Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»

«Από μηχανής θεός» για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

* Αναμένεται απόφαση της Περιφέρειας για την υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 10:56

Το Αρχαίο Θέατρο της πόλης ζει μια από τις ιστορικότερες στιγμές του, καθώς αύριο Δευτέρα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να υπογράψει σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης η οποία θα επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να καταστεί το μνημείο λειτουργικό.

Υπενθυμίζεται, πως το Σωματείο Διάσωσης Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα» αποφάσισε να εκπονήσει συνολική μελέτη για το Α΄ Αρχαίο Θέατρο. Μελέτη που θα χρηματοδοτήσει το «Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου».

Η απόφαση, για την εκπόνηση συνολικής μελέτης για την αναστήλωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας κόστους 150.000 ευρώ, ανακοινώθηκε στο Ναύπλιο από τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο. Η μελέτη αυτή θα επιταχύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας να καταστεί λειτουργικό.

Η πόλη όλα αυτά τα χρόνια έχει αγκαλιάσει το Αρχαίο Θέατρο, γύρω του αθροίζονται διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα είτε από τον Δήμο Λαρισαίων είτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά για να προχωρήσουν αυτά έλειπε κάτι, το οποίο είναι μεν «ταπεινό» σε κόστος αλλά έχει μεγάλη σημασία για τη λειτουργικότητα του Θεάτρου. Πρόκειται για μια επιστημονική μελέτη που έρχεται σαν «από μηχανής θεός» από το «Διάζωμα». Το «Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» θα προσφέρει το ποσό των 100.000 ευρώ ενώ το «Διάζωμα» θα συγκεντρώσει μέσω δωρεών άλλες 50.000 ευρώ, καθώς το κόστος της μελέτης ανέρχεται συνολικά στις 150.000 ευρώ.

«Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί από νέα παιδιά. Από μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος και συμπληρώνει πως «η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών». Σε αντίθετη περίπτωση αν τη συγκεκριμένη μελέτη την είχε αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού τότε ο χρόνος ολοκλήρωσής της θα ήταν μεγαλύτερος. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «θα ολοκληρωθεί με τη μελέτη αυτή ο μόχθος εργασιών του κ. Τζιαφάλια, του κ. Καραγκούνη, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Με την ολοκλήρωσή της το μνημείο θα είναι άψογο επιστημονικά. Όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλίσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων θα ήταν ανενεργές αν δεν υπήρχε αυτή η μελέτη, η οποία επηρεάζει οριστικά την εξέλιξη του έργου».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα εξειδικευμένο και επώνυμο τουριστικό προϊόν, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο.

Σύμφωνα με το «Διάζωμα» για την υλοποίηση μιας τέτοιας διαδρομής αρχικά, απαιτείται η επιλογή του συνεκτικού στοιχείου και των χώρων επίσκεψης, αλλά και η τεκμηρίωση, η οποία θα διευκολύνει όχι μόνο τις ξεναγήσεις, αλλά και τη δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού πληροφοριακού υλικού.

Η τεκμηρίωση είναι πολύ σημαντική παράμετρος, καθώς η τουριστική πελατεία μιας τέτοιας διαδρομής δεν είναι συνήθως ή δεν είναι μόνο ‐ το λεγόμενο γενικό κοινό, αλλά και άτομα με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα, όπως είναι αρχαιολόγοι, ιστορικοί. Πώς μπορεί όμως η Θεσσαλία να αποκτήσει τη δική της «Πολιτιστική διαδρομή»;

Για τη Θεσσαλία σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο αναμένεται η απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. «Το νέο ΕΣΠΑ προτρέπει να κάνουμε στη χώρα μας ένα ποιοτικό άλμα. Να μην στεκόμαστε στη δημιουργία μόνο υποδομών όσο εξαιρετικές και αν είναι αυτές, αλλά να συνδέσουμε τις υποδομές με τη ζωή των ανθρώπων», αναφέρει για να προσθέσει ότι «η πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας θα συνδέσει όλα τα κορυφαία μνημεία όλων των ιστορικών εποχών. Μάλιστα όλα αυτά δε θα συνδεθούν απλά μεταξύ τους λειτουργικά αλλά και με τους παραγωγούς κάθε περιοχής, με τον πρωτογενή τομέα δηλαδή, με τον τουριστικό τομέα, με τη γαστρονομία. Όλα αυτά φιλοδοξούμε να συνδεθούν με ένα σύμφωνο ποιότητας, με ένα σύστημα προδιαγραφών σε μια ενιαία διαδρομή που θα δημιουργήσει έναν τουριστικό προορισμό. Αυτό το πρόγραμμα έχει επεξεργαστεί, έχει αποτυπωθεί και έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναμένεται η οριστική απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού που θα αποτελέσει και το επισφράγισμα αυτής της πρότασης».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass