Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΠΕΤΤΥ ΜΑΓΡΙΖΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ

Κοιτάω μπροστά και προχωράω με τα φτερά της ψυχής μου

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2017 15:18

Σε λίγες μέρες, -καιρού επιτρέποντος πάντα- η Λαρισαία συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου θα παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό της Λάρισας, το νέο της βιβλίο με τίτλο «Με τα φτερά της ψυχής».

Ένα βιβλίο που έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, αφού παρότι μετρά μόλις έναν μήνα κυκλοφορίας όλα δείχνουν ότι η πορεία του θα είναι λαμπρή. Ένα βιβλίο που μιλά κατευθείαν στην καρδιά, ένα βιβλίο-υπόσχεση σε μια μικρή φίλη της συγγραφέως που μπορεί τα κινητικά της προβλήματα να την κρατούν καθηλωμένη, όμως η ψυχή της είναι ελεύθερη και πετά. Εν τω μεταξύ, η Μπέττυ Μαγρίζου έχει έναν επιπλέον λόγο να γιορτάζει πέρα από την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου, καθώς φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στον λογοτεχνικό χώρο. Είκοσι χρόνια δημιουργικής πορείας, ενός ταξιδιού που δεν είχε πάντα μπουνάτσα αλλά και φουρτούνες. Η Μπέττυ Μαγρίζου σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην «Ε» κάνει τον απολογισμό των 20 χρόνων ενώ μιλά και για το νέο της παιδί … «Με τα φτερά της ψυχής».

* Φέτος συμπληρώνετε 20 χρόνια στον χώρο της λογοτεχνίας. Έχετε κάνει τον απολογισμό σας; Θα λέγατε ότι είναι θετικός;

- Είκοσι χρόνια αλήθεια ! Πώς πέρασαν ούτε που το κατάλαβα. Όταν δημιουργείς ο χρόνος έχει άλλη διάσταση. Αν κάνω τον απολογισμό αυτών των 20 χρόνων θα πω πως ήταν γεμάτα με τη χαρά της δημιουργίας και γεμάτα εκπλήξεις για μένα. Με βήματα σταθερά, προσθέτοντας κάθε φορά και κάτι, που με πήγαινε παραπέρα, επιβεβαίωνα πως ήρθα για να μείνω σε αυτόν τον χώρο. Έχω ασχοληθεί με συνέπεια, με όλα τα είδη της λογοτεχνικής γραφής. Μυθιστόρημα, διήγημα, θεατρικό έργο, θεατρικό αναλόγιο, παραμύθι για μεγάλα παιδιά, παραμύθι για μικρά παιδιά, παιδικό θέατρο, έμμετρο παραμύθι και τώρα με το νέο μου βιβλίο ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ απευθύνομαι κυρίως στους έφηβους και όχι μόνο, δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα όπου κυριαρχεί η περιπέτεια και φυσικά τα πολλά μηνύματα. Τελειώνοντας με τον σύντομο αυτόν απολογισμό θα έλεγα πως, αφού τα κείμενα μου διδάσκονται στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Πάδοβα, αφού έγιναν αφορμή για συζήτηση στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Κέιμπριτζ, όπου προσκλήθηκα, αφού το θεατρικό μου έργο η ''Προίκα'' πήρε κρατικό βραβείο από το ΥΠΠΟ και το κυριότερο αφού τα κείμενα μου συγκινούν το κοινό, στον απολογισμό θα έβαζα θετικό πρόσημο.

* Τα «γενέθλια» των 20 χρόνων σας συμπίπτουν με την κυκλοφορία του νέου σας «παιδιού» που τιτλοφορείται «Με τα φτερά της ψυχής». Αλήθεια τι δίνει φτερά στη δική σας ψυχή;

- ''Με τα φτερά της ψυχής '' είναι ο τίτλος του νέου μου ''παιδιού'' και είναι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά που μπορεί να μην έχουν φτερά στα πόδια, έχουν όμως φτερά στην ψυχή τους. Ηρωίδα μου ένα 15χρονο κορίτσι με όνειρα, καθηλωμένο όμως από δυσκολίες στην κίνηση. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να ανοίγει ορίζοντες, να βρίσκει λύσεις για να αποδράσει από την καθημερινότητα. Οι άνθρωποι που έχουν την δυστυχία να έχουν δυσκολίες στην κίνηση, χρειάζονται να αναπτύξουν δυνάμεις περισσότερες από όλους τους άλλους. Όμως όλοι οι άνθρωποι είναι αλήθεια πολλές φορές, όταν έχουμε δυσκολίες όποιες κι αν είναι αυτές, έχουμε ανάγκη να αναπτύξουμε δυνάμεις στην ψυχή μας τέτοιες, που να μας βοηθήσουν να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες. Κι εγώ πολλές φορές χρειάζεται να χρησιμοποιήσω τα φτερά της ψυχής μου. Πώς τα καταφέρνω; Βλέποντας μπροστά, ορίζοντας τον στόχο και με όλες μου τις δυνάμεις επικεντρώνομαι σε αυτόν και μόνο σε αυτόν.

* Πώς εμπνευστήκατε το νέο σας βιβλίο;

- Το βιβλίο αυτό ήταν ''υπόσχεση'' σε ένα 15χρονο κοριτσάκι με σοβαρό κινητικό πρόβλημα. Είχε μάθει πως και τα παιδικά με θέμα τον Βίκτωρα ήταν επίσης ''παράκληση'' μιας φίλης μου για τον γιο της που είχε φύγει. Έτσι μου ζήτησε να γράψω κάτι γι’ αυτήν. Για να μάθουν οι άνθρωποι πώς είναι η καθημερινότητα της, πόσος αγώνας χρειάζεται για να κάνει ότι οι άλλοι κάνουμε ασυνείδητα και χωρίς καμιά προσπάθεια και γενικά για να υποψιάσω τους ανθρώπους για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έτσι αποφάσισα να γράψω μια περιπέτεια με ηρωίδα μια 15χρονη όμοια με το κορίτσι που γνώρισα, ένα κορίτσι με όνειρα, καθηλωμένο όμως από δυσκολίες στην κίνηση. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να ανοίγει ορίζοντες, να βρίσκει λύσεις για να αποδράσει από την καθημερινότητα της. Έτσι δημιούργησα το μυθιστόρημα αυτό, που μπαίνει στα μονοπάτια του αστυνομικού θρίλερ, αφού ξεκινάει με μια απαγωγή, χωρίς βέβαια να ξεφεύγω από τις διαδρομές του κοινωνικού μυθιστορήματος, αφού το βιβλίο αγγίζει πολλά καυτά και ευαίσθητα θέματα. Στην πλοκή μπλέκονται πρόσωπα και καταστάσεις από το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας και της οικογένειας για να καταλήξουν στο σήμερα. Ήθελα να είναι ένας θρίαμβος για την ανθρώπινη θέληση, που σίγουρα θα μας εμπνεύσει να βλέπουμε με άλλη ματιά τους ανθρώπους που δεν έχουν φτερά στα πόδια αλλά έχουν φτερά στην ψυχή τους.

* Ποια θεωρείτε κορυφαία στιγμή της συγγραφική σας δημιουργίας και γιατί;

- Κάθε στιγμή της συγγραφικής μου δημιουργίας την θεωρώ κορυφαία, μέχρι να έρθει η επόμενη που επίσης θα την θεωρήσω κορυφαία. Αν όμως κάποιο πρέπει να ξεχωρίσω, για τον λόγο ότι έχει διάρκεια και είναι κάτι ζωντανό ακόμα, είναι η θεατρική παράσταση της ΠΡΟΙΚΑΣ, η οποία παίζεται για τρίτη χρονιά στο θέατρο Αλκηστη, με την εξαιρετική στον ρόλο της Αρετής, Στέλλα Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

* Ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

- Αγαπώ πολλούς συγγραφείς, Έλληνες και ξένους. Θα αναφέρω όμως τους τρεις συγγραφείς και τα βιβλία τους, που ξενύχτησα στην εφηβεία μου για να τα διαβάσω κι έχουν γράψει μέσα μου: ''Το τρίτο στεφάνι '' του Κώστα Ταχτσή ''Το συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη'' του Θανάση Βαλτινού και το ''Αν αυτό είναι άνθρωπος '' του Πρίμο Λέβι.

* Η κρίση έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον εκδοτικό χώρο. Πόσο δύσκολο είναι για έναν συγγραφέα σήμερα να επιβιώσει απλά και μόνο γράφοντας;

- Πιστεύω πως είναι ελάχιστοι οι συγγραφείς που μπορούν να βιοποριστούν από την συγγραφή, κι όχι μόνο τώρα στην κρίση αλλά και ανέκαθεν. Το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας είναι δυστυχώς περιορισμένο. Στην κρίση, αυτό που έχει αναδειχθεί και που με χαροποιεί πολύ, είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας των δανειστικών βιβλιοθηκών. Όταν ακούω πως τα βιβλία μου ζητούνται εκεί πολύ, θεωρώ πως έχουν πετύχει τον σκοπό τους κι ας μην αποδίδουν οικονομικά στον εκδότη και σ'εμένα.

* Αυτή την περίοδο γράφετε κάτι...τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;

- Ακόμα είμαι στο κλίμα του τελευταίου μου βιβλίου και θέλω τα ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ να πετάξουν και να φθάσουν σε πολλά σημεία και να αγγίξουν πολλές καρδιές ! Και μάλιστα θα επιθυμούσα να αγγίξει και να συνεπάρει ιδιαίτερα τους νέους. Όσο για κάτι νέο, δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο. Έχω πολλές ιδέες στο μυαλό μου και εύχομαι να έχω την έμπνευση να τα κάνω έργα.

magrizou 2

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και οι Εκδόσεις «Αρισταρέτη» διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Μπέττυς Μαγρίζου με τίτλο «Με τα φτερά της ψυχής», η έκδοση του οποίου συμπίπτει με τα 20 χρόνια της συγγραφέως στον χώρο της λογοτεχνίας την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. στο θέατρο του Μύλου.

Ομιλητές θα είναι ο συγγραφέας, σκηνοθέτης Βαγγέλης Κολώνας, η διευθύντρια Κέντρου Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Λ κ. Μαίρη Χατζητάκη και η φιλόλογος-διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Ζωή Δεληζώνα. Στην δραματοποίηση του κειμένου η ηθοποιός Αλεξάνδρα Χατζοπούλου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Κολώνα και στον συντονισμό η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη.

 

Συνέντευξη: Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass