ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

ΤΟ «ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΝΕΙΡΑ» ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Βιβλίο αφύπνισης

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2017 10:35

Μέσα από σκηνές της καθημερινότητας με θέματα που αφορούν και αγγίζουν όλους μας, με τρόπο που νοιώθεις ότι είσαι κομμάτι της κάθε ιστορίας, η συγγραφέας Ζωή Καλαφάτη κάνει μια σύγκριση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, περνώντας μας μέσα από μία πλούσια και γνήσια γκάμα συναισθημάτων που εναλλάσσονται συνεχώς με εκπληκτική ταχύτητα από το ένα άκρο στο άλλο. Σε κάθε σελίδα!

Η Ζωή Καλαφάτη μας αφυπνίζει· μας ξυπνά με δυνατά τραντάγματα – γροθιές –αλήθειες. Μέσα στην ψυχή της το παρελθόν και το παρόν παίζουν. Ποιό είναι καλύτερο; Ποιό χειρότερο;

Στο έργο της υπάρχει διάχυτη νοσταλγία. Νοσταλγία για τη χαμένη από τον κόσμο Ομορφιά, που κάποτε μας χάριζε χαρά και αισιοδοξία. Νοσταλγία για την ευγένεια και αρχοντιά στους τρόπους μας, τη γενναιοδωρία των συναισθημάτων μας, το αληθινό χαμόγελο, την ενσυναίσθηση, την επιθυμία για αλληλοκατανόηση. Αυτή η νοσταλγία και αναπόληση είναι που μας δίνουν σήμερα σταθερότητα όταν όλα γύρω μας αλλάζουν συνεχώς. Και ο άνθρωπος θέλει να πατάει σταθερά, να μη μεταλλαχθεί, να μην αλλοτριωθεί μέσα σ' έναν κόσμο που τον γεμίζει τρόμο και ανασφάλεια.

Όμως, καθώς η συγγραφέας είναι βαθειά αισιόδοξη, κλείνει το βιβλίο της με το καλοκαίρι. Εκεί που όλα είναι ζεστά, ρευστά, ονειρικά, καλοσυνάτα. Τότε που γινόμαστε παιδιά, γευόμαστε τον ήλιο και τη θάλασσα, που «οι μυρουδιές έχουν την παιδική μας ηλικία», που ονειρευόμαστε τα πιο ωραία ταξίδια. Τότε που νοιώθουμε πως ποτέ δεν είναι αργά. Πως το παιδί μέσα μας δεν πεθαίνει ποτέ. Κι ούτε πρέπει!!

Μαίρη Παγγέα

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass