ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡ. ΦΑΦΟΥΤΑΚΗ – ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Οι μύθοι του Αισώπου σαν …ποίημα

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2016 0:09

 Τριακόσιοι μύθοι που αποδίδονται στον «παραμυθά» της αρχαιότητας Αίσωπο και ανακαλύφθηκαν ύστερα από πολυετή έρευνα μετατράπηκαν σε ευχάριστα ποιήματα που μπορούν να απαγγελθούν ή τραγουδηθούν με ευκολία και συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο. Πρόκειται για το βιβλίο «Οι μύθοι του Αισώπου διαλεγμένοι και σε στίχους ταιριασμένοι». Αυτό το πρωτότυπο και κοπιαστικό εγχείρημα – εγχειρίδιο παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» από δύο σχολικούς συμβούλους, έναν ηθοποιό και τη συγγραφέα στο κοινό της Λάρισας. 

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η επίτιμη σχολική σύμβουλος φιλολόγων, τέως περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Κωνσταντία Πράντζου – Κανιούρα, η συγγραφέας Χρυσάνθη Φαφουτάκη – Νικολάου στο βιβλίο «έχει αποθησαυρίσει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μύθων σε ποικιλόμορφους στιχουργικούς συνδυασμούς με ύφος απλό και μετρική ακρίβεια.
Η έμμετρη απόδοση με μουσικότητα και ρυθμό παρουσιάζει τους μύθους παραστατικότερους και την προσέγγισή τους ελκυστικότερη σε ένα ευρύτατο ηλικιακό φάσμα αναγνωστών». Αφού παρατήρησε ότι η συγγραφέας έχει το χάρισμα του στιχοπλόκου, αφού οι στίχοι έχουν εσωτερικό ρυθμό και αρμονία, διαπίστωσε ότι είναι βιβλίο για πολλές αναγνώσεις από μικρούς και μεγάλους και προέτρεψε «στα χέρια εμπνευσμένων παιδαγωγών να γίνει ένα χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο της δουλειάς τους».
Ακολούθως ο σχολικός σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης Βασίλειος Κωτούλας παρατήρησε ότι το έργο της κ. Νικολάου «αναδεικνύει πολιτισμό και υπερασπίζεται την παράδοση». Ακολούθως παρατήρησε ότι σε εποχές όπου στην εκπαίδευση απουσιάζουν εμπειρίες φωνολογικής επεξεργασίας και τα παιχνίδια με τα λόγια ώστε να προκύψει αβίαστα η προετοιμασία για τον γραπτό λόγο έρχεται το βιβλίο αυτό ως ισοδύναμο για να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία και για διδακτικό σκοπό. Αφού παρατήρησε το δύσκολο ταίριασμα ανάμεσα στην πειθαρχία και στο παιχνίδισμα του στίχου, παρατήρησε ότι ακριβώς αυτό το δύσκολο ταίριασμα είναι που θα κάνει απόλαυση την ανάγνωσή του για κάθε ηλικία.
Τέλος η συγγραφέας Χρυσάνθη Φαφουτάκη – Νικολάου είπε ότι αγάπησε αυτούς τους μύθους, οι οποίοι δεν είναι ασήμαντοι. Μαζί με τον Όμηρο χρησιμοποιήθηκαν για να παραδειγματίσουν, να διδάξουν και να τέρψουν γενιές και γενιές. «Όποιος διαβάσει το βιβλίο θα δει ότι φεύγει το κείμενο γρήγορα ξεκάθαρο και εύκολο σαν γάργαρο νερό.
Αυτό όμως για εμένα ήταν και η μεγάλη μου δυσκολία, μια συναρπαστική προσπάθεια να μη στριμώξω τις λέξεις και τα νοήματα όπως – όπως, για χάρη του μέτρου, ή να μη χάσω τη μετρική αρτιότητα προκειμένου να χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα γλωσσικά στοιχεία», παρατήρησε. Και η συγγραφέας κατέληξε με την παρατήρηση ότι τόσο μεγάλος αριθμός μύθων διασκευασμένων σε στίχους από ένα και μόνο δημιουργό δεν έχει προηγούμενο.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Δημήτρης Φωτίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας και δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass