοιπον μέρος της Εισαγωγής, λόγω του αιφνιδίου θανάτου του συγγραφέως, δεν εγένετο δυνατόν να γραφεί».

«Ο Ι. Συκουτρής, χαρακτηρίστηκε ως ο σημαντικότερος ίσως μελετητής της αρχαιότητας που γέννησε ο εικοστός αιώνας. Προσωπικά και με το θράσος του μη-ειδικού, πάντοτε πίστευα – από τότε δηλαδή που διάβασα το Συμπόσιο – πως υπήρξε ο κορυφαίος μελετητής της αρχαιότητας, θέλω να πω, ότι αφαιρώ το ίσως και αντικαθιστώ το σημαντικότερος με το κορυφαίος» πρόσθεσε ο κ. Λάνταβος.

Στη συνέχεια, ο κ. Λάνταβος αναφέρθηκε στο «Βερονάλ» που ξεκινά με κινηματογραφικό τρόπο με την αυτοκτονία σε ένα ξενοδοχείο της πόλεως Κορίνθου και κατόπιν κάνει ένα flash back στη ζωή του Ι. Συκουτρή. Η πορεία του, το έργο του μέχρι τα γεγονότα που τον οδήγησαν στη μεγάλη «φυγή» περιγράφονται με ένα εξαιρετικά γοητευτικό τρόπο, με την πένα του έμπειρου Τάκη Θεοδωρόπουλου.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας Κωνσταντίνος Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για το σύνδεσμο φιλολόγων το αφήγημα του Τάκη Θεοδωρόπουλου για τον Ιωάννη Συκουτρή. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε ένα μικρό δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι παλαιότερες γενιές φιλολόγων ελάχιστα γνώριζαν για τον Ιωάννη Συκουτρή, συγκριτικά με τις νεότερες αλλά και πάλι η μελέτη του είναι ένα σχετικά άγνωστο πεδίο. Η επαφή με τη ζωή και το έργο του είναι μια ευχάριστη πρόκληση για τους φιλολόγους είπε, ενώ αναφορά έκανε και στον τίτλο του βιβλίου «Βερονάλ» που είναι ένα βαρβιτουρικό σκεύασμα με το οποίο λέγεται ότι αυτοκτόνησε ο Ιωάννης Συκουτρής. Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος συνομίλησε με το κοινό για τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τον τραγικό βίο του Ιωάννη Συκουτρή, του ανθρώπου που πάλεψε να βγάλει την κλασική σκέψη από τα εργαστήρια ανατομίας όπου την είχε εγκλωβίσει η τυπολατρία των φιλολόγων. και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass