ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΠΕΡΣΕΣ» ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΗ

Στο ΔΩΛ το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2016 12:41

Οι «Πέρσες» από το μοναδικό θέατρο στην Ελλάδα με ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του ΘΕ.ΑΜ.Α., συνεχίζοντας τη διαδρομή των παραστάσεών τους, συγκλονίζουν θεατές,

ανθρώπους της τέχνης και γνώστες του θεάτρου, όπως ο κριτικός Λέανδρος Πολενάκης που τη χαρακτήρισε ως την καλύτερη παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το έργο μετέφρασε και σκηνοθέτησε ο ιδρυτής του ΘΕ.ΑΜ.Α. και διεθνώς εγνωσμένος θεατράνθρωπος Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος υποδύεται επίσης τον Ξέρξη. Κορυφαία του Χορού είναι η μεγάλη κυρία της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης Γιώτα Βέη.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την 1η Οκτωβρίου σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, με διάθεση εισιτηρίων και στο www.ticket365.gr. Το αρχαιότερο αυτό σωζόμενο έργο (472 π.Χ.) μιλά για τα πάντα μέσα από την ήττα του Ξέρξη και την ανυπολόγιστη απώλεια των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όπου ο Αισχύλος είχε πολεμήσει.

Ο Βασίλης Οικονόμου μιλά για την παράσταση και το έργο του Αισχύλου, το οποίο αγγίζει διαχρονικά και άμεσα τον κάθε θεατή με τη συγκλονιστική απλότητα του σπουδαίου λόγου του: «Η παράσταση αρχίζει με τη Γιώτα Βέη να ερμηνεύει a capella το παραδοσιακό τραγούδι της Μακεδονίας “Ξένος εδώ, ξένος εκεί, όπου κι αν πά(γ)ω ξένος”… Ένα μήνυμα που ταξιδεύει μέσα από τους αιώνες και δε μοιάζει “ξένο”: λέξη ετεροπροσδιοριζόμενη και ποικιλόμορφη. Τόπος και μη – τόπος. Ποιος είναι ο ξένος; Είμαι εγώ, είμαι εσύ, Είναι ό,τι αγαπάς και ό,τι μισείς. Είναι ο γερασμένος Οδυσσέας που η Ιθάκη δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μονάχα το δικό του “γιατί” για να συνεχίζει… Είναι αυτός που έφυγε, αυτός που θα ’ρθει, αυτός που είναι εδώ και δεν τον βλέπεις… Σαν αυτόν που γεννήθηκε Βασιλιάς κι ας μη ρωτήθηκε… Σαν κάποιον Ξέρξη που χωρίς τους γύρω του… είναι γυμνός. Σεβασμός σε ό,τι ξένο. Αυτοσεβασμός».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass