Ο Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΦΕΤΑ»

«Πινελιές» στα κόμικς

• «Αν ταιριάζουν οι άνθρωποι τότε δένονται και πάνε παρακάτω» δηλώνει στην «Ε»

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2016 11:30

Μπορεί να συνδυαστεί η ζωγραφική με το κόμικς; Η απάντηση έρχεται από τον εικαστικό Μελά Καραγιάννη και τις εκδόσεις «Φέτα» καθώς όπως δηλώνει στην «Ε», «είναι μια τέχνη μέσω της οποίας εκφράζεσαι με τον με τον δικό σου τρόπο.

Θα βάλεις τη δική σου πινελιά. Κάνεις κάτι που εκφράζει μόνο εσένα. Συγχρόνως όμως πιστεύω ότι σε όλα τα πράγματα αν οι άνθρωποι ταιριάζουν, αν υπάρχει χημεία μεταξύ τους τότε δένονται και πάνε παρακάτω».

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι η πόλη εκφράζει πολλές από τις ανησυχίες της μέσα από τα κόμικς. Αφορμή αποτέλεσε η έκθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο στο θέατρο ΟΥΗΛ, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και κομίστες, συλλέκτες, εκδότες από τη Λάρισα. Που βγήκαν από τα εργαστήριά τους και άρχισαν να καλλιεργούν την ιδέα των κόμικς πιο έντονα στην πόλη.

Εκεί συναντήθηκαν οι δημιουργοί των εκδόσεων «Φέτα». Πρόκειται για μια προσπάθεια των Μελά Καραγιάννη, Θανάση Μπαγγέα, Νίκο Γραμμενόπουλο, Βασίλη Πέτση, Μάριου Μπόρα και Ηλία Δοβρή. Δημιούργησαν ένα ασπρόμαυρο φανζίν που έφερε τον τίτλο «Ιστορίες από τη Στάνη». Πρόκειται για μια μικρή ανθολογία ιστοριών που όπως αναφέρουν και στον πρόλογο «μοιάζει σα να έχει επιστρέψει από κάποιον άλλο πλανήτη που η βασική του σύσταση είναι το γνωστό τυρί φέτα. Ιστορίες που συνδυάζουν τη νοσταλγική γεύση του πλανήτη – τυριού φέτα και την αψάδα του θεσσαλικού κάμπου, ιστορίες για λάτρεις του παραδόξου, του τρομερού και του αλλόκοτου».

Δεν έμειναν όμως μόνο στην έκδοση ενός φανζίν, αλλά προχώρησαν και παραπέρα. Σαν να ήταν από καιρό σχεδιασμένο και τώρα βρήκε θα έλεγε κανείς την κατάλληλη εποχή για να ευδοκιμήσει και να προχωρήσει. Με τη σύσταση της ομάδας αμέσως ήρθε η παραχώρηση χώρου από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο κεντρικό κτίριο του Μύλου του Παππά προκειμένου να γίνονται εκεί όπως αναφέρει ο Μελάς Καραγιάννης «μαθήματα για το κόμικς, σεμινάρια, εκθέσεις. Στόχος μας είναι η ίδρυση συλλόγου που θα είναι ανοιχτός σε όλους όχι μόνο σε ανθρώπους που σκιτσάρουν».

Παράλληλα, με την έκδοση του πρώτου τεύχους ήρθε και η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κόμικς Comicdom της Αθήνας.

Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ατομική έκθεση του Λαρισαίου εικαστικού Μελά Καραγιάννη με τίτλο “womans nature”, στο Μεταξοχώρι του Δήμου Αγιάς. Αγαπημένο του θέμα όπως λέει η γυναίκα, η νέα, το σύμβολο «τη λατρεύω και τη θεωρώ εξελιγμένο είδος σε σχέση με τον άντρα».

Η έλευση όμως του νέου μέλους της οικογένειας έκανε το εργαστήριο παιδικό δωμάτιο. «Με το μωρό τώρα στο σπίτι έπρεπε να αλλάξουν κάποια πράγματα και εκεί που ήταν το εργαστήριο με τους μεγάλους χώρους να γίνει παιδικό δωμάτιο. Όμως αυτό έφερε κάτι άλλο τη ζωγραφική σε μικρές επιφάνειες. Και έτσι ο μικρός έφερε μικρά έργα, με πενάκι» δηλώνει στην «Ε».

Στα επόμενα σχέδιά του είναι στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ζωγράφο Μιχάλη Βακαλούλη έκθεση σε γκαλερί της Αμερικής και της Τσεχίας.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass