ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Ζητούν χώρο για να χτίσουν «φιλοσοφικό χωριό»!

* Κατέθεσαν αίτημα στον υπουργό Πολιτισμού και στοχεύουν «φιλέτα» σε απομονωμένα περιβάλλοντα σε νησιά, όπως Αλόννησο, Λήμνο, Χίο...

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2016 9:15

Της Λένας Κισσάβου

Μια ομάδα υποστηρικτών και θαυμαστών των αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, εμφανίστηκε πρόσφατα να ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού, να αναβιώσει τις Φιλοσοφικές Σχολές της αρχαιότητας.

Παραθέτοντας ένα σωρό επιχειρήματα για την ανάγκη επανίδρυσής τους, εν έτει 2016, ισχυρίζονται εν ολίγοις ότι «η Ελλάδα θα αναγεννηθεί, όταν ξανανοίξουν οι Φιλοσοφικές Σχολές» και πιστεύουν ότι οι Έλληνες έτσι θα αφυπνιστούν.

Η διαπίστωσή τους είναι ότι η λύση βρίσκεται στο να ακούσουμε και να υιοθετήσουμε τα διδάγματα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και οι νεότερες γενιές να μορφωθούν μέσα από αυτά, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι αυτές οι σχολές δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ομαλά μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον των σημερινών πόλεων και μέσα σε μια καταναλωτική κοινωνία, με κινητήρια δύναμη όλων το χρήμα.

Έτσι σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα, μέσα στο προβληματισμό αναζήτησης τρόπων, να εδραιωθούν τέτοιες σχολές, προκειμένου να επιτελέσουν τον ρόλο για το οποίο ζητούν την ίδρυσή τους, κατέληξαν πως θα πρέπει να δημιουργηθούν σε ένα απομονωμένο από επιρροές του σημερινού πολιτισμού, περιβάλλον.

Το επόμενο αίτημά τους λοιπόν, αφορά στην παραχώρηση μιας τοποθεσίας στη χώρα, για να δημιουργηθεί ένα φιλοσοφικό χωριό!

Στο εγχείρημά τους, ζητούν υποστηρικτές (πιθανόν κάθε ενδιαφερόμενο να γίνει κάτοικος ενός τέτοιου χωριού) και ήδη μέσω

των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, καλούν όσους επιθυμούν να στηρίξουν αυτή την ιδέα.

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό, συστήνονται ως άτυπη ομάδα φιλοσόφων, και για την αναβίωση των φιλοσοφικών σχολών, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ως γνωστόν οι φιλοσοφικές σχολές έκλεισαν με διατάγματα αυτοκρατόρων κατά τα πρώτα χρόνια του Μεσαίωνα.

Είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τον Ελληνικό Πολιτισμό

Και ο Μεσαίων, κατά γενική ομολογία, έχει λήξει.

Είναι, ως εκ τούτου, περίεργο το ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε να αναβιώσει τις Φιλοσοφικές Σχολές μετά το 1827.

Σήμερα, εμείς οι φιλόσοφοι, ζητούμε την βοήθειά σας για να επαναλειτουργήσουμε τις Φιλοσοφικές Σχολές.

Επειδή το σύγχρονο ελληνικό κράτος εμφανίζεται ως κληρονόμος του Βυζαντίου (π.χ. αναγνωρίζει χρυσόβουλα αυτοκρατόρων που δωρίζουν εκτάσεις σε μοναστήρια) οφείλει να επανορθώσει ζημιές που έκανε το Βυζάντιο. Μία εξ αυτών είναι το κλείσιμο των Φιλοσοφικών Σχολών.

Εάν το Βυζάντιο δεν είχε κλείσει τις σχολές, αυτές θα υπήρχαν και θα είχαν και αξιοσέβαστη περιουσία (λόγω δωρεών και κληροδοτημάτων).

Υποθέτουμε ότι το πρώτο ερώτημα που θα ανακύψει είναι "Γιατί εσείς; Τι προσόν έχετε ώστε εσείς να θεωρείστε οι κληρονόμοι των αρχαίων φιλοσόφων ;". Απαντούμε "Διότι εμείς έχουμε το σθένος να ζήσουμε σύμφωνα με τα διδάγματα εκείνων ! Πράγμα καθόλου εύκολο για τον μέσο άνθρωπο".

Εάν δεν αναβιώσουν οι σχολές τάχιστα, υπάρχει μέγας κίνδυνος κάποια άλλη χώρα να κάνει γενναιόδωρη προσφορά και να προσελκύσει όλους τους σύγχρονους φιλοσόφους.

Και τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διεκδικεί την πνευματική κληρονομιά τους. Διότι πραγματική κληρονόμος δεν είναι η χώρα που γέννησε τους φιλοσόφους αλλά αυτή που τους δίνει γη για να ζήσουν.

Θεωρούμε σίγουρο οτι διαθέσιμες εκτάσεις υπάρχουν άφθονες. Το συμπεραίνουμε αυτό από την ταχύτητα με την οποία εξασφαλίζονται εκτάσεις δια τα λεγόμενα "hot spots".

Εφ' όσον και χρήμα και γη υπάρχει για τα hot spots είναι σίγουρο οτι θα βρεθεί και για τις Φιλοσοφικές Σχολές.

Εξ' άλλου δεν πρέπει να λησμονούμε οτι οι Φιλοσοφικές Σχολές θα προσελκύσουν τουρίστες, εν αντιθέσει με τα hot spots που τους αποδιώχνουν.

Οι Φιλοσοφικές Σχολές θα είναι κέντρα διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς φοιτητές), θα διαθέτουν Ασκληπιείο, εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών, βιβλιοθήκες και εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θα είναι κέντρα με διεθνή ακτινοβολία, εφάμιλλη με αυτήν του Αγίου Όρους.

Σας καλούμε λοιπόν να κινηθείτε με αποφασιστικότητα και να ορίσετε ημερομηνία συνομιλιών μαζί μας για να διευθετήσουμε τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος. Περιττόν να απαριθμήσουμε τα οφέλη για τη χώρα όπως περιττόν είναι να τονίσουμε τη ζημία που θα επέλθει στην προσωπική σας φήμη (και πολιτική σταδιοδρομία) εάν επί των ημερών σας οι Φιλοσοφικές σχολές αναβιώσουν σε κάποια άλλη χώρα πλην της Ελλάδος.

Σταθερή απαίτησή μας πρέπει να είναι: 20 Φιλοσοφικές Σχολές (όσα τα ιδεολογικά ρεύματα στην αρχαιότητα) και για κάθε hot spot που ανοίγουν, να ανοίγουν και άλλη μία Φιλοσοφική Σχολή».

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΓΝΟΗΘΕΙ

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ...

Εχουν βέβαια προβλέψει και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να τους αγνοήσει. Γι’ αυτό παράλληλα προχωρούν σε εναλλακτικό σχέδιο, βάζοντας αγγελία για δικηγόρους, που είναι η εξής: «Ζητείται ομάδα νομικών που α) θα διεκδικήσει, με νομικά όπλα, την αναβίωση των φιλοσοφικών σχολών β) θα διεκδικήσει τα διαφυγόντα κέρδη (των σχολών) από την εποχή του Θεοδόσιου έως το 1453. Επειδή το ποσόν, για τέτοια αποζημίωση, είναι μυθικό θα επιχειρήσει να αποσπάσει άλλου είδους ανταλλάγματα».

Επίσης έχουν και τρίτο σχέδιο, που αφορά στην ν ενοικίαση από κάποιον Δήμο μιας έκτασης (αντί συμβολικού ποσού) για 7 χρόνια και αναφέρουν: «Αν σε αυτά τα χρόνια θέσουμε τα θεμέλια για κάτι αξιόλογο, μας ανανεώνει το συμβόλαιο για 99 χρόνια. Αγοράζουμε την έκταση (αν έχουμε χρήμα). Καταλαμβάνουμε την έκταση».

Περιοχές που προτείνουν για τη δημιουργία του φιλοσοφικού χωριού, είναι τοποθεσίες στην Αλόννησο, στη Λήμνο, στη Νάξο, στο Χίο, στην Αντίπαρο... και γενικά έχουν προτιμήσεις στα νησιά!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass