ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΖΕΜΙΛ ΤΟΥΡΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο πόνος της προσφυγιάς, ίδιος παντού και πάντα

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2016 0:23

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Το προσφυγικό και οι επιπτώσεις του σε εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αναδείχθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κούρδου δημοσιογράφου-συγγραφέα Τζεμίλ Τουράν με τίτλο «Αζάντ με λένε», χθες στο θέατρο ΟΥΗΛ της Λάρισας.

Το βιβλίο παρουσίασε η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η οποία έκανε λόγο για ένα

μυθιστόρημα που συνεπαίρνει τον αναγνώστη. «Η περιπέτεια του Αζάντ δεν είναι εύκολη ούτε και απλή. Για να την αφηγηθεί ο Αζάντ-Τζεμίλ Τουράν χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές αφήγησης με αποτέλεσμα να γίνεται μια ιστορία συναρπαστική, να σε κρατάει σε εγρήγορση και να μην σε αφήνει να βαριέσαι ή να ξεχνιέσαι γιατί όπως ο ίδιος αρνείται να ξεχάσει έτσι δεν θέλει να ξεχνάει κι ο αναγνώστης», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια η Αναστασοπούλου, μίλησε για τη γραφή του Τζεμίλ του Τουράν που έχει τη ζεστασιά της προφορικότητας, απλός κι ανεπιτήδευτος, συχνά διανθισμένος με εκφράσεις και λέξεις της πατρίδας του αλλά και άλλες δανεικές στο δικό μας λεξιλόγιο.

Η ελπίδα και η απελπισία των προσφύγων, ήταν ένα ακόμη κεφάλαιο που ξεδίπλωσε στο κοινό η ομιλήτρια τονίζοντας ότι οι

δρόμοι της προσφυγιάς είναι ίδιοι όσα χρόνια και αν περάσουν. Χαρακτηριστικά σημείωσε «Ο Αζάντ έφυγε από το βόρειο Ιρακ την εποχή του Σαντάμ κι όμως όταν διαβάζουμε την ιστορία του νομίζουμε ότι συμβαίνει σήμερα. Στην προσωπική ιστορία του Αζάντ αντικατοπτρίζονται οι αιτίες της μετανάστευσης και του προσφυγικών μετακινήσεων. Στις ιστορίες του κάθε πρόσφυγα του κάθε μετανάστη που φτάνει σήμερα στον τόπο μας εγγράφεται το δράμα αυτών των βίαιων μετακινήσεων. Η μοίρα κοινή, τότε και τώρα».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το μυθιστόρημα έχει αίσιο το τέλος, με πνεύμα αισιοδοξίας γιατί ο άνθρωπος έχει ανάγκη την ελπίδα. Γιατί ο πρόσφυγας έχει ανάγκη να βλέπει ένα φως στον ορίζοντα μέχρι να επέλθει η κάθαρση στην προσφυγική τραγωδία. Να νικήσει το καλό το οποίο δεν είναι άλλο από το να σταματήσουν οι αιτίες που δημιουργούν πολέμους, που ξεριζώνουν ανθρώπους, που διαμελίζουν πατρίδες. Ο φωτορεπόρτερ Στέλιος Ματσάγγος μίλησε για την ανάγκη κατανόησης και αλληλεγγύης στο θέμα του προσφυγικού, το οποίο παρουσίασε μέσα από την προβολή εικόνων που ο ίδιος αποτύπωσε και αναδεικνύουν στο μέγιστο βαθμό το ανθρώπινο δράμα.

Ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας κ. Γιάννης Σιούλας ως συντονιστής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε τόσο στον συγγραφέα όσο και στο θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι δυσάρεστα επίκαιρο. «Είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται την προσφυγιά. Ένα βιωματικό βιβλίο του Τζεμίλ Τουράν που ήρθε στην Ελλάδα ως πολιτικός πρόσφυγας. Στις σελίδες του αναδύεται τόσο η ανθρώπινη πλευρά όσο και το κουρδικό πρόβλημα» πρόσθεσε. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας και πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος κ. Δημήτρης Χορταργιάς, ο οποίος έκανε λόγο για ένα βιβλίο που προβληματίζει, με θέμα εξαιρετικό επίκαιρο που βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων. Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο κ. Χορταργιάς και στην έκρηξη του προσφυγικού και τις ανησυχητικές διαστάσεις του σε κάθε επίπεδο. Ο συγγραφέας Τζεμίλ Τουράν μίλησε για τα βιώματα του, το βιβλίο και απάντησε σε ερωτήματα του αναγνωστικού κοινού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass