ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ

Ο θεατράνθρωπος που ταυτίστηκε με το θεσσαλικό Θέατρο

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2016 8:30

Ο Κώστας Τσιάνος με την Άννα Βαγενά και τον Γιώργο Ζιάκα είναι οι ιδρυτές τού Θεσσαλικού Θεάτρου, το οποίο υπήρξε σταθμός για τα θεατρικά δρώμενα στη Λάρισα και γενικότερα, για την αναγέννηση του πολιτισμού στην πόλη, στο νομό της, στη Θεσσαλία. Έτσι ακριβώς το ένιωσα εγώ,που στο ξεκίνημά του τότε υπηρετούσα σε σχολείο της Ελασσόνας. Ήταν σα να έγινε κάτι μεγάλο για πολλούς, γιατί πρώτη φορά έβλεπαν θέατρο σε χωριά και επαρχιακές πόλεις από επαγγελματίες ηθοποιούς με έργα σπουδαία κυρίως μεγάλων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και με παραστάσεις που συναγωνίζονται μεγάλες δημιουργίες του Εθνικού και του θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Δεν θα ξεχάσω την ψυχική ευφορία των κατοίκων, την ευχάριστη έκφραση μορφών, το όλο κλίμα, όταν γινόταν παράσταση σε χωριό, ή κωμόπολη. Σα να ήταν ένα πανηγύρι αλλιώτικο που πήγαιναν οι άνθρωποι να χαρούν και να μάθουν.

Στην πορεία του το θέατρό μας από το 1975 ως σήμερα έγραψε λαμπρή θεατρική ιστορία κοι οι ιδρυτές του δούλεψαν σκληρά, το αγάπησαν και το ένιωσαν σαν κάτι δικό τους. Φυσικά πάντα με τη συμπαράσταση της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Ο Κώστας Τσιάνος, που τόσα χρόνια υπηρετεί το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ, ταυτίστηκε με αυτό, το νιώθει δικό του, είναι το σπίτι του. Έτσι το βλέπω εγώ και όπως καταλαβαίνω, έτσι το βλέπουν και οι περισσότεροι των Λαρισαίων που το αγάπησαν. Παρακολουθώντας, τελευταία, τις συζητήσεις που γίνονται με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ένιωσα κάτι σαν αμηχανία, στεναχώρια.

Πιστεύω πως ό, τι και να γίνει, ο Κώστας Τσιάνος πρέπει να μείνει μόνιμα εκεί, να χρησιμοποιήσει την πείρα, τις γνώσεις, το ταλέντο και προπαντός την αγάπη του για την καλλιτεχνική εξέλιξη του θεάτρου. Εκεί, που είναι το σπίτι του και ο λόγος του θα έχει τη βαρύτητα που αρμόζει. Θυμάμαι το τότε και μου έρχεται στο νου το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής με το δήμαρχο Λαμπρούλη για το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ και νομίζω πως ζήσαμε μεγάλες θεατρικές δημιουργίες, που αναδεικνύονταν καλλιτεχνικά γεγονότα σε πανελλήνια εμβέλεια.Πόσοι σπουδαίοι θεατράνθρωποι έρχονταν απ' την πρωτεύουσα στις επίσημες πρεμιέρες του.

Νιώθω την ανάγκη να πω στον κ. Τσιάνο ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις συγκινήσεις που μας προσέφερε με τις μεγάλες επιτυχίες του θεάτρου μας

Το Θεσσαλικό Θέατρο γενικά με τις σπουδαίες, υπέροχες παραστάσεις τόσα χρόνια μας έκανε υπερήφανους. Θυμάμαι τα πάντα από τα πρώτα χρόνια. Ακόμα και τότε που ήμουν μακριά του, τα μάθαινα όλα και χαιρόμουν για τις επιτυχίες του. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Το θεσαλικό Θέατρο δημιούργησε μια μεγάλη ιστορία την οποία θα την διαβάζουν οι γενιές που θα έρχονται και θα νιώθουν χαρά και υπερηφάνεια για όσα έκανε. Το Θέατρό μας το θεωρώ και σαν αφορμή να δημιουργηθούν και τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, που τόσο καλό έκαναν σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Ας μη δούμε άλλη παρένθεση που μπορεί να το χαλάσει. Ο Τσιάνος θα βοηθήσει πολύ σε αυτό.

Βασίλης Σιουζουλής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass