«Η Οδύσσεια του Δυσσέα» παρουσιάστηκε στη Μελιβοία

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2016 12:30

 

Του Νίκου Γουργιώτη (Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

 «Η Οδύσσεια του Δυσσέα», το νέο πνευματικό πόνημα του φιλό­λογου και συντονιστή της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αγιάς, Οδυσσέα Β. Τσιντζιράκου, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου της Μελι­βοίας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που στην ουσία αναφέρεται γύρω από τη σκια­γράφηση δύο αντιθετικών κόσμων, που η ροή της ζωής το έφερε, ώστε να συνυπάρξουν πάνω στην ισορροπία της σχέσης των δεσμών του αίμα­τος. Απ’ τη μία προβάλλει ο συνειδητά ασυμβίβαστος κόσμος του παπ­πού, ενός αγράμματου δράκου της ζωής, που με το «έτσι θέλω» κλώ­τσησε θεσμούς και ηθικές υπηρετώντας πιστά την «ηθική» του ενστί­κτου. Και από την άλλη ακολουθεί ο ακούσια συμβιβασμένος κόσμος του εγ­γονού, ενός «γραμματιζούμενου» νέου, που ζει και κινείται με το όραμα της ηθικής ανάπλασης μιας κοινωνίας που ολοένα και πιο πολύ βουλιά­ζει μέσα στο τέλμα της οξείδωσης που προκαλεί η νοτιά της συ­νύπαρξης των ανθρώπων.

«Κατάθεση ψυχής» χαρακτήρισε το βιβλίο ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γιάννης Μανίκας, ιστοριοδίφης και μέλος της Ομάδας Ιστο­ρικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης». «Με γλώσσα ρέουσα, απλή και κατανοητή», τόνισε, «δίνει ο Τσιντζιράκος τα μηνύματα, τα διδάγματα, τις ανησυχίες, τους στόχους του. Δημιουργεί έντονα συναισθήματα, αλλά γρήγορα αποφορτίζει τον αναγνώστη με τους έντεχνα τοποθετημένους αυθεντικούς και γνήσιους διαλόγους που χρησιμοποιούν την ντοπιολα­λιά, και, δημιουργώντας ευχάριστα διαλείμματα με παροιμιώδεις ιστο­ρίες, κρατά το ενδιαφέρον προκαλώντας την αγωνία για τη συνέχεια και εξέλιξη των γεγονότων. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται στο βι­βλίο, με τον αναγνώστη, αφού πρώτα κάνει και την προσωπική του ψυχα­νάλυση, να καλείται να απαντήσει στο ερώτημα ποιος από τους εκ­προ­σώπους αυτών των δύο κόσμων έχει τελικά δίκιο. Ο ήρωας του βι­βλίου, ο παππούς Δυσσέας, που με τον χαρακτήρα του αμοραλιστή, που επέλεξε να ζήσει μόνος του, με τους δικούς του ηθικούς κανόνες και νό­μους, χω­ρίς θρησκεία και οικογένεια, στηριζόμενος και ενεργώντας από ένστικτο, που ποδοπάτησε το “πρέπει” για να διασώσει και να δικαιώσει το “θέλω” του; Ή ο ακούσια συμβιβασμένος με τον κόσμο εγγονός – συγγραφέας, που ζει στο πλαίσιο της συμβατικότητας και του “πρέπει” καταπνίγοντας ουσιαστικά τις παρορμήσεις του “θέλω”;».

Επαινετικά λόγια για το βιβλίο είπε, στον σύντομο χαιρετισμό του, και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας επισημαίνοντας, συν τοις άλλοις, «τη μεγάλη συμβολή του Οδυσσέα Τσιντζιράκου στην ανάδειξη, μέσα από τη γενικότερη ενασχόλησή του με την έρευνα, ιστορικών στοι­χείων της περιοχής» και ευχαριστώντας θερμά την Κοινότητα Μελιβοίας και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Όμηρος» υπό την αιγίδα των οποίων εκδόθηκε το βιβλίο, μα κυρίως την εταιρεία «ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.» και προσωπικά τον ιδιο­κτήτη αυτής Απόστολο Καρκανιά, που με τη σύζυγό του παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, για τη σπουδαία οικονομική στήριξη της έκδοσης, δεύ­τερης κατά σειρά χορηγίας του μετά το βιβλίο του ιδίου πάλι συγγραφέα «ΓΙΑΝΝΗΣ Δανιήλ ΓΑΛΛΟΣ».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελιβοίας Αθανάσιος Μπελιάς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο συγγραφέας προσφέρει τα έσοδα της διάθεσης του βιβλίου για την ανέγερση αγάλματος του μυθικού βασιλιά της Μελιβοίας Φιλοκτήτη, τον ευχαρίστησε γι’ αυτό και κάλεσε τον κόσμο να υποστηρίξει την ενέργεια αυτή.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας, αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου και ευχαρίστησε κι αυτός με τη σειρά του όλους όσοι βοήθησαν στην έκδοσή του, ήτοι τον κ. Καρκανιά και την εταιρεία του, τους συνεργάτες του στην Ομάδα Ιστορικής Έρευ­νας, τον δήμαρχο Αγιάς, την Κοινότητα Μελιβοίας και τον Πολιτιστικό της Σύλλογο. Υπογράμμισε πως τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την ανέγερση μνημείου του βασιλιά Φιλοκτήτη, μίλησε για τις προσπά­θειες που έγιναν και για άλλες ενέργειες που θα γίνουν ώστε να αναδει­χθεί η σχέση Μελιβοίας – Φιλοκτήτη και αναφέρθηκε και στα δικά του μελ­λοντικά συγγραφικά σχέδια.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η Βασιλική Καλέση και ο Αχιλλέας Κ. Αρχοντής, μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δη­μοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι Βασί­λης Λέτσιος και Χριστίνα Γιαννουλέα, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώ­της, ο πρόεδρος του «Μιλτιάδη Δάλλα» και της Κοινωφελούς Επιχείρη­σης «Καλυψώ» του Δήμου Αγιάς Βασίλης Βαλάρης, η αρχαιολόγος Σταυ­ρούλα Σδρόλια, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass