Στη γειτονιά των αγγέλων ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2017 13:23

Μεγάλη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο σκόρπισε το άγγελμα του θανάτου του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 73 ετών μετά από χρόνια καρδιακά προβλήματα και λοίμωξη του αναπνευστικού.


Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ή «Λούκυ Λουκ» για τους φίλους του, ήταν πολιτογραφημένος Λαρισαίος κατά κάποιο τρόπο. Σύζυγος της βουλευτού και γνωστής ηθοποιού Άννας Βαγενά συχνά πυκνά επισκεπτόταν την πόλη που αγαπούσε ιδιαίτερα. Μάλιστα είχε και δυνατές φίλους με πολλούς Λαρισαίους, όπως ο ποιητής Γιάννης Νεγρεπόντης με τον οποίο δημιούργησαν το δίσκο-σταθμό με τίτλο «Τα μικροαστικά». Με τη Λάρισα όμως τον συνέδεε και το Θεσσαλικό Θέατρο. Έγραψε μουσική για πολλές από τις παραστάσεις του.
Ο μεγάλος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής που μας χάρισε μουσικά διαμάντια, ξεκίνησε το ταξίδι δίχως γυρισμό. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν ένας σπουδαίος, αντικομφορμιστής δημιουργός, που αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Η οικογένεια του, ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στην Αττική. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν σε όλες του τις νοσηλείες. Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα. Η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Στη μνήμη του Λουκιανού όσοι θέλετε μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό GR8501101130000011395450502 της Εθνικής Τράπεζας βοηθώντας μία αγαπημένη μας οικογένεια που το έχει ανάγκη».
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη . Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Συνέχισε παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική (προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή/και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές, κ.α.). Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», "Ντίσκο", κ.α.). έκανε πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.
Το πάρτι που έμεινε στην ιστορία
Ο Κηλαηδόνης έκανε μεγάλες ζωντανές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Γνωστότερη από αυτές είναι το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη», που έγινε το 1983 και που συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο, με πολλούς να μιλάνε για 100.000 θεατές. Το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» θεωρήθηκε το ελληνικό «Woodstock» και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα σε φυσικούς χώρους. Στην πορεία, εμπλούτισε τις συναυλίες του με πολλά θεατρικά και εικαστικά στοιχεία κάνοντάς τες περισσότερο μουσικές θεατρικές παραστάσεις, με αποκορύφωμα την παράσταση του «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά» στο Θέατρο Λυκαβηττού το καλοκαίρι του 1993, που ονομάστηκε το πρώτο ελληνικό λαϊκό μιούζικαλ και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην Κύπρο, τη Ρόδο και την Νέα Υόρκη με πολύ μεγάλη επιτυχία.
ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Συλλυπητήρια εκφράζει ο πολιτικός κόσμος για την απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του μεγάλου τραγουδοποιού και συνθέτη, Λουκιανού Κηλαηδόνη, συντρόφου στη ζωή και την τέχνη της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννας Βαγενά. Συλλυπούμενοι την ίδια την Άννα Βαγενά και τους οικείους της γι’ αυτή τη μεγάλη απώλεια, εκφράζουμε τη βεβαιότητά μας πως η παρακαταθήκη του Λουκιανού Κηλαηδόνη θα τον κρατήσει για πάντα ζωντανό στις καρδιές μας. Σεβόμενοι απολύτως την επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος, αντί στεφάνου προβαίνουμε στην κατάθεση του συμβολικού ποσού των € 200 στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη προς ενίσχυση της οικογένειας που ο εκλιπών φρόντιζε επί σειρά ετών (ΙΒΑΝ Τραπ. Λογ/σμου GR8501101130000011395450502). Καλούμε, τέλος, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, που το επιθυμούν, να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους ενισχύοντας την ως άνω οικογένεια, μιμούμενοι το παράδειγμα του εκλιπόντος καλλιτέχνη, ο οποίος δίδαξε με το ήθος του έμπρακτα τι σημαίνει τέχνη για τον άνθρωπο, την ελευθερία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με «Αγιόκλημα και γιασεμιά» το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αποχαιρετά τον σύντροφο στην ζωή και στην τέχνη της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, σ. Άννας Βαγενά. Στην ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Με το λευκό του πιάνο και τη γαλήνια, ευγενική του όψη ταξιδεύει στους δρόμους του ουρανού σα γνήσιος «φτωχός και μόνος καουμπόυ» αφήνοντας εμάς ακόμη φτωχότερους και πιο μονάχους με την απώλειά του. Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας συμμετέχει στο πένθος και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην σύντροφο της ζωής του, σ. Άννα Βαγενά, και στις κόρες του, Γιασεμή και Μαρία».ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας με ανακοίνωση της εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένειά του και τους οικείους του. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο Λουκιανός Κηλαηδόνης υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδοποιούς της μεταπολιτευτικής περιόδου ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης, που «έβγαλε» τις συναυλίες από τα θέατρα και τα γήπεδα και τις μετέφερε σε φυσικούς χώρους. Σημάδεψε με το έργο του την μεταπολιτευτική γενιά, με τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τον προβληματισμό της.
- Τομέας Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ
Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον μικρό ήρωα που μεγάλωσε πολλές γενιές. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης υπήρξε πολύ σημαντικός συνθέτης, με πολιτική στάση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέσα από τα τραγούδια του. Με τη μουσική του και με συναυλίες που σημάδεψαν την εποχή συντρόφευσε για χρόνια όλους εμάς και ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς στη συνέχεια. Η παρουσία του θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στη σκέψη και στην καρδιά μας.
Η ΒΟΥΛΗ
Την οδύνη του για τον θάνατο του Κηλαηδόνη και τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του καλλιτέχνη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι η Βουλή θα καταθέσει ένα ποσό στη μνήμη του, για φιλανθρωπικό σκοπό.
ΚΚΕ: Η απώλεια του Κηλαηδόνη αφήνει κενό στη μουσική
«Η απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη αφήνει κενό στη μουσική, όπως, επίσης, στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην σύζυγό του Άννα Βαγενά, τις δύο του κόρες και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
-Ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εκφράζει  τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, συζύγου της βουλευτού Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννας Βαγενά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στον κόσμο του τραγουδιού που αγάπησε και επί δεκαετίες υπηρέτησε.  Θα παραμείνει πάντα στην μνήμη μας ως ένας ρομαντικός και ευαίσθητος καλλιτέχνης, στιχουργός και τραγουδοποιός.Τα τραγούδια του ανέδυαν πάντοτε το άρωμα ενός πιο αγνού κόσμου και είχε το μοναδικό χάρισμα να μας ταξιδεύει στο χρόνο, και πιο πολύ στις όμορφες παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass