ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ «ΧΟΡΙΑΜΒΟ»

Η ποίηση του Στέλιου Ντόμαλη

Δημοσίευση: 13 Απρ 2016 0:53

 

Μια σεμνή βραδιά αφιερωμένη στον πολυγραφότατο λογοτέχνη Στέλιο Ντόμαλη έγινε πρόσφατα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Χορίαμβο". Φίλοι του λόγου και της ποίησης αντάμωσαν από τρεις γενιές της μεταπολεμικής ποίησης, όπου συνδετικός κρίκος ήταν τα κείμενα του Στέλιου Ντόμαλη αλλά και η βιογραφία του. Ο ίδιος ο Στέλιος Ντόμαλης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μίλησε διά μέσου των βιντεοσκοπημένων απαγγελιών του, που συγκίνησαν το κοινό. Ο Θανάσης Κριτσινιώτης ξεκίνησε διαβάζοντας την περιπέτεια του εργασιακού και ποιητικού του βίου, αναφέροντας «Το έργο του ίσως σημαντικότερου Λαρισαίου ποιητή είναι μεγάλο και απαιτεί έναν μελετητή ειδικά για αυτόν. Η κοινωνική και πολιτική στάση του Στέλιου Ντόμαλη έχει ένα ανατρεπτικό και υπαρξιακό βάθος». Στη συνέχεια έγινε εκτενής ανάλυση σε ένα κείμενο από τον "Τελικό Σκοπό" όπου του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, "τη Λακκούβα", τονίζοντας τις καφκικές, νιτσεϊκές και άλλες επιρροές του, το φαντασιακό και παράδοξο της απρόβλεπτης γραφής του. «Δεκάδες βραδιές θα μπορούσαν να γίνουν για το έργο του που είναι ενδιαφέρον και τεράστιο».

Ο Σωτήρης Παστάκας στάθηκε στο βιβλίο. "Η Έμπνευση" και έκανε μια ανάλυση του ύφους του: «με τη διαδικασία της ονοματοποίησης, ονομάζοντας δηλαδή και βαφτίζοντας τον κόσμο εξ αρχής, επιτελεί το έργο του δημιουργού, και υποδύεται σε μια εποχή "που έχουν πεθάνει τα νοήματα", τον αρχέγονο ποιητή που θα σώσει τον κόσμο μόνο και μόνο διά της ονοματοποιητικής διαδικασίας καθώς και της διαδικασίας έμπνευσης του ποιητή».

Τελείωσε λέγοντας για τον Στέλιο Ντόμαλη: «"Η Έμπνευση" προσλαμβάνει τη μορφή της διάθεσης. Γίνεται κατά τον ποιητή μια διάθεση που έχει την παγκοσμιότητα στο βλέμμα της, όλες τις εκτάσεις στα πόδια της και στο κορμί της τέτοια θέληση, που λες κι έχει μια τροχιά ανάλλαχτη από τότε που έγινε η μεγάλη έκρηξη και δημιουργήθηκε ο σημερινός κόσμος. Αυτή τη διάθεση να δημιουργήσουμε από μόνοι μας την επόμενη κοσμοϊστορική στιγμή, είναι και το ύστατο δώρο του ποιητή στους αναγνώστες του».

Στη συνέχεια έγιναν απαγγελίες κειμένων του από πολλά βιβλία, από τους: Χρυσούλα Χρήστου, Σαλιαμπούχο Θανάση, Χλόπτσιο Γιάννη, Γιώτα Τσιανογιάννη, Λιακάκο Πάνο,Τσιάτσιο Γιάννη, Ψάλτη Αντώνη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass