ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΠΑΝΕΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΑΝ. ΔΗΜΚΟ

Βιβλίο - φόρος τιμής στη Βερδικούσια

* Παρουσιάστηκε στο κατάμεστο «Χατζηγιάννειο»

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2017 15:09

 «Το πόνημα του Θανάση Δήμκου είναι αντίδοτο κατά της λήθης και φόρος τιμής στη Βερδικούσια. Ένα βιβλίο-μαρτυρία του ανθρώπινου βίου που συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης, την ανάδειξη και τη διάσωση του πολιτισμού και της ιστορίας της πανέμορφης ορεινής Βερδικούσιας».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Βερδικούσια – Ίχνηλατώντας τη γενέθλια γη» που έγραψε ο Θανάσης Δήμκος. Ένας άνθρωπος που ουδεμία σχέση έχει με τη συγγραφή αλλά παρ’ όλα αυτά ξόδεψε 14 χρόνια από τη ζωή του για να μελετήσει, καταγράψει και συγκεντρώσει πληροφορίες και υλικό για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της γενέτειρας. Ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, που όμως κατόρθωσε με το πείσμα του να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να γράψει ένα βιβλίο για τον τόπο του, τη Βερδικούσια. Λαρισαίοι, Βερδικουσιώτες και όχι μόνο κατέκλυσαν το «Χατζηγιάννειο» για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου που συνοδεύτηκε και με προβολή εικόνων από τη Βερδικούσια σε μουσική υπόκρουση Κώστα Σβάρνα.

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος κατά τον χαιρετισμό του συνεχάρη τον συγγραφέα που έγραψε ένα τέτοιο έργο ορμώμενος από την αγάπη για τον τόπο του, καθώς όπως είπε εάν δεν αγαπούμε την επίγεια πατρίδα δεν μπορούμε να αποζητούμε την επουράνια. «Το βιβλίο του κ. Δήμκου με γοήτευσε. Οι Βερδικουσιώτες είναι γενναία πρόσωπα και είναι σπουδαίο να συναντάς ανθρώπους που αγαπούν τόσο πολύ τον τόπο τους» σημείωσε ακόμη ο κ. Ιγνάτιος.

Ο πατήρ Ισαάκ, εκπροσωπώντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ελασσόνας, αναφέρθηκε στο ιερό καθήκον που έχουμε όλοι μας να μην λησμονήσουμε την ιστορία του τόπου μας. «Το βιβλίο του Θανάση Δήμκου είναι αντίδοτο κατά της λήθης, η παλαιά διαθήκη του τόπου του. Με το βιβλίο αυτό καταθέτει μια σταγόνα ιστορίας, στον ωκεανό ιστορίας της χώρας. Μακάρι η προσπάθειά του να βρει μιμητές» υπογράμμισε ο π. Ισαάκ.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, εξήρε τον συγγραφέα για την προσπάθειά του, ενώ αναφέρθηκε και στη δυναμική παρουσία του βερδικουσιώτικου στοιχείου στην κοινωνία της Λάρισας. Επίσης, τόνισε ότι μέσα από το βιβλίο του διαπιστώνει κανείς πως οι άνθρωποι του παρελθόντος κατάφεραν να προκόψουν μέσα σε δύσκολες και άγριες συνθήκες, γεγονός που βοηθά στο να αντιληφθεί κανείς σήμερα ότι όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει η δύναμη και η διάθεση. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας που τόνισε ότι το βιβλίο του Θ. Δήμκου είναι μια μαρτυρία του ανθρώπινου βίου που συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης. Ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής κ. Νίκος Τσιλιμίγκας αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον συγγραφέα, η οποία δεν έγινε υπό τις καλύτερες συνθήκες, αφού αρχικά και ο ίδιος είχε τις επιφυλάξεις του καθώς ο Θανάσης Δήμκος δεν ήταν συγγραφέας μα ελαιοχρωματιστής. «Η αφοπλιστική ειλικρίνειά του, το πάθος του και η αγάπη του για το χωριό του με έπεισαν. Ο Θανάσης Δήμκος κατάφερε να μετατρέψει το πινέλο του ελαιοχρωματιστή σε πένα συγγραφέα γραμματιστή. Συνέγραψε ένα ογκώδες βιβλίο 816 σελίδων, όπως μόνο ένας ελαιοχρωματιστής θα μπορούσε να κάνει. Θανάση μου έγραψες ιστορία, γράφοντας την ιστορία του τόπου σου. Με το βιβλίο αυτό πρόσφερες στη νέα γενιά και στις επόμενες γενιές των Βερδικουσιωτών. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το δικό σου καραβάκι ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θωμάς Δαούλας σε σύντομο χαιρετισμό του και εκπροσωπώντας τους πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους Βερδικούσιας, τον δασικό συνεταιρισμό, την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού αλλά και τους Αγρελιώτες ευχαρίστησε τον Θανάση Δήμκο για το βιβλίο του, το οποίο αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το κάλλος του ορεινού όγκου και την ιστορία του χωριού. Παράλληλα, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα να χαραχτεί μια κοινή πορεία για τις κοινότητες Λογκά, Αγρελιάς και Βερδικούσιας με στόχο την τουριστική αξιοποίησή τους.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Για το βιβλίο μίλησαν η πρώην διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Καμηλάκη - Πολυμέρου, ο διευθύνων το Κέντρο Λαογραφίας Αθηνών Ευάγγελος Καραμανές, ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βερδικούσιας κ. Χρήστος Μιχαλές, ο επίτιμος δικηγόρος Λάρισας κ. Νίκος Μηλιώνης, ο φιλόλογος κ. Αλέξης Καλέσης και ο δημοσιογράφος Νίκος Βαρσάμης. Σε γενικές γραμμές οι ομιλητές αναφερόμενοι στον συγγραφέα τόνισαν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο- σκαπανέα της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, έναν ακάματο ερευνητή των ηθών, των εθίμων και της ιστορίας ενός σημαντικού τόπου και μιας δυναμικής κοινωνίας όπως αυτή της Βερδικούσιας. Έναν άνθρωπο που δεν πτοήθηκε από τις δυσκολίες και την οδύσσεια που πέρασε για την έκδοση του βιβλίου του. Έναν άνθρωπο ειλικρινή, απλό με διάθεση για προσφορά.

«Σε εποχές πολύπλοκες που οι έννοιες είναι μεγάλες, η διάθεση γενικά κακή και τα μέσα φειδωλά, ο Θανάσης Δήμκος κατάφερε να ξεπεράσει Σκύλλες, Χάρυβδες, Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες και να φτάσει εν τέλει ευτυχισμένος στην Ιθάκη του. Ο Θανάσης Δήμκος με το έργο του συνέθεσε μια Ωδή στη γενέθλια γη. Παρέδωσε τη Βερδικούσια στην ιστορία και έδιωξε μακριά τη λήθη που δυστυχώς απειλεί τους τόπους των ανθρώπων. Η Βερδικούσια είναι λοιπόν τυχερή από αυτήν την άποψη. Δεν θα ξεχαστεί σαν άλλες εξίσου σπουδαίες μικρές πατρίδες που υπάρχουν στο Νομό Λάρισας, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα. Οι μελλοντικές γενιές Βερδικουσιωτών, δεν θα βασανίζονται από την αναζήτηση της προγονικής τους ιστορίας, από την αναζήτηση του πατρώου πολιτισμού, με δυο λόγια από την αναζήτηση μιας ταυτότητας. Διότι το έργο του Θανάση Δήμκου θα είναι πάντα εδώ, πάντα επίκαιρο να μας θυμίζει πως οι άνθρωποι μπορεί να χάνονται με το πέρασμα του πανδαμάτορα χρόνου, όμως τα έργα τους, και τα μικρά και ασήμαντα, και τα μεγάλα και τρανά, μένουν εδώ. Γίνονται ψηφίδες και συνθέτουν το τεράστιο μωσαϊκό της ιστορίας του ανθρώπου σ’ αυτόν τον πλανήτη….» σχολίασε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Αλέξης Καλέσης. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η καθηγήτρια-φιλόλογος κ. Δέσποινα Σπυριδάκη και μια μαθήτρια της Α’ τάξης του Γυμνασίου Βερδικούσιας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση συντόνιζαν ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Λάλος και ο υπεύθυνος δικτυακού μάρκετινγκ Εμμανουήλ Δήμκος.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass