Ανασκόπηση 2016

Η πολιτιστική ανασκόπηση του 2016

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2016 21:30

Μετράμε αντίστροφα για την έλευση του 2017, κάνοντας αναδρομή στα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στη χρονιά που φεύγει.

Ιανουάριος 2016

Κλάπηκε πίνακας του Θεόφραστου

Τριανταφυλλίδη από τη Δημοτική Πινακοθήκη!

«Φτερά» έκανε πίνακας, από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κλοπή έγινε αντιληπτή κατά τη διάρκεια ξενάγησης σε χώρο όπου και φιλοξενούνται έργα του εικαστικού Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη στον οποίο και ανήκει το έργο, με τον τίτλο «Γυναίκες στην Αυλή» και είναι διαστάσεων 21 επί 16 εκατοστά.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Ο Κώστας Τσιάνος δεν είναι πια καλλιτεχνικός διευθυντής!

«Ακέφαλο» παραμένει το Θεσσαλικό Θεάτρο καθώς έληξε η σύμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή Κώστα Τσιάνου. Αυτό είναι το τυπικό μέρος της ιστορίας, αφού ο Κώστας Τσιάνος παρότι πλέον δεν είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, δηλώνει ότι μέχρι να παρθεί η απόφαση για να γίνει η προκήρυξη της θέσης, εκείνος δεν εγκαταλείπει και θα παραμείνει ακόμη και αμισθί, καθώς είναι μία περίοδος όπου έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και για το Φεστιβάλ Θεατρικής Άνοιξης. Βέβαια και εκείνος, ανέμενε μια απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι...

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

Τριγμοί στο σανίδι του Θεσσαλικού Θεάτρου!

«Άστραψε και βρόντηξε» ο σκηνοθέτης-και μέχρι πριν λίγο καιρό και καλλιτεχνικός διευθυντής- του Θεσσαλικού Θεάτρου Κώστας Τσιάνος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Του ήλιου και του φεγγαριού». Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να είναι η λήξη της σύμβασής του και η αδιαφορία όπως κατήγγειλλε από το ΔΣ του θεάτρου και τη δημοτική αρχή για να προχωρήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη της θέσης. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε καν αν επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση για να είναι εκ νέου καλλιτεχνικός διευθυντής, πυροδότησε την οργή του. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε στη συνέντευξη:

«Παραδίδω τη σκυτάλη με αυτή την παράσταση. Δεν θέλω εγώ πια να είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής. Έχω προσφέρει τόσα στο θέατρο και από την 1η Μαρτίου που έληξε η σύμβασή μου κανείς δεν λέει τίποτα. Δεν με έχουν καλέσει καν από το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου να με ρωτήσουν τις προθέσεις μου. Κάνουν συμβούλια και λένε αίσχη για μένα. Ότι αμείβομαι με εξωφρενικά ποσά χιλιάδων ευρώ, ενώ αμφισβητούν ακόμη και τις παραστάσεις μου. Όλα αυτά άνθρωποι που δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ μια παράσταση του Θεσσαλικού. Προσφορά κάνω. Αυτή την περίοδο μάλιστα δεν παίρνω ούτε 1 ευρώ. Έχω ήθος και περηφάνια. Παρότι είχα πολλές προτάσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν εγκατέλειψα ποτέ το Θεσσαλικό. Είναι σκανδαλώδες αυτό που συμβαίνει. Χωρίς καμία επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού καταφέραμε να κάνουμε παραστάσεις ποιότητας και κύρους. Παραδίδω ένα θέατρο δίχως χρέη και ελλείμματα. Προφανώς δεν με θέλουν πια» .

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Συμφωνική Ορχήστρα Junior απέκτησε η Λάρισα!

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Λάρισας μετονομάζεται ενώ μία δεύτερη συμφωνική προστίθεται στο δυναμικό του Δημοτικού Ωδείου. Έτσι έχουν τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας(ΣΟΛ) και τη ΣΟΛ Junior.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

-Βραβεύτηκαν η παλαιότερη και η νεότερη χορωδία Λάρισας

Τον Μουσικό Σύλλογο Λάρισας και το γυναικείο φωνητικό σύνολο InDonnation του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας που διακρίθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ της Κέρκυρας, βράβευσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Υπενθυμίζεται ότι απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών κατακτώντας Χρυσό δίπλωμα "επιπέδου V" με βαθμολογία 25.02, γεγονός που της εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Xορωδιών, καθώς και στο Grand Prix των Εθνών. Επίσης, στο ίδιο Φεστιβάλ, η ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας πέτυχε με βαθμολογία 19 να πάρει το ασημένιο δίπλωμα της Κατηγορίας Β με βαθμό δυσκολίας II, πετυχαίνοντας ωστόσο την τρίτη μεγαλύτερη βαθμολογία χορωδιών ενηλίκων όλων των κατηγοριών

-Δωρεά 17 έργων του Λάμπρου

και της Έλλης Ορφανού στη ΔΠΛ!

Τα έργα του Λάμπρου Ορφανού και ορισμένα της Έλλης Ορφανού δωρίζει ο γιος του μεγάλου Έλληνα χαράκτη και προστίθενται στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

-Έπεσαν οι υπογραφές για τη μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου

Ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Σωματείου «Διάζωμα» και της ομάδας των μελετητών. Η σύμβαση υπεγράφη στα γραφεία του Διαζώματος, από τον πρόεδρο του Σωματείου Σταύρο Μπένο και τους μελετητές, παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Στ. Σδρόλια και του τμηματάρχη της ίδιας Εφορείας, αρχιτέκτονα Δημ. Καραγκούνη. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στις 150.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και από χορηγίες μελών του «Διαζώματος»

Σημειώνεται ότι εκτός της συγκεκριμένης μελέτης, θα εκτελεστούν και εργασίες τεκμηρίωσης για την αποκατάσταση του Θεάτρου, κόστους 150.000 ευρώ με χρηματοδότηση του Δήμου και στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Λαρισαίων και Υπουργείου Πολιτισμού. Η ολοκλήρωση της μελέτης και των εργασιών τεκμηρίωσης, θα «ωριμάσει» το έργο της αποκατάστασης, ώστε όταν ανοίξουν οι σχετικές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ είτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είτε από άλλους φορείς, να ενταχθούν προς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την σύμβαση η μελέτη θα περιλαμβάνει:

1.Γενικό σχεδιασμό των επεμβάσεων στον ευρύτερο χώρο του θεάτρου.

2. Οριστική μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου (του κυρίως θεάτρου, του διαζώματος, του επιθεάτρου, των αναλημμάτων και του σκηνικού οικοδομήματος, η οποία θα περιλαμβάνει Αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, η οποία θα περιλαμβάνει:

Αποτύπωση αρχιτεκτονικών μελών και καταγραφή παθολογίας (παραμορφώσεις, βλάβες, φθορές κ.α.)

Σημειώνεται επίσης ότι η μελέτη θα περιλαμβάνει στατική επίλυση των επεμβάσεων.

Όπως τονίζεται στη σύμβαση «η μελέτη θα εκπονηθεί σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία θα είναι ενήμερη για τις εξελίξεις των εργασιών και θα πρέπει να συμφωνεί με τις προτεινόμενες επεμβάσεις. Από την πλευρά της, η Ε.Φ.Α. Λάρισας θα παράσχει στους μελετητές κάθε δυνατό μέσο (υπάρχοντα σχέδια, υπάρχον φωτογραφικό υλικό, αρχειακό υλικό κ.λπ.) που θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση του μνημείου. Τη γενική εποπτεία από την πλευρά της Ε.Φ.Α. Λάρισας θα έχει ο τμηματάρχης έργων και μελετών, αρχιτέκτονας κ. Δ. Καραγκούνης, ο οποίος θα είναι μέλος και της μελετητικής ομάδας, καθώς η πολύχρονη ενασχόληση του με το μνημείο (από το 1990 μέχρι και σήμερα), θα συμβάλλει στην εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης.»

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Ρωσικές εικόνες του 1801 του Αγίου Αχιλλίου

εκτίθενται για πρώτη φορά

Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δύο μεγάλων διαστάσεων ρωσικές εικόνες που ανήκουν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, χρονολογούνται από το 1801 και για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό. Πρόκειται για την Κοίμηση της Θεοτόκου και τον έφιππο Άγιο Γεώργιο, που εντυπωσιάζουν με τις λεπτομέρειες και τα χρώματα τους, αλλά και με την ιστορία που τις συνοδεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές εικόνες δεν είναι οι μοναδικές. Υπάρχουν ακόμη δύο που σώζονται από το σύνολο των 11 που είχε στην κατοχή του ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αχιλλίου, αλλά δυστυχώς δεν σώθηκαν. Η Μητρόπολη έδωσε και τις τέσσερις εικόνες στο Διαχρονικό Μουσείο για να συντηρηθούν και να εκτεθούν προσωρινά. Οι δύο ήδη εκτίθενται και θα ακολουθήσουν, οι εικόνες της Γέννησης της Θεοτόκου και των Αγίων Αναργύρων.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Προκηρύχτηκε η Θέση για καλλιτεχνικό

διευθυντή στο Θεσσαλικό Θέατρο!

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου και μετά από αναμονή αρκετών μηνών επιτέλους άναψε το πράσινο φως για την προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Θεσσαλικό Θέατρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass