ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΑΒΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΛΟΦΟ

«Όπλο» στη μάχη με τον χρόνο και τη λήθη

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2016 12:30

Στην πλατεία του Διλόφου, το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου, παραμονή του πανηγυριού, στο πλαίσιο των εορταστικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων για τη γιορτή του Αγίου Βησσαρίωνος, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Ζαβράκα καθηγητή ΤΕΙ Λάρισας με τίτλο «Από το Μεγάλο Χαλίτσι στο Δίλοφο» παρουσία πλήθους δημοτών και επισκεπτών.

Την παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, ως δεύτερη και βελτιωμένη έκδοση, έκαναν η δικηγόρος Μαρία Χρυσαφίδου και ο δικηγόρος, καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας Ιωάννης Παπαδημόπουλος.

Η δικηγόρος Μαρία Χρυσαφίδου εξήρε την αξία του βιβλίου χαρακτηρίζοντάς το ισχυρό όπλο στη μάχη με το χρόνο και τη λήθη (που κουβαλάει) και υπογράμμισε το γεγονός ότι η καταγραφή της άγραφης ιστορίας του χωριού από το συγγραφέα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία σήμερα, εξ αιτίας της αλλοίωσης του πληθυσμού, από την ευρείας κλίμακας και με χαρακτηριστικά μονιμότητας, μετανάστευση που βιώνουμε.

Ο δικηγόρος, Ιωάννης Παπαδημόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα, την οποία εξήρε, καθώς και στη μεγάλη σημασία που έχουν οι τοπικές κοινωνίες και τον σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο μέλλον. Τόνισε ότι ο συγγραφέας δεν αποσκοπεί μόνο στο να επαναφέρει στη μνήμη των μεγαλυτέρων νοσταλγικά ενθυμήματα ή να συγκινήσει τους νεότερους με την έντονη λαογραφική παράδοση του χωριού, αλλά προβάλλει περίτεχνα τη σημασία της λειτουργίας της «Κοινότητας» ως θεσμού των τοπικών κοινωνιών για τις επόμενες γενιές μέσω του παραδείγματος της αρμονικής συνύπαρξης γηγενών κατοίκων και προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας που εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1906.

Ο συγγραφέας Χρίστος Ζαβράκας αφού ευχαρίστησε το χορηγό Αθανάσιο Νασιακόπουλο, δήμαρχο Κιλελέρ και τον αντιδήμαρχο Αχιλλέα Χατζούλη, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του δεύτερου βιβλίου, με στόχο να δώσει την αρτιότερη κατά το δυνατόν επιστημονικά και λαογραφικά, παρουσίαση της ιστορίας και του ανθρώπινου δυναμικού του χωριού, προσθέτοντας σ’ αυτό έναν μακρότατο κατάλογο επιστημόνων που έχουν καταγωγή από το χωριό και διακρίνονται εντός και εκτός Ελλάδος.

Αναφερόμενος τέλος, στον προσφυγικό πληθυσμό του χωριού που κατάγεται από την Ανατολική Ρωμυλία, έκλεισε συγκινητικά, παραθέτοντας τον επίλογο του βιβλίου του: «Το νάσαι Θρακιώτης πρόσφυγας από την Ανατολική Ρωμυλία είναι χρέος βαρύ. Οφείλεις νάσαι περήφανος όταν είσαι μεγαλωμένος με παραδόσεις και τραγούδια της προγονικής αυτής γης. Χρέος μεγάλο σ’ εμάς που από αυτούς κρατάμε, να φυλάξουμε ό,τι μας απομένει, τα ήθη, έθιμα, τη γλώσσα, τα τραγούδια και τη μουσική που δένει τις ψυχές μας».

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο Στέλιος Καραφέριας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό. Την παρουσίαση πλαισίωσαν θρακιώτικοι χοροί από το χορευτικό συγκρότημα Νέων Καρυών.

Ο Χρίστος Ζαβράκας με παιδαγωγικές και νομικές σπουδές, γεννήθηκε στο Δίλοφο, ζει στη Λάρισα και υπηρέτησε την εκπαίδευση για 42 έτη, τόσο από τη θέση του δασκάλου, όσο και από αυτή του καθηγητή ΤΕΙ της πόλης μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass