ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΤΟ ΤΟΠΙΟ – ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ"

Το πάθος των συλλεκτών προσφορά στην κοινωνία

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2016 7:52

 

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση «Το Τοπίο-μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» από το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες το βράδυ.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η έκθεση είναι η «συνομιλία» με ανάλογα έργα του Μουσείου Κατσίγρα, σχέση που θα αναδείξει «την παράλληλη ματιά» των δύο «γειτόνων», συνομηλίκων συλλεκτών, οι οποίοι με πάθος για την Τέχνη σχηματίζουν τη συλλογή τους που στη συνέχεια προσφέρουν στην πόλη τους. Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα – Περήφανου επεσήμανε ότι «ο σύγχρονος ρόλος ενός μουσείου σήμερα δεν περιορίζεται στη παρουσίαση και φύλαξη των συλλογών, αλλά μέσα από εξωστρέφεια, δράσεις και συνεργασίες να επικοινωνεί με τους επισκέπτες, συμβάλλοντας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και ανοίγοντας διάλογο με τους συλλογικότητες και φορείς πολιτισμού. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός».

Τα εκατό έργα της έκθεσης παρουσιάζουν την ελληνική τοπιογραφία, σε όλο της το φάσμα, δηλώνοντας το προσωπικό γούστο και το συναισθηματικό δέσιμο του συλλέκτη. Χαιρετισμό κατά τη χθεσινή εκδήλωση έκανε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Νικόλαος Καλτσάς ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι στιγμές άνοιξης αυτές που ζούμε για την Πινακοθήκη. Θα πάμε μπροστά ως πόλη μόνο αν έχουμε ανοιχτά τα μουσεία μας». Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθη και ο ανιψιός του συλλέκτη Αλέκου Δάμτσα, Κωνσταντίνος Δάμτσας ο οποίος τόνισε ότι «είναι καλό το πάθος των συλλεκτών να γίνεται προσφορά στην κοινωνία». «Η τοπιογραφία κυριαρχεί στη νεοελληνική τέχνη, συνυφασμένη με την ιδιαιτερότητα της ελληνικής ατμόσφαιρας. Οι Επτανήσιοι ζωγράφοι πρώτοι θα την προσεγγίσουν με ευαισθησία. Ο απόηχος του ρομαντισμού, κυρίως του ακαδημαϊκού υπαιθρισμού του Μονάχου θα χαρακτηρίσουν το έργο των Ελλήνων τοπιογράφων. Θα ξεχωρίσουνστη συνέχεια όσοι διερευνήσουν τα αποτελέσματα της στιγμιαίας εντύπωσης του φωτός της ιμπρεσσιονιστικής σχολής. Η σύνδεση με τη νέα εικαστική πραγματικότητα θα συμβεί στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. Στο μεσοπόλεμο η κυριαρχία τουυπαιθρισμού είναι δεδομένη, η οποία συνεχίζεται με ποικίλες ερμηνευτικές και μορφολογικές αποδόσεις και στη μεταπολεμική εποχή», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Χρύσα Δραντάκη. Παράλληλα, στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Τοπίο-μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» παρουσιάστηκε η performance «Ου-τοπία». Πρόκειται για μία performance χορού, η οποία υπηρετώντας την ουτοπία, μετέφερε τη φύση, τα κύματα της θάλασσας στην Πινακοθήκη μέσα από ήχους, εικόνες και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η καλλιτεχνική επιμέλεια-χορός είναι της Ρούλας Καραφέρη και το video-projection mapping των Χριστίνα Τζιουβάρα- Ευάγγελου Αντωνόπουλου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass