ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗ

Αξεχώριστες η ανάγνωση και η γραφή

Δημοσίευση: 01 Απρ 2016 0:04

Τον δυϊσμό μεταξύ γραφής και ανάγνωσης επιχείρησε να άρει χθες το απόγευμα στο πλαίσιο ενός δημιουργικού μαθήματος που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» ο Θωμάς Μπεχλιβάνης Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, επίτιμος σχολικός σύμβουλος, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας Τάσος Μάτος «ο Θωμάς Μπεχλιβάνης επιχειρεί να αποδομήσει ένα σύγχρονο trend της εποχής, τη δημιουργική γραφή και να τη δομήσει σε μια πιο στερεή βάση».

«Τι προηγείται σε σημασία; Η γραφή ή η ανάγνωση; Το ερώτημα είναι κίβδηλο. Η γραφή και η ανάγνωση γεννήθηκαν μαζί και είναι οι δυο όψεις της μεγάλης ρήξης στη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο: της μετάβασης από τον πολιτισμό της προφορικότητας στον πολιτισμό των κειμένων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, επίτιμος σχολικός σύμβουλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν χθες η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λάρισας και οι Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Η πόλη που μαθαίνει» και είχε ως θέμα «Στο εργαστήρι του συγγραφέα: ένα μάθημα δημιουργικής ανάγνωσης». Όπως υποστήριξε ο κ. Μπεχλιβάνης «από τότε που άρχισε η περιπέτεια της γραφής, ο συγγραφέας ζει αναγκαστικά μέσα στον κόσμο των κειμένων και αναμετριέται συνεχώς μ’ αυτόν. Οι επιλογές του ως αναγνώστη, επιλογές από το παρελθόν, το "αλλού" ή το "ξένο", καθορίζουν κάθε φορά τη διαμόρφωση της γραφής του. Αλλά και αντίστροφα: οι νέες απαιτήσεις της γραφής, σύστοιχες πάντα με την εποχή και το κοσμοείδωλο του συγγραφέα, διαμορφώνουν συνεχώς κατευθύνσεις και προτιμήσεις ανάγνωσης» και συνέχισε λέγοντας ότι «η ανάγνωση και η γραφή, χωρίς να ταυτίζονται, είναι αξεχώριστες. Μία σημαντική πλευρά, λοιπόν, της δημιουργικής ανάγνωσης είναι η αναζήτηση του αναγνώστη μέσα στον συγγραφέα∙ ως μέτρο της δικής μας αναμέτρησης και συνομιλίας με τα κείμενα».

Κι επειδή, η μελοποίηση της ποίησης είναι κι αυτός ένας τρόπος ανάγνωσης, ο Σπύρος Καβαλλιεράτος με την κιθάρα του παρουσίασε τρεις εμβληματικές μελοποιήσεις ποιημάτων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας Τάσος Μάτος, ενώ προλόγισε ο παιδίατρος εκ μέρους των Θεσσαλών Πολιτών του Κόσμου Νίκος Σκεντέρης.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass