ΤΑ ΔΩΡΗΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΣ ΜΟΥΡΕΛΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ - «ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Πλουσιότερη από χθες η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

*Ο δήμαρχος Λαρισαίων τίμησε τον δωρητή Μίνωα Ορφανό *Νέα δωρεά έργων σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2017 15:00

Πλουσιότερη κατά 17 έργα τέχνης είναι από χθες η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Στον χώρο της μόνιμης συλλογής Κατσίγρα βρήκαν φιλοξενία τα έργα των σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών Λάμπρου και Έλλης Μουρέλου Ορφανού, που δωρήθηκαν πρόσφατα από τον γιο τους Μίνωα.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη η έκθεση με τίτλο «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης» με τα έργα της δωρεάς, στα οποία προστέθηκαν άλλα 12 έργα-χαρακτικά που είχε δωρίσει η Έλλη Μουρέλου Ορφανού το 1999. Από τη χθεσινή εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο δωρητής των έργων κ. Μίνως Ορφανός, στον οποίο απονεμήθηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων τιμητική πλακέτα, ενώ εκ μέρους της Πινακοθήκης προσφέρθηκαν στον κ. Ορφανό το λεύκωμα της συλλογής Κατσίγρα και ένα κλαδί ελιάς. Με τη σειρά του ο κ. Ορφανός προσέφερε στον δήμαρχο και την αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης από ένα έργο χαρακτικό του πατέρα του.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης επεσήμανε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός, ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάδειξη και προβολή της τέχνης. «Η πινακοθήκη είναι ένας φιλόξενος χώρος που στεγάζει εικαστικές δημιουργίες υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και σπουδαία μα και αντιπροσωπευτικά έργα της νεοελληνικής τέχνης. Τέτοια είναι τα 17 έργα των Λάμπρου και Έλλης Μουρέλου Ορφανού, τα οποία υποδεχόμαστε στο μουσείο με χαρά και ευγνωμοσύνη. Έργα που εμπλουτίζουν το αποθεματικό των «θησαυρών» μας» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ έκλεισε την ομιλία του με ευχαριστίες προς τον κ. Μίνωα Ορφανό για τη γενναιόδωρη χειρονομία λέγοντάς τους, ότι πλέον θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του πολίτη της Λάρισας.

Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα Περίφανου, σε σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε «Η δωρεά των 17 έργων εκ μέρους του κ. Μίνωα Ορφανού, αποτελεί μια εξαιρετική πράξη γενναιοδωρίας προς τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα σπουδαία αυτά έργα είναι μια σημαντική συνέχεια της προηγούμενης δωρεάς της αείμνηστης Έλλης Μουρέλου Ορφανού που προστίθενται στην πολύτιμη παρακαταθήκη του μουσείου μας. Η έκθεση «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης» υλοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάμπρου Ορφανού και τα έργα της «συνομιλούν» πλέον με τα έργα της συλλογής Κατσίγρα». Ταυτόχρονα, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης ανακοίνωσε ότι ο κ. Μίνωας Ορφανός, που σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ενημερώθηκε για το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης, σήμερα Δευτέρα θα μεταβεί στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας όπου θα δωρίσει δύο ακόμη έργα, ένα της μητέρας του Έλλης και ένα του πατέρα του Λάμπρου Ορφανού.

Συγκινημένος ο δωρητής, κ. Μίνωας Ορφανός μίλησε στους επισκέπτες της έκθεσης για τους λόγους που επέλεξε τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας για την τόσο σημαντική αυτή δωρεά ενώ ευχαρίστησε τόσο τον δήμαρχο όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πινακοθήκης για τη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν τα έργα των γονιών του. Όπως ανέφερε, η σπουδαία δράση της Πινακοθήκης αλλά και η ίδια η συλλογή Κατσίγρα για την οποία του είχε μιλήσει επανειλημμένως η μητέρα του, ήταν οι βασικοί λόγοι που τον ώθησαν να κάνει τη δωρεά των έργων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο του πατέρα του Λάμπρου Ορφανού, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες χαράκτες, που δημιούργησε και χάραξε σε ατσάλι τα κυριότερα ελληνικά χαρτονομίσματα. Σχεδίασε τις μακέτες όλων των ελληνικών κερμάτων από το 1973 έως το 1976 σε συνεργασία με τον Ι. Στίνη και αργότερα με τους γλύπτες Θ. Παπαγιάννη και Ν. Περαντινό. Φυσικά το έργο του δε σταματά εκεί αφού χάραξε τραπεζογραμμάτια και άλλων χωρών ενώ φιλοτέχνησε και σπουδαία έργα που βρίσκονται σε συλλογές των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών, στην Εθνική Πινακοθήκη και στα σημαντικότερα μουσεία και ιδρύματα της Ελλάδας, ενώ έργα του βρίσκονται και σε μουσεία και βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Φυσικά, ο κ. Μ. Ορφανός αναφέρθηκε και στην καλλιτεχνική δράση της μητέρας του, η οποία μαθήτευσε κοντά σε σπουδαίους δημιουργούς όπως οι Κ. Παρθένης, Ο. Αργυρός και Δ. Μπισκίνης ενώ σπούδασε στο Παρίσι κοντά στους J.I. Dupas και J.Souverbie. Εργάστηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών ως διευθύντρια του Τμήματος Εικαστικών και διακρίθηκε ως ζωγράφος ειδικευμένη στην τεχνική των ψηφιδωτών. Μάλιστα έχει τιμηθεί με βραβείο του ΕΟΤ για τη διαφημιστική αφίσα της Ελλάδας το 1961.

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μ. Ορφανού παρουσιάστηκε ένα χορευτικό δρώμενο από τις μαθήτριες της σχολής χορού Μαρίας Δαλαμάγκα και ακολούθησε ξενάγηση στα έργα της έκθεσης, στα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνεται και το πρώτο έργο του Λάμπρου Ορφανού που έγινε γνωστό το 1935.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, αλλά και πολλοί Λαρισαίοι που έσπευσαν να δουν τα νέα αποκτήματα της πινακοθήκης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass