Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ-ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ένα αρχαίο ξίφος στον …αξονικό τομογράφο!

Δημοσίευση: 23 Νοε 2016 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Νοε 2016 12:50

Ένα χάλκινο ξίφος με επιχρυσωμένη λαβή, είναι μεταξύ πολλών ακόμη αρχαίων αντικειμένων που δέχονται αυτές τις ημέρες τη φροντίδα των συντηρητών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Πριν όμως από αυτό, το ξίφος των ελληνιστικών χρόνων, έπρεπε να περάσει από μια άλλη διαδικασία. Από τους συντηρητές της Τέχνης λοιπόν, παραδόθηκε στους ακτινολόγους Ιατρικού Κέντρου της Λάρισας, προκειμένου να …εξεταστεί σε έναν αξονικό τομογράφο. Και να αποκαλυφθούν όσα το γυμνό μάτι αδυνατούσε να δει. Οι στρώσεις του αλλά και τμήματα της περίτεχνης διακόσμησής του… Όσο περίεργο και αν ακούγεται, απαιτείται ειδική φροντίδα και «περίθαλψη» σε σπάνια αντικείμενα προτού αυτά «αναρρώσουν» και μπορέσουν να τοποθετηθούν στις προθήκες του μουσείου ως έκθεμα. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που βγήκαν ακτινογραφίες σε εικόνες προτού ακολουθήσουν το δρόμο της συντήρησης. Έτσι έγινε και με το συγκεκριμένο ξίφος. Και όταν οι μελετητές-συντηρητές είχαν τη «διάγνωση» στα χέρια τους, ξεκίνησαν τις απαιτούμενες εργασίες για τη συντήρηση του. Σύμφωνα με τη συντηρήτρια, το ξίφος είναι ελληνιστικής εποχής, με κοκάλινη λαβή σπασμένη σε 69 κομμάτια, το υπόλοιπο σιδερένιο ενώ χάρη στην αξονική τομογραφία αποκαλύφθηκε ότι κάτω από τα προϊόντα διάβρωσης, υπάρχει ένθετο ένα χάλκινο φύλλο με χρυσή διακόσμηση. Αρκετοί Λαρισαίοι μπόρεσαν χθες να δουν από κοντά τους λεπτούς χειρισμούς των συντηρητών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, στα εργαστήρια που βρίσκονται στο υπόγειο του μουσείου, με την καθοδήγηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλας Σδρόλια και των αρχαιολόγων του Μουσείου. Ένας εντυπωσιακός παλαιοχριστιανικός αμφορέας που βρέθηκε σπασμένος σε δεκάδες κομμάτια, οι δύο ρωσικές εικόνες του Αγίου Αχιλλίου, ένα μαρμάρινο άγαλμα του Δία με τον κεραυνό και το χάλκινο ξίφος με επιχρυσωμένη και ανάγλυφη διακόσμηση, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χρυσά χέρια των συντηρητών, που με πολλή προσοχή και αμέτρητες ώρες δουλειάς καθημερινώς, προσπαθούν να δώσουν το «φιλί της ζωής» σε έργα τέχνης που σύντομα, θα πάρουν τη θέση τους στις εκθέσεις του Διαχρονικού Μουσείου. Τα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου είναι χωρισμένα κατά υλικό (λίθου, ψηφιδωτού, κεραμικών, ζωγραφικής και μετάλλων). Οι επισκέπτες χθες εντυπωσιάστηκαν τόσο από την διαδικασία που ακολουθείται για τη συντήρηση ενός αντικειμένου-έργου, όσο και από τα ίδια τα αντικείμενα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση συντήρησης. Η χθεσινή ξενάγηση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Ημέρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας διοργανώνει εορταστική εκδήλωση την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου για την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη της λειτουργίας του. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου μεγάλος αριθμός επισκεπτών είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας μέσα από τη μόνιμη έκθεση του μουσείου, πολλοί φορείς το αγκάλιασαν και ζήτησαν συνεργασία, ενώ οργανώθηκε πλήθος εκδηλώσεων, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το μουσείο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Λάρισας και μπορεί να κάνει σχέδια για το μέλλον. Στις 12 το μεσημέρι οι αίθουσες θα πλημμυρίσουν μουσική από καλλιτέχνες του Σύγχρονου Ωδείου και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν με άλλο μάτι τα εκθέματα. Θα ακολουθήσει δεξίωση, ενώ τα κρασιά είναι προσφορά του Οινοποιείου Ζαφειράκη. Εν τω μεταξύ το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ετοιμάζει δύο μεγάλες εκθέσεις. Μια τον Δεκέμβριο με ευρήματα δωρητών και μια τον Φεβρουάριο με τα ευρήματα του Κάστρου της Βελίκας.

Νατάσα Πολυγένη

Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass